Președintele american, Donald Trump, a vorbit joi, pentru prima dată, despre ipoteza unei amânări a alegerilor prezidențiale, scoțând în evidență riscurile de fraudă legate, după părerea lui, de epidemia de Covid-19. Totuşi, doar Congresul are puterea să decidă amânarea unor alegeri prezidențiale, titrează publicaţia belgiană Le Soir.
“2020 vor fi alegerile cele mai inexacte și mai frauduloase din istorie”, a scris el pe Twitter, referindu-se la recurgerea pe scară largă la votul prin corespondență pentru scrutinul din 3 noiembrie.
“Va fi o adevărată rușine pentru Statele Unite. Să amânăm alegerile până ce oamenii vor putea vota normal, în deplină siguranță???”, a adăugat el.
Doar Congresul are puterea de a decide amânarea unor alegeri prezidențiale.
Mai multe state americane vor să facă mai accesibil votul prin corespondență pentru a limita pe cât posibil răspândirea Covid-19. Mulți dintre ei autorizează acest sistem de vot de ani de zile și nu au semnalat probleme majore, în afara unor incidente izolate, scrie Le Soir.
De mai multe săptămâni, Donald Trump, confruntat cu sondaje foarte nefavorabile, agită spectrul unor fraude masive. Afirmațiile sale pe această tema au determinat Twitter la sfârșitul lunii mai să semnaleze pentru prima dată unul din tweet-urile sale drept înșelător.
”Țineți minte ce va spun”
La sfârșitul lunii aprilie, adversarul lui democrat, Joe Biden, prezisese că miliardarul va face tot posibilul să amâne alegerile. „Țineți minte ce va spun. Cred că el va încerca să determine amânarea alegerilor într-un fel sau altul, să găsească motive pentru care ele nu pot avea loc”, avertizase el.
Câteva zile mai târziu, dl Trump, întrebat într-o conferință de presă la Casa Albă, respinsese categoric această ipoteza. “Nu am intenționat niciodată să schimbăm dată (…). De ce aș face-o?”, răspunsese el, referindu-se la ”propaganda” din tabăra democrată.
Tweet-ul prezidenţial care se referea la posibilitatea unei amânări a scrutinului a fost trimis la câteva minute după anunțarea unei scăderi istorice a PIB-ului american în al doilea trimestru (-32,09%) sub efectul pandemiei de Covid-19.