Președintele SUA, Donald Trump, a semnat un ordin executiv care stabilește această rezervă, însă decizia nu implică achiziții publice de criptomonede, ceea ce a dezamăgit investitorii.

Bitcoin pierde din valoare după decizia Casei Albe

David Sacks, consilier al Casei Albe pentru Inteligență Artificială și criptomonede, a subliniat că procesul de constituire a rezervei nu va avea niciun impact financiar asupra contribuabililor americani. Totuși, absența unor achiziții active din partea guvernului a generat o reacție negativă pe piață, ceea ce a condus la o scădere bruscă a prețului Bitcoin, conform Euronews.

Această scădere vine după ce, pe 20 ianuarie, Bitcoin a atins un nou maxim istoric de peste 109.000 dolari. Cu toate acestea, tendința descendentă a fost accentuată de vânzările masive de pe piețele bursiere americane, investitorii fiind îngrijorați de impactul tarifelor impuse de Trump și de o posibilă încetinire economică globală.

Reacția pieței arată că investitorii așteptau mai mult decât o simplă formalizare a deținerilor guvernului

În urma anunțului privind rezerva strategică, Bitcoin a scăzut până la 84.707 dolari, marcând o pierdere de 5,7%. Ulterior, criptomoneda și-a mai revenit parțial, ajungând la 88.260 dolari, limitând pierderea la 1,72% la ora 6:45 GMT.

Reacția pieței arată că investitorii așteptau mai mult decât o simplă formalizare a deținerilor guvernului, iar lipsa unor achiziții noi a dus la o corecție semnificativă a prețului criptomonedei.

Bitcoin și Ethereum
SURSA FOTO: Dreamstime

Anunțul privind a fost întâmpinat cu dezamăgire de investitorii

Potrivit sursei menționate, anunțul privind „rezerva strategică de bitcoin” a fost întâmpinat cu dezamăgire de investitorii în criptomonede.

Charles Edwards, fondatorul fondului speculativ Capriole Investments, a publicat următorul mesaj pe rețeaua X.

„Acesta este cel mai dezamăgitor rezultat pe care l-am fi putut aștepta pentru această săptămână”, a comentat Charles Edwards.

De asemenea, Edwards a adăugat că „este doar un nume pompos pentru deținerile de bitcoin pe care guvernul le are deja”, dacă nu sunt realizate achiziții active.

Uldis Teraudklans, Chief Revenue Officer la Paybis, a oferit următoarea explicație.

„Până acum în acest an, Bitcoin s-a dovedit mai reactivă la tendințele macroeconomice, inclusiv războaiele comerciale și tendințele ratei dobânzii. Cu marile firme de pe Wall Street expuse acum la monedă, aceasta este mai susceptibilă la fluxuri semnificative de lichidități, contribuind astfel la volatilitatea sa”, a scris într-o notă Uldis Teraudklans.