Fostul președinte al SUA, Donald Trump, a spus că a luat în considerare posibilitatea de a lăsa Rusiei părți din Ucraina ca parte a unui acord de pace între națiuni.
Fostul președinte SUA Donald Trump a dezvăluit cum ar fi încercat să medieze un acord de pace între Rusia și Ucraina în urma invaziei Rusiei de anul trecut.
Donald Trump vrea să candideze, din nou, în 2024
Donald Trump a afirmat că poate pune capăt rapid războiului, în timp ce își dorește să fie ales din nou în 2024.
În interviu, el s-a lăudat cu faptul că Rusia nu ar fi îndrăznit să lanseze un atac în timpul președinției sale.
„Aș fi putut să negociez. În cel mai rău caz, aș fi putut face o înțelegere pentru a prelua ceva, există anumite zone care sunt zone vorbitoare de limbă rusă, sincer, ați fi putut face o înțelegere”, a spus Donald Trump.
Donald Trump i-ar ceda părți din Ucraina lui Vladimir Putin
Donald Trump sugerează că ar fi putut susține un acord de predare a unor părți din Ucraina către Rusia.
Rusia a anexat porțiuni din estul Ucrainei și peninsula Crimeea în 2014, cu doi ani înainte ca Trump să devină președinte, iar anul trecut a lansat o invazie mai amplă care vizează răsturnarea guvernului ucrainean de la Kiev.
Anexările și invazia au fost condamnate ca fiind ilegale de către comunitatea internațională, iar Ucraina spune că singurele condiții în care ar negocia ar fi dacă Rusia s-ar retrage de pe teritoriul său.
Anul trecut, Trump l-a lăudat pe Putin pentru că a fost „inteligent” în încercarea de a invada Ucraina și declarând mari porțiuni din aceasta „independente” ca preludiu pentru a o anexa ilegal.
Trump, de partea lui Putin
Donald Trump a atras mult timp critici pentru refuzul său de a critica agresiunea Rusiei, precum și pentru comentariile sale despre președintele său autoritar, Vladimir Putin.
În calitate de președinte, el a fost celebru pentru faptul că, la un summit din 2018, a trecut de partea lui Vladimir Putin, punând la îndoială evaluarea propriilor sale agenții de informații potrivit căreia Rusia s-a amestecat în alegerile din 2016, relatează Insider.
Timp de doi ani, Trump a fost investigat de consilierul special Robert Mueller pe fondul unor acuzații că ar fi conspirat cu Rusia pentru a câștiga în 2016. Mueller nu a găsit suficiente dovezi pentru a susține această afirmație.
De asemenea, Trump a amenințat în repetate rânduri că se va retrage din NATO, tratatul de apărare care constituie principalul bastion occidental împotriva agresiunii rusești.