Trump anunţă că va impune taxe vamale statelor membre ale Uniunii Europene
Preşedintele american Donald Trump a făcut un anunţ important într-o conferinţă de presă marţi, afirmând că va impune taxe vamale ţărilor membre ale Uniunii Europene. Trump a precizat că aceste taxe sunt „singurul mijloc” prin care Statele Unite vor putea fi „tratate corect” în relaţiile comerciale cu Uniunea Europeană. Declaraţiile sale vin în contextul în care preşedintele a denunţat deficitul comercial american faţă de blocul european, o temă centrală în discursurile sale economice şi politice din campania prezidenţială.
Declaraţiile preşedintelui american privind deficitul comercial cu UE
Trump a afirmat că Uniunea Europeană este o problemă pentru economia Statelor Unite, acuzând blocul european de „tratament foarte rău” faţă de SUA. „Ei nu ne iau maşinile sau produsele agricole, nu iau mare lucru”, a declarat Trump, referindu-se la exporturile americane care nu beneficiază de o piaţă deschisă în Uniunea Europeană. El a criticat lipsa de reciprocitate în relaţiile comerciale, susţinând că Statele Unite sunt dezavantajate.
„Uniunea Europeană este foarte rea pentru noi. Ei nu sunt un partener comercial echitabil. Deci, sunt buni de taxe vamale”, a spus Trump, exprimându-şi nemulţumirea faţă de politica comercială a UE.
Aceste comentarii se aliniază cu stilul agresiv pe care l-a promovat în timpul campaniei sale, când a comparat Uniunea Europeană cu „o mică Chină” care „profită” de pe urma economiei Statelor Unite.
Deficitul comercial al SUA faţă de UE
Unul dintre principalele subiecte abordate de Trump a fost deficitul comercial uriaş pe care Statele Unite îl înregistrează faţă de Uniunea Europeană. Potrivit preşedintelui, acest deficit a ajuns la 350 de miliarde de dolari, ceea ce, în opinia sa, reprezintă o inegalitate gravă în relaţiile comerciale dintre cele două părţi. În plus, Trump a subliniat că acest deficit se reflectă într-o diversitate de produse care nu sunt importate din Statele Unite, în special maşinile şi produsele agricole, ceea ce afectează negativ economiile statelor americane.
Trump a mai spus că, deşi China este considerată un „agresor economic” global, nu doar China reprezintă o problemă pentru economia SUA. El a adăugat că „alte ţări sunt, de asemenea, mari agresori”, indicând, în mod special, Uniunea Europeană. „Avem o problemă cu Europa. Noi nu suntem trataţi corect de ei”, a declarat Trump, subliniind importanţa urgentării unor măsuri pentru a corecta acest dezechilibru.
Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a oferit un răspuns diplomatic
În faţa acestor acuzaţii, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a oferit un răspuns diplomatic, dar ferm. Ea a declarat, marţi, la Forumul Economic Mondial de la Davos, că Uniunea Europeană este deschisă la discuţii cu guvernul american pentru a rezolva diferenţele existente.
„Prima noastră prioritate este să lansăm rapid discuţii despre interesele noastre comune şi să fim pregătiţi să negociem”, a spus von der Leyen, subliniind că Washingtonul rămâne un partener comercial important pentru UE.
În 2023, deficitul comercial al Statelor Unite în relaţiile comerciale cu Uniunea Europeană a fost de 131 de miliarde de dolari, conform datelor oferite de Reprezentantul Comercial al Casei Albe (USTR).
„Vom fi pragmatici, dar rămînem fermi în principiile noastre: apărarea intereselor noastre şi respectarea valorilor noastre”, a adăugat aceasta. Această poziţie reflectă intenţia Uniunii Europene de a menţine un dialog constructiv cu SUA, în ciuda divergenţelor comerciale. De asemenea, von der Leyen a subliniat că UE nu va face compromisuri cu privire la principiile fundamentale ale comerţului echitabil.
Deficitul comercial al SUA cu UE are cauze multiple
Deficitul comercial de 131 de miliarde de dolari al SUA faţă de Uniunea Europeană, înregistrat în 2023, este un subiect de preocupare majoră pentru administraţia Trump. Acesta se concentrează în principal pe patru ţări europene: Germania, Franţa, Irlanda şi Italia. Fiecare dintre aceste ţări joacă un rol semnificativ în crearea deficitului, însă cauzele acestuia sunt variate.
Deficitul cu Germania, de exemplu, este în principal de natură industrială, având în vedere că multe dintre produsele exportate de Germania către Statele Unite sunt produse industriale de înaltă tehnologie, pe care SUA le importă în cantităţi mari. În cazul Irlandei, deficitul comercial este mai mult legat de fiscalitatea favorabilă din această ţară, care atrage marile corporaţii americane să îşi stabilească sediile europene acolo, profitând de regimul fiscal avantajos. Aceste companii plătesc taxe reduse în Irlanda, ceea ce duce la o scădere a veniturilor fiscale în restul UE şi în Statele Unite.
Măsuri anterioare ale lui Trump faţă de Uniunea Europeană
În timpul primului său mandat, Donald Trump a fost foarte vocal cu privire la politica comercială a Uniunii Europene. El a impus taxe vamale pe o serie de produse europene ca represalii pentru subvenţiile acordate Airbus, principalul concurent european al Boeing. Aceste măsuri au dus la escaladarea unui adevărat război comercial între SUA şi UE, care a inclus dispute cu privire la subvenţionarea industriei aeronautice, dar şi la taxe vamale pe o varietate de produse.
Înainte de realegerea sa, Trump a ameninţat Uniunea Europeană cu noi taxe vamale, în cazul în care UE nu va creşte achiziţiile de petrol şi gaze naturale din Statele Unite, subliniind faptul că această măsură face parte dintr-o strategie mai largă de a corecta dezechilibrele comerciale cu partenerii internaţionali.