16 economiști de Nobel anticipează o bombă a inflației, dacă Trump va fi reales. Mai mulți economiști câștigători ai premiului Nobel se lansează în dezbaterile din campania prezidențială din SUA cu un avertisment dur: planurile fostului președinte Trump ar putea reaprinde inflația și ar provoca daune semnificative economiei globale, dacă va câștiga alegerile prezidențiale din noiembrie.
16 economiști de Nobel anticipează o bombă a inflației dacă Trump va fi reales
16 economiști de Nobel anticipează o bombă a inflației, dacă Trump va fi reales. Mai mulți economiști câștigători ai premiului Nobel se lansează în dezbaterile din campania prezidențială din SUA cu un avertisment dur: planurile fostului președinte Trump ar putea reaprinde inflația și ar provoca daune semnificative economiei globale, dacă va câștiga alegerile prezidențiale din noiembrie.
Economiștii trag acest semnal de alarmă printr-o scrisoare deschisă, în care susțin că un al doilea mandat al lui Trump ar avea un impact negativ asupra situației economice a SUA în lume. Laureații Premiului Nobel pentru economie pedalează pe un argument politic, pe care administrația Biden îl flutură în spațiul public de săptămâni întregi: inflația va fi mai proastă sub Trump.
Avertismentul economiștilor: inflația va fi mai proastă sub Trump
„Deși fiecare dintre noi are opinii diferite cu privire la particularitățile diferitelor politici economice, suntem cu toții de acord că agenda economică a lui Joe Biden este superioară lui Donald Trump”, scriu cei 16 economiști într-o scrisoare obținută de jurnaliștii de la Axios.
Dar diferitele lor explicații, inclusiv o scurtă îmbrățișare a termenului „Bidenomics” și marile achiziții media, nu par să fi funcționat. Echipa lui Biden vrea să atragă atenția asupra propunerilor reale ale lui Trump, inclusiv asupra planurilor de a impune taxe noi, de 10% la toate importurile și tarife minime de 60% asupra mărfurilor chinezești.
Afirmația economiștilor face parte dintr-o încercare mai amplă a echipei de campanie a lui Biden de a transforma scrutinul din 2024 într-o alegere între planurile de viitor ale celor doi candidați, nu neapărat un referendum asupra dosarului lui Biden.
Impact negativ asupra situației economice a SUA în lume
„Credem că un al doilea mandat al lui Trump ar avea un impact negativ asupra situației economice a SUA în lume și un efect destabilizator asupra economiei interne a SUA”, scriu economiștii în scrisoare.
„Mulți americani sunt îngrijorați de inflație, care a scăzut remarcabil de repede. Există, pe bună dreptate, îngrijorarea că Donald Trump va reaprinde această inflație, cu bugetele iresponsabile din punct de vedere fiscal”, adaugă ei.
Scrisoarea a fost concepută de Joseph Stiglitz, care a câștigat Premiul Nobel pentru economie în 2001. Lui i s-au alăturat George A. Akerlof (2001), Sir Angus Deaton (2015), Claudia Goldin (2023), Sir Oliver Hart (2016), Eric S. Maskin (2007), Daniel L. McFadden (2000), Paul R. . Milgrom (2020), Roger B. Myerson (2007), Edmund S. Phelps (2006), Paul M. Romer (2018), Alvin E. Roth (2012), William F. Sharpe (1990), Robert J. Shiller. (2013), Christopher A. Sims (2011) și Robert B. Wilson (2020).
Ce promite Trump și ce promite Biden
Ambii candidați își aprofundează abordarea cu privire la problemele economice ale țării.
Pe lângă promisiunea că America corporativă își va reduce cota de impozitare de la 21% la 20%, Trump vrea să elimine impozitele pe salarii pentru lucrătorii din industriile de agrement și ospitalității. Biden își menține planul creșterii impozitelor pe corporații și promisiunea că gospodăriile care câștigă mai puțin de 400.000 de dolari pe an nu vor vedea o creștere a impozitelor.
De asemenea, politicienii folosesc pârghiile pe care le au pentru a-și convinge alegătorii că se vor concentra pe scăderea prețurilor. Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a anunțat luni un plan de 100 de milioane de dolari pentru a sprijini finanțarea achiziționării de locuințe la prețuri accesibile.
Casa Albă a avertizat deja că, dacă va câștiga alegerile, Trump ar duce inflația pe noi culmi, iar atacuri în stilul celui din 6 ianuarie 2020, de la Capitoliu, asupra instituțiilor democratice, ar putea submina stabilitatea economică globală, notează Axios.