Donald Trump tună şi fulgeră în continuare, după percheziţia efectuată de FBI la reşedinţa sa din Florida. Fostul preşedinte american afirmă că unele documente cu care au plecat agenţii FBI s-ar afla sub incidenţa protecţiei «avocat-client», precum şi a privilegiului executiv. Ce reprezintă cele două şi ce solicită acum Trump?
Continuă scandalul legat de percheziţiile efectuate de FBI la reşedinţa lui Donald Trump de la Mar-a-Lago!
Donald Trump cere FBI să îi returneze documentele cu caracter privat
Fostul preşedinte al SUA a cerut, duminică seară, să îi fie returnate documente cu caracter privat sau vizate de privilegiul executiv care ar fi fost colectate în timpul descinderii efectuate de agenţii FBI.
„Tocmai s-a aflat că FBI, în faimoasa percheziţie de la Mar-a-Lago, a luat cutii cu materiale aflate sub incidenţa protecţiei «avocat-client», precum materiale aflate sub incidenţa privilegiului executiv, pe care dacă ar fi ştiut nu le-ar fi luat.
Solicit în mod respectuos ca aceste documente să fie returnate imediat în locul din care au fost luate”, a transmis Donald Trump, potrivit publicaţiei The Hill.
În timpul percheziţiei respective, agenţii FBI au colectat 33 de articole, inclusiv 11 seturi de documente clasificate. Fostul lider de la Casa Albă susţine totuşi că documentele fusesere declasificate de el în timp ce se afla încă în timpul mandatului.
Privilegiul executiv nu are valoare absolută, după cum s-a stabilit în timpul celebrului scandal Watergate
Privilegiul avocat-client permite menţinerea caracterului privat asupra conversaţiilor între un avocat şi clientul acestuia în timpul unei investigaţii, în timp ce privilegiul executiv îi permite unui preşedinte să nu dezvăluie anumite conversaţii celorlalte două puteri ale statului, legislativă şi judiciară.
Totuşi, trebuie menţionat că privilegiul executiv nu are valoare absolută. În timpul scandalului „Watergate”, Curtea Supremă de Justiţie a decis că fostul preşedinte Richard Nixon nu putea folosi privilegiul executiv pentru a ascunde dovezi „relevante în mod demonstrabil într-un proces penal”.
Donald Trump a recurs la privilegiul executiv pentru a refuza transmiterea stenogramelor unor conversaţii către Comisia specială a Camerei Reprezentanţilor care anchetează violenţele produse la Capitoliu pe 6 ianuarie 2021.
Percheziţia efectuată de agenţii FBI s-a realizat în baza unui mandat emis pentru investigarea unor potenţiale infracţiuni comise prin încălcarea Legii privind Spionajul, care interzice deţinerea neautorizată de informaţii despre securitatea naţională.
În plus, sunt suspectate încălcări ale unei legi federale care interzice ascunderea unui document sau obstrucţionarea unei anchete guvernamentale, precum şi ale unui regulament care interzice mutarea neautorizată de materiale guvernamentale.
Au fost colectate 11 seturi de documente secrete din reşedinţa lui Donald Trump. Sunt documente care conţin inclusiv „informaţii sensibile structurate pe categorii”, care, în cazul publicării, pot afecta „în mod excepţional de grav” interesele Statelor Unite.
Au fost depistate documente prezidenţiale referitoare la ordonanţa de graţiere a lui Roger Trump, un aliat al lui Donald Trump, precum şi informaţii despre preşedintele Franţei. Au fost colectate şi fotografii, o notă scrisă de mână, documente secrete şi confidenţiale.
Donald Trump acuză că FBI i-ar fi plantat probe în timpul percheziţiei
După ce Washington Post a scris că FBI ar fi căutat documente clasificate despre arme nucleare, Donald Trump a cerut publicarea mandatului în virtutea căruia a fost efectuată percheziţia la reşedinţa sa din statul Florida şi a catalogat drept o „farsă” informaţia publicată din The Washington Post.
„Tema documentelor despre arme nucleare este o farsă şi sunt implicaţi aceiaşi oameni corupţi. De ce nu a permis FBI percheziţia în reşedinţa din Mar-a-Lago în prezenţa avocaţilor noştri şi a altor oameni?”, a declarat Donald Trump.
Mai mult, Donald Trump afirmă că agenţii FBI ar fi putut planta probe împotriva sa în timpul percheziţiei.
„Li s-a cerut tuturor să plece din incintă, au vrut să fie lăsaţi singuri, fără martori care să vadă ce fac, ce iau şi sper că nu au plantat probe. De ce au insistat vehement să nu fie nimeni care să îi supravegheze, să plece toată lumea? Obama şi Clinton nu au fost vizaţi deloc de astfel de percheziţii, în pofida disputelor majore”, a mai precizat fostul preşedinte al SUA.