Avertismentul venit de la Trump
Fostul președinte american, Donald Trump, a atras atenția asupra pericolului unei iminente conflagrații mondiale.
Acesta a declarat că lumea se află pe marginea autodistrugerii printr-un război mult:
- mai amplu
- mai distructiv decât cele două conflicte mondiale anterioare
Comentariile au fost făcute în cadrul unui miting electoral în statul american Iowa, unde Trump a răspuns întrebărilor susținătorilor săi, evidențiind temerile sale privind situația globală.
„Cred că suntem mai aproape decât am fost vreodată. Acesta nu va fi un război obișnuit, nu vom vedea tancuri care se luptă înainte și înapoi. Vorbim de arme de distrugere în masă, din acelea de care nu a văzut nimeni. Eu am văzut! Asta este distrugerea.
Nu vorbim de un Război Mondial așa cum suntem obișnuiți, precum Primul Război Mondial sau Al Doilea Război Mondial, care au fost, într-adevăr, oribile. Vorbim despre un război mult mai mare decât acelea, despre un război precum anihilarea”, a avertizat Trump.
Trump, singurul care poate împiedica un astfel de conflict global
Cu toate că fostul președinte nu a oferit detalii specifice cu privire la amenințarea la care se referă, el a subliniat că este singurul lider capabil să împiedice desfășurarea unui astfel de conflict global.
La fel ca și în timpul mandatului său, Trump a utilizat retorica sa caracteristică pentru a atrage atenția asupra:
- puterii militare
- a necesității de a fi un lider puternic în fața provocărilor internaționale
„Cred că lumea este într-un pericol mai mare decât a fost vreodată din cauza puterii armelor, iar eu voi fi singurul care poate spune acest lucru cu mare siguranță: voi împiedica al treilea război mondial. Al treilea război mondial, de suntem foarte aproape”, a subliniat el.
Trump ar fi evitat războiul din Ucraina
Criticând politicile externe ale lui Joe Biden și legându-le de riscul sporit al unui conflict nuclear global, Trump a arătat cu degetul spre modul în care acesta a gestionat relațiile internaționale S-a pus accent în special pe Rusia și Ucraina.
El a susținut că numai el poate preveni o astfel de catastrofă. Referindu-se la războiul dintre Rusia și Ucraina, Trump a spus că președinția sa ar fi evitat conflictele.
„Sunt sigur că dacă Trump ar fi fost președinte, nu ar fi existat niciun război în Ucraina și în Europa”, a replicat premierul Ungariei, Viktor Orban, un sentiment pe care Trump l-a îmbrățișat cu ușurință.
Imigranții „distrug structura” SUA
Fostul președinte și-a menținut condamnarea imigranților în pofida criticilor bipartizane, spunând că imigranții fără documente „ruinează structura” SUA.
„Ei distrug sângele țării noastre, asta fac. Ei distrug țesătura țării noastre. Și va trebui să îi scoatem afară”, a spus Trump.
Membri ai ambelor partide l-au acuzat pe acesta că a reluat apelul lui Adolf Hitler de a elimina evreii înainte de Holocaustul din anii 1940.
„Nu le place când spun asta și nu am citit niciodată Mein Kampf. Au spus: ‘Oh, Hitler a spus asta într-un mod mult diferit'”, a spus acesta, referindu-se la manifestul autobiografic al lui Hitler din 1925.
Nu este prima dată când fostul președinte face astfel de previziuni sumbre. El a afirmat anterior o poziție similară în timpul unui miting din octombrie, sporind îngrijorările legate de escaladarea tensiunilor globale.
Înainte de discursul fostului președinte american, campania lui Biden și-a exprimat îngrijorarea cu privire la limbajul lui Trump, făcând o paralelă cu retorica unor autocrați istorici precum Hitler și Mussolini.
„Donald Trump este un papagal al autocraților precum Hitler și Mussolini, afirmând că imigranții „otrăvesc sângele țării noastre” și numindu-și dușmanii politici „paraziți””, se afirmă într-un e-mail al campaniei lui Biden.