Preşedintele american Donald Trump a promis luni că nu va proceda ca predecesorul său Richard Nixon şi nu va demisiona în momentul în care va fi sigur că urmează să fie suspendat, transmite DPA.
„Preşedintele Nixon n-a ajuns niciodată până acolo. A plecat. Eu nu plec. E o mare diferenţă”, le-a declarat Trump reporterilor la Casa Albă.
Nixon a demisionat pe 9 august 1974, după ce a pierdut sprijinul politic în urma unei anchete a comisiei juridice a Camerei Reprezentanţilor în vederea suspendării sale. Investigaţiile dovediseră că şeful statului s-a implicat în muşamalizarea scandalului Watergate. Aproape toţi membrii Congresului SUA, atât democraţi, cât şi republicani, erau gata să îl suspende printr-un vot în Camera Reprezentanţilor, urmat de o condamnare în Senat, dacă preşedintele nu ar fi renunţat de bunăvoie la funcţie.
Comentariile preşedintelui au fost făcute în contextul mărturiei depuse în faţa comisiei juridice a Camerei de John Dean, fost avocat al Casei Albe şi martor în ancheta Watergate. Acesta a remarcat paralele „evidente” între Trump şi Nixon.
Trump l-a atacat pe Dean chiar înainte ca acesta să ia cuvântul la audierea în comisia juridică, printr-un mesaj pe Twitter: „Nu pot să cred că îl aduc pe John Dean, avocatul compromis al Casei Albe conduse de Nixon, care este un colaborator plătit al CNN. Democraţii vor o reluare de care nu vor avea parte niciodată”.
Tot mai mulţi democraţi cer suspendarea lui Trump în urma anchetei lui Robert Mueller, care a refuzat să îl exonereze pe preşedinte de suspiciunile că a obstrucţionat justiţia. Procurorul care a anchetat presupusul amestec al Rusiei în alegerile prezidenţiale din SUA, din 2016, şi eforturile ulterioare de a ascunde adevărul, a declarat luna trecută că nu l-a inculpat pe preşedinte deoarece nu avea această „opţiune” conform politicii tradiţionale a Departamentului Justiţiei.
Preşedintele comisiei juridice a Camerei Reprezentanţilor, democratul Jerry Nadler, a solicitat mărturia lui Trump pentru a valorifica raportul de 448 de pagini întocmit de Mueller. Înaintea audierii de luni, congresmanul din New York a afirmat că scopul audierii este să se garanteze că „niciun preşedinte, democrat sau republican, nu va mai putea vreodată să acţioneze astfel”.