Donald Trump amenință UE cu impunerea de taxe vamale
Președintele SUA, Donald Trump, a promis marți că va impune tarife Uniunii Europene și a declarat că administrația sa discută aplicarea unei taxe punitive de 10% asupra importurilor din China, deoarece fentanilul este trimis din China în SUA prin Mexic și Canada.
Donald Trump și-a exprimat cele mai recente amenințări legate de tarife în declarații adresate reporterilor la Casa Albă, la o zi după preluarea mandatului, fără a impune imediat tarifele promise în timpul campaniei sale.
Piețele financiare și grupurile comerciale au răsuflat ușurate marți, dar comentariile sale au subliniat dorința sa de lungă durată pentru tarife mai extinse și un nou termen-limită, 1 februarie, pentru tarife de 25% împotriva Canadei și Mexicului, precum și pentru taxe asupra Chinei și UE.
Trump a declarat că UE și alte țări au, de asemenea, surplusuri comerciale problematice față de SUA.
„UE este foarte rea pentru noi. Ne tratează foarte rău. Ei nu ne cumpără maşinile sau produsele noastre agricole. De fapt, nu iau mare lucru”, a declarat preşedintele american care a adăugat: „deci, sunt buni pentru taxe vamale„.
Taxe vamale pentru Mexic și Canada
Luni, Donald Trump a declarat că ia în considerare impunerea tarifelor asupra Canadei și Mexicului dacă acestea nu vor stopa traficul de migranți ilegali și fentanil, inclusiv substanțele chimice precursoare provenite din China, peste granițele SUA.
Anterior, Trump amenințase cu o taxă de 10% asupra importurilor din China din cauza acestui comerț, dar a realiniat măsura cu termenul-limită de 1 februarie.
Consilierul comercial al Casei Albe, Peter Navarro, a declarat marți dimineață pentru CNBC că amenințarea lui Trump cu tarife pentru Canada și Mexic este menită să exercite presiune asupra celor două țări pentru a opri migrația ilegală și traficul de droguri în SUA.
„Motivul pentru care el ia în considerare 25, 25 și 10 (procente), sau orice valoare va fi, pentru Canada, Mexic și China, este că 300 de americani mor în fiecare zi” din cauza supradozelor de fentanil, a spus Navarro.
Luni, Trump a anunțat o amplă măsură de reprimare a imigrației, inclusiv o interdicție extinsă asupra cererilor de azil.
Trump a dat ultimatu până pe 1 Aprilie
Luni, Trump a semnat un amplu memorandum comercial, ordonând agențiilor federale să finalizeze până la 1 aprilie analize cuprinzătoare asupra unei serii de probleme comerciale.
Acestea includ evaluări ale deficitului comercial persistent al SUA, practicilor comerciale neloiale și manipulării valutare de către țările partenere, inclusiv China. Memorandumul lui Trump solicită recomandări pentru măsuri corective, inclusiv un „tarif suplimentar global” și modificări ale pragului de 800 de dolari pentru scutirea de taxe vamale la transporturile de valoare mică, care sunt adesea acuzate că facilitează importurile ilicite de substanțe chimice precursoare ale fentanilului.
Analizele comandate oferă un răgaz pentru a rezolva divergențele raportate dintre nominalizații din cabinetul lui Trump cu privire la modul de abordare a promisiunilor sale privind tarife universale și taxe de până la 60% asupra bunurilor chinezești.
Abordarea mai moderată a lui Trump în privința tarifelor a alimentat o creștere a acțiunilor americane, împingând indicele de referință S&P 500 la cel mai înalt nivel din ultima lună. Totuși, noul său atac asupra Chinei și Uniunii Europene ar putea frâna acest avans.
„Probabil a decis să meargă puțin mai încet și, de asemenea, să se asigure că are o bază legală cât mai solidă pentru acest tip de măsuri”, a declarat William Reinsch, expert în comerț la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington. „Își dă seama cum să își folosească cel mai bine influența pentru a obține ceea ce vrea.”
Canada și Mexic au răspuns mai blând
Mexicul și Canada au adoptat un ton conciliant ca răspuns la termenul-limită de 1 februarie impus de Trump. Președintele Mexicului, Claudia Sheinbaum, a declarat că va sublinia suveranitatea și independența Mexicului și că va reacționa la acțiunile SUA „pas cu pas”.
Ea a adăugat, însă, că acordul de liber schimb dintre SUA, Mexic și Canada (USMCA) nu este programat pentru renegociere până în 2026, o declarație menită să contracareze eventualele sugestii că Trump ar putea încerca o revizuire timpurie a pactului, care susține un comerț trilateral anual de peste 1,8 trilioane de dolari.
Fermierii americani care cultivă porumb sunt îngrijorați de efectele tarifelor și contramăsurilor asupra comerțului cu Mexicul, cel mai mare client de export pentru porumbul american, și cu Canada, cel mai mare cumpărător de etanol derivat din porumb produs în SUA.
„Înțelegem că el este un negociator”, a declarat Kenny Hartman Jr., fermier din Illinois și președintele consiliului Asociației Naționale a Cultivatorilor de Porumb, referindu-se la Trump. „Sperăm doar că vom ieși din această situație fără să pierdem exporturile – fără să pierdem porumbul care merge în Mexic sau etanolul care merge în Canada.”