Donald Trump, acuzat că a încercat să schimbe rezultatele alegerilor prezidențiale din 2020

Acesta este acuzat penal pentru a patra oară. De această dată, alături de consilierii săi, ar fi încercat să răstoarne rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2020 în statul Georgia. Potrivit Reuters, inculpaţii trebuie să se predea până la 25 august. Rechizitoriul din Georgia enumeră 19 inculpaţi şi 41 de capete de acuzare în total.

Acuzaţiile se adaugă altor probleme juridice cu care se confruntă Donald Trump, favoritul republicanilor pentru alegerile prezidenţiale din 2024.

Inculpaţii sunt acuzaţi de extorcare (racketeering), o acuzaţie care îi vizează de obicei pe membrii grupurilor de crimă organizată, toți riscă deci o pedeapsă 20 de ani de închisoare.

Alți inculpați de marcă în acest dosar sunt: Mark Meadows, fostul şef de cabinet al lui Trump la Casa Albă, şi avocaţii Rudy Giuliani şi John Eastman.

Trump şi ceilalţi inculpaţi acuzaţi în acest rechizitoriu au refuzat să accepte că Trump a pierdut şi s-au alăturat cu bună ştiinţă şi în mod deliberat unei conspiraţii pentru a schimba în mod ilegal rezultatul alegerilor în favoarea lui Trump”, se arată în rechizitoriu.

Convorbirea telefonică incriminatoare din 2 ianuarie 2011

Cazul a fost declanșat în urma informațiilor despre o convorbire telefonică din 2 ianuarie 2021, în care Trump l-a îndemnat pe cel mai înalt oficial electoral din Georgia, Brad Raffensperger, să „găsească” suficiente voturi pentru a inversa înfrângerea sa la limită în acest stat, însă a primit refuzul acestuia.

A urmat luarea cu asalt a Capitoliului SUA patru zile mai târziu de către susținătorii lui Trump. A fost o încercare nereuşită de a împiedica legislatorii să certifice victoria lui Biden.

Ancheta se bazează pe mărturiile unor consilieri ai lui Trump, printre care și Giuliani. Aceștia i-ar fi îndemnat pe legislatorii statului Georgia, în decembrie 2020, să nu certifice alegerile.

Actul de acuzare

Trump și asociaţii săi s-ar face vinovați de mărturie falsă în faţa legislatorilor cu privire la faptul că a avut loc o fraudă electorală, dar și pentru că i-au îndemnat pe funcţionarii statului să îşi încalce jurământul de credinţă prin modificarea rezultatelor alegerilor. Se pare că într-un comitat din Georgia a fost inclusiv încălcat un sistem de vot, tot acolo ar fi fost și hărțuit un lucrător electoral.

Inculpații sunt obligați să se predea până la data de 25 august

Procuroarea cazului a precizat că dorește un proces „în termen de şase luni”. 19 mandate de arestare au fost deja emise iar inculpaţii au termen până vineri, 25 august, pentru a se preda.

Un juriu din Atlanta, format din cetăţeni cu prerogative care le permit să desfăşoare o anchetă, a fost convocat pentru a stabili dacă există suficiente probe pentru a-l pune sub acuzare pe Donald Trump pentru fraudă şi ingerinţă electorală.

Potrivit surselor din presa americană, avocatul lui Trump ar putea cere instanţei să renunţe la punerea sub acuzare, dar acesta ar putea pleda nevinovat fără a se prezenta în instanţă, moment în care va fi stabilită şi cauţiunea pentru Trump.

Acest lucru nu este unul nou, cel mai probabil că Trump va fi eliberat, dacă va promite că se va întoarce pent proces.

Trump a reacționat într-un comunicat de campanie, acuzând-o pe procuroare că serveşte interesele preşedintelui democrat Joe Biden.