Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, şi-a întrebat în mai multe rânduri consilierii dacă este posibil ca Statele Unite să cumpere Groenlanda, iar consilierii săi au analizat această posibilitate, scrie news.ro. Groenlanda este un teritoriu autonom situat în nordul Oceanului Atlantic, format din insula cu acelaşi nume, cea mai mare de pe glob urmată de Noua Guinee, şi o mulţime de insule şi insuliţe din apropiere. Groenlanda este parte a Regatului Danemarcei.

Surse apropiate preşedintelui Trump au declarat pentru Wall Street Journal că liderul de la Casa Albă a ridicat această problemă în timpul unor întâlniri şi al unor cine, întrebându-şi consilierii şi ascultând cu atenţie despre posibilitatea şi avantajele de a deţine Groenlanda. Donald Trump l-a însărcinat pe principalul consilier de la Casa Albă să analizeze situaţia în detaliu. Preşedintele american ar fi interesat de acest subiect datorită resurselor naturale ale Groenlandei, dar şi pentru că ar oferi o moştenire importantă pentru viitor, la fel cum a fost achiziţia teritoriului Alaska, în anul 1867.

Se pare că nu toţi consilierii preşedintelui au văzut cu ochi buni ideea lui Trump. Unii au considerat că este o strategie economică solidă, iar alţii au respins ideea ca fiind o fantezie a liderului american.

Statele Unite deţin în Groenlanda baza aeriană Thule, situată la 1200 km la nord de Cercul Polar. Baza a fost construită în 1951, iar echipamentele tehnice amplasate acolo includ şi un sistem de avertizare timpurie pentru rachete balistice, foarte util în cazul unei ipotetice confruntări armate cu Rusia. Baza aeriană Thule baza este folosită de Comandamentul Spaţial din cadrul Forţelor Aeriene ale Statelor Unite, cât şi de Comandamentul Nord-American de Apărare Aerospaţială (NORAD).