Donald Trump a afirmat că, dacă ar fi fost în funcție la momentul declanșării conflictului, acesta nu ar fi avut loc. Administrația sa analizează continuarea sprijinului militar oferit Ucrainei, care, de la începutul invaziei din februarie 2022, a însumat zeci de miliarde de dolari, potrivit AFP.
Donald Trump spune că refuzul Rusiei de a negocia ar putea avea consecințe grave
În acest context, liderul american a declarat că discuții cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski sunt deja în curs de desfășurare și că o convorbire cu liderul rus Vladimir Putin este iminentă, pentru a explora opțiunile unui armistițiu sau ale unui acord de pace.
Trump a subliniat că Uniunea Europeană ar trebui să contribuie financiar mai mult la eforturile legate de sprijinirea Ucrainei, criticând nivelul actual al contribuției statelor membre. În același timp, a avertizat că refuzul Rusiei de a negocia ar putea avea consecințe grave, atât pentru Moscova, cât și pentru stabilitatea regională.
Președintele american consideră că un acord de pace este soluția preferabilă
Președintele american consideră că un acord de pace este soluția preferabilă, adăugând că numărul victimelor războiului este mult mai mare decât estimările oficiale, ceea ce accentuează urgența unei soluții diplomatice.
„Războiul n-ar fi avut loc niciodată dacă aş fi fost eu preşedinte. (…) Vorbim cu Zelenski. Vom discuta foarte în curând cu preşedintele Putin şi vedem ce se va întâmpla”, a subliniat Trump.
Mesajul liderului de la Casa Albă poate fi vizualizat aici.
REPORTER: „You called for a ceasefire in Ukraine. If Putin doesn’t come to the table to negotiate with you, will you put additional sanctions on Russia?
PRES. TRUMP: „Sounds likely.”
REPORTER: „And do you think the war should be frozen…”
PRES. TRUMP: „The war should have… pic.twitter.com/lDMbLh0iNi
— Trump War Room (@TrumpWarRoom) January 21, 2025
Vladimir Putin nu exclude posibilitatea unor discuții cu Trump
Anterior, președintele rus Vladimir Putin a subliniat că orice înțelegere privind conflictul din Ucraina trebuie să abordeze „cauzele fundamentale” ale crizei.
Printre acestea se numără extinderea NATO și protejarea drepturilor etnicilor ruși din Ucraina.
Potrivit liderului de la Kremlin, o soluție viabilă nu trebuie să fie doar o încetare temporară a focului, ci o pace durabilă, bazată pe respectul reciproc și pe interesele tuturor comunităților din regiune.
Într-un mesaj adresat noii administrații americane, Putin a reiterat că Rusia este deschisă dialogului, dar insistă asupra unor condiții clare. Acesta a subliniat că scopul operațiunii militare speciale nu este doar de a obține un avantaj temporar, ci de a asigura stabilitatea pe termen lung.