Donald Trump și-a depus jurământul fără a pune mâna pe Biblie
Donald Trump a depus jurământul de învestitură în funcția de președinte al Statelor Unite luni, cu mâna dreaptă ridicată, fără a-și pune însă mâna stângă pe cele două Biblii pe care soția sa, Melania, le ținea lângă el.
Chiar dacă acest detaliu nu are un impact practic semnificativ, a stârnit un val de curiozitate pe internet.
După ceremonia plină de fast și un discurs energic, cel mai căutat subiect despre Trump pe Google a fost legat de acest aspect: de ce nu a atins Biblia.
Jeremi Suri, profesor de istorie la Universitatea din Texas și expert în istoria președinției, a explicat că obiectul pe care un președinte îl folosește în timpul jurământului – fie o Biblie, un document istoric sau chiar nimic – nu influențează asumarea oficială a puterii.
„Constituția nu specifică faptul că președintele trebuie să facă vreo legătură între jurământ și Dumnezeu”, a declarat Suri, adăugând că jurământul este adresat Constituției.
Potrivit acestuia, Constituția permite președintelui să aleagă între a depune un jurământ sau a face o afirmație.
„Aceasta deschide ușa chiar și pentru un ateu”, a subliniat el.
În ciuda întrebărilor lansate, purtătorii de cuvânt ai lui Trump nu au oferit comentarii suplimentare. Articolul 2 al Constituției Statelor Unite prevede că un viitor președinte trebuie să depună jurământul sau să facă o afirmație solemnă:
„Jur (sau afirm) că voi executa cu fidelitate Oficiul de Președinte al Statelor Unite și voi păstra, proteja și apăra Constituția Statelor Unite”.
Trump a ales pentru acest moment o Biblie care a aparținut celui de-al 16-lea președinte, Abraham Lincoln, precum și o altă Biblie oferită de mama sa, conform echipei sale de tranziție.
Ordinele prezidențiale semnate de Donald Trump imediat ce a ajuns în Casa Albă
Imediat ce a ajuns la Casa Albă, cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite ale Americii (SUA) a semnat o serie de ordine prezidențiale.
Ordin pentru suspendarea legii care interzice TikTok în SUA
Printre acestea se numără și cel care suspendă, pentru 75 de zile, legea care interzice TikTok în America.
„Prin prezenta, dau ordin Procurorului General să nu întreprindă nicio acțiune în numele Statelor Unite pentru a pune în aplicare Legea timp de 75 de zile de la data acestui ordin, pentru a permite Administrației mele să determine cursul de acțiune corespunzător în ceea ce privește TikTok.”
În 2024, Congresul a aprobat o legislație ce obligă compania care deține o platformă populară să o vândă sau riscă să fie interzisă pe teritoriul Statelor Unite. Ca urmare a noilor reglementări, rețeaua socială a fost temporar inaccesibilă pentru utilizatori în weekendul trecut.
Printre măsurile incluse se numără amenzi semnificative pentru furnizorii de internet și pentru magazinele de aplicații, care pot ajunge până la 5.000 de dolari per utilizator.
Ordin pentru revenirea la două sexe
„Este politica Statelor Unite să recunoască două sexe, masculin și feminin.”
Conform unui nou decret, toate documentele oficiale emise de guvern, precum pașapoartele și vizele, vor specifica doar opțiunile „masculin” și „feminin” pentru identificarea sexului.
„Ştergerea sexului în limbaj şi politică are un impact coroziv nu doar asupra femeilor, ci şi asupra validităţii întregului sistem american”, se arată în ordin, unde se face referire la „extremismul ideologiei de gen”.
Grațierea persoanelor acuzate de atacul de la Capitoliu
La scurt timp după învestirea sa ca președinte, Donald Trump a acordat grațieri unui număr de aproximativ 1.500 de indivizi implicați în evenimentele din 6 ianuarie 2021, când a avut loc atacul asupra Capitoliului.
Alegerea sa de a acorda grațiere celor implicați în atacul asupra Capitoliului va stârni probabil reacții negative din partea forțelor de ordine, legiuitorilor și altor persoane care au fost direct afectate de acest eveniment tulburător din istoria recentă a Statelor Unite. În timpul atacului, aproximativ 140 de ofițeri de poliție au fost răniți, iar patru persoane și-au pierdut viața.
„Aceştia sunt ostaticii”, a spus Trump, referindu-se la inculpaţii condamnaţi şi acuzaţi, potrivit CNN. „Aproximativ 1.500 pentru o graţiere – graţiere completă”, a mai adăugat acesta.
Restul ordinelor semnate de Trump
- Retragerea din Acordul de la Paris cu efect imediat.
- Oferirea unui ajutor de urgență pentru reducerea prețurilor.
- O suspendare temporară a angajărilor până când administrația Trump va fi complet instalată.
- Revenirea la munca la fața locului.
- Încetarea militarizării guvernului.
- Restabilirea libertății de exprimare.
- Anularea a 78 de ordine executive ale lui Biden.
- Retragerea din OMS.
- Restabilirea responsabilității.
- Tragerea la răspundere a foștilor oficiali pentru interferența în alegeri.
- Stare de urgență națională la graniță.
- Rezolvarea autorizațiilor de securitate.
- Politica comercială.
- Clarificarea rolului armatei.
- Dezvăluirea potențialului energetic american.
- Reajustarea admiterii refugiaților în SUA.
- Restabilirea pedepsei cu moartea.
- Promovarea arhitecturii civile frumoase.
Acestea sunt doar o parte dintre ordinele prezidențiale semnate de președintele Donald Trump. Restul pot fi consultate în postările de mai jos.
Partea 1.
Here we go. Here is a thread of all of President Trump’s Executive Orders he signed on his first day.
Tell me your favorite at the end!
— Anna Matson (@AnnaRMatson) January 21, 2025
Partea 2.
President Trump’s Executive Orders Part 2 of day one.
He has signed so many it maxed out my last thread!
Here is more👇 pic.twitter.com/1wkmgOHHeS
— Anna Matson (@AnnaRMatson) January 21, 2025
Taxe vamale de la 1 Februarie pentru Canada și Mexic
Donald Trump, președintele Statelor Unite, a anunțat luni intenția sa de a impune taxe vamale de 25% asupra importurilor din Mexic și Canada, începând cu 1 februarie. Potrivit declarațiilor sale, această măsură ar putea fi luată ca urmare a fluxului de persoane și a introducerii de fentanil din aceste țări, pe care le consideră responsabile pentru aceste probleme.
Trump a afirmat că, în campania sa electorală, și-a exprimat dorința de a aplica taxe vamale de 25% asupra tuturor produselor provenind din Mexic și Canada, dacă aceste națiuni nu vor lua măsuri mai stricte pentru a controla imigrarea ilegală și traficul de droguri. Deși Mexicul și Canada sunt protejate teoretic de un acord de liber schimb semnat în timpul primului mandat al președintelui Trump, acesta a susținut că acordul respectiv este cel mai bun pentru interesele Statelor Unite.
Astfel, Trump își reafirmă politica de a răspunde ferm problemelor legate de migrarea ilegală și comerțul cu substanțe periculoase, punând presiune asupra vecinilor săi economici.