Justiţia din SUA: Donald Trump nu are imunitate prezidenţială. Pentru ce ar putea fi judecat

Donald Trump

SURSA FOTO: Dreamstime

Donald Trump nu beneficiază de imunitate prezidențială și poate fi adus în fața justiției din cauza încercării sale de a submina rezultatul alegerilor prezidențiale din anul 2020.

Donald Trump nu beneficiază de imunitate prezidențială

Donald Trump nu beneficiază de imunitate prezidențială și poate fi adus în fața justiției pentru încercarea de a submina rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA din anul 2020, conform unei hotărâri a unui tribunal american datată marți, 6 februarie 2024.

Această decizie a tribunalului vine în urma eforturilor lui Donald Trump de a opri procesul în care este acuzat de tentativa de a influența rezultatul alegerilor prezidențiale din anul 2020, printr-un apel în care pretindea că beneficiază de imunitate prezidențială totală pentru toate acțiunile întreprinse în timpul mandatului său.

Cu toate acestea, o instanță de judecată din Washington D.C. i-a respins cererea. Hotărârea reprezintă o lovitură inițială pentru Donald Trump, care spera că argumentele sale privind imunitatea prezidențială totală și perpetuă îl vor salva de alte procese.

Donald Trump / SURSA FOTO: Dreamstime

Totuși, se așteaptă ca fostul președinte al SUA să conteste decizia la Curtea Supremă, care are o majoritate de judecători pro-republicani. Există încă o șansă semnificativă ca Curtea Supremă să mențină hotărârea inițială.

Procurorul special Jack Smith a pus sub acuzare pe Donald Trump pentru conspirația de a încerca să inverseze rezultatul alegerilor prezidențiale din anul 2020 și pentru săvârșirea de infracțiuni în încercarea de a rămâne în funcție și după încheierea mandatului său.

Inițial, data fixată pentru începerea procesului era 4 martie, dar a fost amânat în așteptarea unui verdict în cazul pretenției lui Donald Trump privind imunitatea „deplină”.

Dacă cazul ajunge în fața Curții Supreme, procesul ar putea fi amânat pentru săptămâni sau chiar luni. În trecut, Curtea Supremă a evitat să se pronunțe în acest caz.

Trump ar putea fi obligat să achite 370 de milioane de dolari americani

De altfel, politicianul american se află în fața posibilității unor amenzi financiare semnificative, în special în cadrul unui viitor proces civil pentru fraudă, în care procurorii cer 370 de milioane de dolari americani. Judecătorul Arthur Engoron urmează să decidă în curând asupra sancțiunilor financiare într-un caz de fraudă civilă intentat de procurorul general al statului New York.

Cererea este de ca Donald Trump și colaboratorii săi să plătească 370 de milioane de dolari americani pentru umflarea valorii companiilor sale.

În paralel, se așteaptă o hotărâre din partea Curții Federale de Apel din Washington cu privire la imunitatea față de urmărirea penală pentru implicarea în revolta de la Capitoliu.

În această săptămână, este de așteptat un verdict în procesul civil pentru fraudă din New York, în care Donald Trump ar putea fi obligat să restituie 370 de milioane de dolari americani, reprezentând „profituri ilegale” obținute prin înșelăciunea băncilor în privința averii sale pentru a obține condiții de împrumut mai favorabile.

În plus, recent, o instanță civilă din New York, SUA, a decis să acorde scriitoarei E. Jean Carroll despăgubiri în valoare de 83,3 milioane de dolari americani pentru defăimare.

SURSA FOTO: Facebook, E. Jean Carroll