Donald Trump a băgat spaima în investitori

Piețele globale au fost zguduite din temelii de agenda comercială a președintelui SUA, Donald Trump. Acesta își dorea să creeze „noua epocă de aur a Americii”, dar războiul comercial declanșat de el îndepărtează investitorii de America.

Noile taxe vamale ale SUA au fost un catalizator pentru sfârșitul unei „ere de excepționalism american”, spun analiștii financiari, afectând imaginea piețelor americane, privite ca principalul loc de investiții cu performanțe de neegalat. Războiul comercial declanșat de SUA a întunecat deciziile de afaceri și a perturbat previziunile privind creșterea economică. Directorii executivi au redus orientările, iar băncile de pe Wall Street și-au redus țintele pentru sfârșitul anului pentru S&P 500.

Cel mai recent sondaj realizat de „Bank of America” în rândul administratorilor de fonduri globale a indicat cel mai mare număr de investitori globali care intenționează să își reducă participațiile la acțiunile americane, de la începutul colectării datelor în anul 2001. 73% dintre respondenți sunt de părere că excepționalismul SUA a atins apogeul.

Politica comercială a Administrației Trump a generat îngrijorări cu privire la creșterea economică a SUA și a determinat investitorii globali să își regândească alocarea către activele americane, a explicat Arun Sai, senior multi-asset strategist la Pictet Asset Management, pentru CNN.

Unde au greșit americanii?

Potrivit lui Alessio de Longis, șeful departamentului de soluții de investiții de la Invesco, sunt trei catalizatori care au deplasat atenția de la SUA către investițiile în alte țări.

Alessio de Longis, Invesco
Alessio de Longis (SURSA FOTO: Invesco)

În ianuarie 2025, modelul de inteligență artificială low-cost, de tip ChatGPT, al DeepSeek a luat prin surprindere Silicon Valley și a pus în discuție ideea că SUA deține dominația absolută în domeniul inteligenței artificiale.

În februarie 2025, SUA și-au redus sprijinul militar acordat Ucrainei, stimulând astfel cheltuielile pentru apărare în Germania, ceea ce a favorizat creșterea economică și investițiile în Europa.

Noile taxe vamale impuse de Administrația Trump (martie 2025) au fost al treilea imbold pentru investitori să se uite spre alte piețe.

„Strategia de comunicare relativ neregulată și imprevizibilă în ceea ce privește tarifele, precum și șocul inițial provocat de cuantumul tarifelor care erau amenințate în întreaga lume au oferit un alt impuls pentru subperformanța SUA”, a explicat Alessio de Longis.

În ultimele trei luni, Alessio de Longis a avertizat că strategia sa de investiții a trecut de la concentrarea excesivă pe acțiunile americane la un echilibru între acțiunile americane și cele europene.

Investitorii se îndreaptă spre acțiunile internaționale

Potrivit celui mai recent sondaj al Asociației Americane a Investitorilor Individuali, în ultimele opt săptămâni, peste 50% dintre respondenți au fost pesimiști cu privire la piața bursieră americană.

Jason Blackwell, strateg de investiții la Focus Wealth Partners, spune că au trecut 15 ani de când un client a cerut să își crească alocarea către acțiunile internaționale.

„Acesta a fost un apel destul de consistent pe care l-am primit în ultimele două săptămâni. Deci, cu siguranță există din nou interes. Apariția DeepSeek și perspectivele de creștere în Europa au atras atenția investitorilor.

Adăugați tarifele și această tendință de deglobalizare și cred că ați avut o serie de evenimente care au determinat investitorii să își regândească expunerile internaționale și să se reechilibreze puțin față de situația din ultimii 10 ani”, a precizat acesta.

Jason Blackwell, strateg de investiții la Focus Wealth Partners
Jason Blackwell (SURSA FOTO: Focus Wealth Partners)