Taxele vamale ale SUA, un pericol pentru economia mondială

Taxele vamale impuse de președintele SUA, Donald Trump, vor afectat întreaga lume. Amploarea și durabilitatea pagubelor produse vor varia în funcție de domeniul de aplicare, de produsele vizate, de durata lor, de existența sau nu a negocierilor, a avertizat șefa Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde.

De multe ori, aceste măsuri fiscale generează negocieri și modificări ulterioare, a reamintit ea. Potrivit spuselor sale, destul de des aceste escaladări ale tarifelor se dovedesc dăunătoare chiar și pentru cei care le impun. Astfel, ele conduc la mese de negocieri în care oamenii chiar se așează și discută și, în cele din urmă, elimină unele dintre aceste bariere.

Donald Trump
Donald Trump (SURSA FOTO: Facebook, Donald J. Trump)

„Vor fi negative în întreaga lume, iar amploarea și durabilitatea impactului vor varia în funcție de domeniul de aplicare, de produsele vizate, de durata lor, de existența sau nu a negocierilor. De multe ori, aceste măsuri generează negocieri și modificări ulterioare.

Pentru că, să nu uităm, destul de des aceste escaladări ale tarifelor, pentru că se dovedesc dăunătoare, chiar și pentru cei care le impun, conduc la mese de negocieri în care oamenii chiar se așează și discută și, în cele din urmă, elimină unele dintre aceste bariere”, a precizat ea în cadrul unui interviu acordat postului irlandez de radio „Newstalk”.

Christine Lagarde
Christine Lagarde (SURSA FOTO: Facebook, Christine Lagarde)

Tarifele lui Trump vor fi un coșmar pentru americani

Avertismentul ei a fost făcut la o zi distanță după ce preşedintele Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a anunțat că Bruxelles-ul are un plan pentru a contraataca tarifele globale ale SUA.

Aceasta a avertizat Casa Albă că tarifele reciproce de 25% „vor fi un coşmar pentru toţi importatorii americani”. Explicația ei este simplă: tarifele sunt taxele americanilor pentru alimente şi medicamente, care nu vor face decât să stimuleze inflaţia din SUA. Fabricile americane vor plăti mai mult pentru componentele produse în UE, fapt care va costa locuri de muncă.

Potrivit spuselor sale, principalul obiectiv al Uniunii Europene (UE) este de a găsi „o soluţie negociată”.

„Nu Europa a început această confruntare. Nu vrem neapărat să ne răzbunăm, dar avem un plan solid pentru a face acest lucru dacă este necesar. Dacă este necesar, ne vom proteja interesele, oamenii, companiile.

Vreau să fiu foarte clară cu obiectivul răspunsului nostru. Confruntarea nu este în interesul nimănui. Astăzi nimeni nu are nevoie de asta: nici Statele Unite, nici Europa.

Tarifele sunt taxe pe care oamenii le vor plăti. Tarifele sunt taxe pentru americani pe alimente şi medicamente. Tarifele nu vor face decât să stimuleze inflaţia. Exact opusul a ceea ce vrem să realizăm. Fabricile americane vor plăti mai mult pentru componentele produse în Europa. Acest lucru va costa locuri de muncă”, a spus ea, marți.

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen (SURSA FOTO: Dreamstime)

Momentan, fluxul comercial dintre UE şi SUA „este practic echilibrat”. Bruxelles-ul este gata să lucreze cu Washingtonul la balanţa comercială, atât a bunurilor, cât şi a serviciilor.

„Europa are multe cărţi cu care să răspundă, de la comerţ până la tehnologie, trecând prin dimensiunea pieţei unice şi diversificarea relaţiilor comerciale cu ţări terţe”, a avertizat ea.

Luna viitoare, vicepreşedintele Comisiei Europene (CE), Stephane Sejourne, va prezenta un plan pentru a stimula inovarea pe piaţa UE.

vicepreşedintele Comisiei Europene (CE), Stephane Sejourne
Stephane Sejourne (SURSA FOTO: Dreamstime)