Donald Trump propune ca SUA să preia Fâșia Gaza

Într-o declarație surprinzătoare după întâlnirea cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, fostul președinte american Donald Trump a anunțat intenția Statelor Unite de a prelua Fâșia Gaza.

Trump a sugerat că SUA ar trebui să își asume responsabilitatea pentru dezvoltarea economică a regiunii și crearea de locuri de muncă, afirmând că palestinienii nu ar trebui să se reîntoarcă într-o zonă pe care a descris-o drept „un iad”.

Donald Trump
SURSA FOTO: Dreamstime

Planul propus de Trump

Trump a expus un plan ambițios pentru viitorul Fâșiei Gaza, menționând că SUA vor curăța zona de munițiile neexplodate, vor nivela terenul și vor începe o dezvoltare economică masivă.

„O vom deține și vom fi responsabili de dezmembrarea tuturor bombelor periculoase, de nivelarea amplasamentului și de reconstrucția economică a regiunii”, a declarat Trump.

De asemenea, fostul președinte a lăsat să se înțeleagă că prezența SUA în Gaza ar putea aduce „stabilitate pe termen lung” în Orientul Mijlociu.

Întrebat despre necesitatea unei intervenții militare americane pentru a umple vidul de securitate, Trump a răspuns că SUA „vor face ceea ce este necesar”, fără a specifica clar măsurile pe care le-ar lua.

SUA, Statele Unite, steag
SURSA FOTO: Dreamstime

Reacțiile internaționale și susținerea lui Netanyahu

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a reacționat favorabil la această propunere, afirmând că ideea merită analizată. Netanyahu a subliniat că Hamas nu poate rămâne în Gaza, insistând că organizația militantă continuă să reprezinte o amenințare pentru securitatea Israelului. „Nu putem lăsa Hamas acolo, pentru că va continua să lupte pentru distrugerea Israelului”, a spus premierul.

Însă, reacțiile internaționale nu au fost la fel de pozitive. Oficialii Hamas au catalogat ideea drept „ridicolă” și „absurdă”, acuzând SUA de tentativă de expulzare a palestinienilor. Sami Abu Zuhri, reprezentant al grupării, a avertizat că locuitorii din Gaza nu vor permite implementarea unui astfel de plan.

De asemenea, guvernul saudit și-a reafirmat opoziția față de orice tentativă de strămutare a palestinienilor, subliniind că nu va stabili relații diplomatice cu Israelul fără o soluție clară privind crearea unui stat palestinian.

Critici și sprijin din partea liderilor internaționali

Trump a fost puternic criticat și de reprezentanți ai Congresului american. Rashida Tlaib, singurul membru palestinian-american al Congresului, l-a acuzat pe Trump că „a cerut în mod deschis epurarea etnică”.

Pe de altă parte, Steve Witkoff, reprezentantul SUA pentru Orientul Mijlociu, a declarat că inițiativa lui Trump le-ar oferi palestinienilor „mai multe speranțe pentru un viitor mai bun, posibil departe de Gaza”. La rândul său, senatorul Marco Rubio a susținut că SUA sunt pregătite „să conducă” și „să facă Gaza din nou frumoasă”, referindu-se la celebrul slogan al campaniilor prezidențiale ale lui Trump, „Make America Great Again”.

Premierul australian Anthony Albanese a reiterat sprijinul său pentru o soluție cu două state, subliniind că viziunea lui Trump nu pare să meargă în această direcție.

În timpul primului său mandat, Trump a retras SUA din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului și a oprit finanțarea pentru agenția ONU care sprijină refugiații palestinieni (UNRWA). De asemenea, el a susținut anterior că Iordania și Egiptul ar trebui să preia palestinienii din Gaza, descriind regiunea drept „un loc de demolare”.