Donald Trump, primul fost preşedinte al SUA condamnat penal, vrea ca pronunţarea pedepsei sale să fie amânată de la jumătatea lui septembrie până după alegerile prezidenţiale de la 5 noiembrie. O cerere în acest sens a fost depusă de către un avocat, conform AFP.
Un avocat al lui Donald Trump a acționat
Trump a avut parte de o lovitură grea, în contextul anului electoral în care va fi decisă soarta SUA. Candidatul republican la preşedinţie se luptă neîncetat pentru întoarcerea la Casa Albă și îndeplinirea obiectivelor sale politice, într-un moment în care Statele Unite au de-a face cu multiple probleme, precum inflația și migrația ilegală.
El a fost găsit vinovat de 34 de delicte de falsificare de documente contabile. Potrivit acuzațiilor, ar fi plătit o sumă de 130.000 de dolari unei actriţe de filme pentru adulți pentru ca aceasta să păstreze tăcerea asupra unei presupuse relaţii sexuale pe care spune că a avut-o cu el în 2006. Amintim că Donald Trump a negat de fiecare dată acuzațiile.
Avocatul fostului președinte spune că tabăra democrată urmărește obiective politice
Un avocat al fostului preşedinte, Todd Blanche, i-a transmis miercuri o scrisoare judecătorului newyorkez Juan Merchan. Avocatul subliniază, printre altele, că „nu există niciun fundament legal în vederea continuării precipitării” către data sentinţei, respectiv 18 septembrie.
Potrivit avocatului, un refuz ar însemna că sunt urmărite „obiective care sunt strict un amestec politic”. Pronunţarea pedepsei este prevăzută atunci când va începe votul anticipat, în alegerile prezidenţiale, argumentează Blanche.
Amânând-o până după aceste alegeri, tribunalul ar regla sau elimina întrebări cu privire la integritatea procedurilor, subliniază avocatul.
Judecătorul este acuzat că are legături cu Partidul Democrat
De asemenea, avocații fostului președinte american au lansat un alt demers în ziua de miercuri. Ei au cerut ca judecătorul Merchan să se recuze el însuşi, pe motiv că fiica sa are legături cu Partidul Democrat.
Acest lucru alimentează „percepţia unui conflict de interese”, subliniază avocații. Totuși, magistratul, care a trimis cazul său personal unui Comitet de Etică al colegilor săi, a respins argumentele și a susținut că sunt „fără substanţă”.
Amintim că fostul președinte a explicat de multiple ori că procesul său nu ar fi trebuit să aibă loc. Chiar și așa, procurorul Manhattanului, Alvin Bragg, a susținut că „nu există imunitate”.
Această problemă a imunităţii, dar şi a unei eventuale anulări a procesului, urmează să fie tranşată la 16 septembrie de către Merchan.