Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, urmează să îşi prezinte planul de pace pentru Orientul Mijlociu, pregătit timp de trei ani, anunţă dpa şi Reuters.
Planul lui Donald Trump
Trump îi va primi separat la Casa Albă, luni, pe premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, şeful partidului de dreapta Likud, şi pe fostul comandant al forţelor armate israeliene, Benny Gantz, lider al alianţei de centru Albastru şi Alb şi al opoziţiei.
Se aşteaptă ca preşedintele să dezvăluie unele detalii despre plan luni, după ce va discuta cu cei doi politicieni israelieni. Potrivit unui oficial de la Casa Albă citat de Reuters, mesajul lui Trump pentru ambii va fi: „Aveţi şase săptămâni să îl faceţi să meargă, dacă sunteţi de acord”. Termenul are în vedere alegerile anticipate care vor avea loc în Israel pe 2 martie, în cadrul cărora Netanyahu şi Gantz vor fi rivali. Sursa Reuters arată că ideea este depolitizarea planului de pace, care să fie susţinut de oricare din principalele două partide din Israel, indiferent de rezultatul scrutinului.
Marţi, după o nouă întrevedere cu Netanyahu, ar urma o prezentare a planului în cadrul conferinţei de presă comune. Casa Albă nu a comunicat însă nicio oră oficială.
Palestinienii au refuzat să colaboreze cu Statele Unite în legătură cu planul de pace. Ei au respins un plan economic în valoare de 50 de miliarde de dolari prezentat anul trecut în sprijinul economiei palestiniene şi a statelor arabe din regiune. Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, nu a fost invitat la prezentarea planului de pace.
Diplomatul palestinian Saeb Erekat, care a negociat înţelegerile cu Israelul cunoscute ca acordurile de la Oslo, din 1993 şi 1995, şi a fost negociator-şef până în 2003, a apreciat că propunerea lui Trump, considerată de israelieni „acordul secolului”, este de fapt „escrocheria şi frauda secolului”.
Un purtător de cuvânt al lui Abbas a lăsat să se înţeleagă că dacă Netanyahu îşi va pune în practică intenţia de a anexa unilateral terenuri din Cisiordania, palestinienii vor denunţa unilateral acordul din 1993. Mai multe facţiuni palestiniene au anunţat că vor organiza o „zi a furiei” când va fi publicat planul lui Trump.
La conturarea planului au contribuit doi consultanţi de rang înalt ai Casei Albe: Jared Kushner – care este şi ginerele lui Trump – şi Avi Berkowitz, precum şi Jason Greenblatt, care a demisionat toamna trecută din echipa preşedintelui.
Potrivit Reuters, documentul are peste 50 de pagini şi trebuie să se refere la unele din cele mai dificile probleme dintre palestinieni şi israelieni; printre altele, statutul Ierusalimului, revendicat de Israel drept capitală unică, în timp ce palestinienii doresc ca partea de est a oraşului să fie viitoarea lor capitală.
Scurgeri de informaţii despre plan în presa din Israel conturează o poziţie în acord cu extrema dreaptă israeliană, arată dpa.
Joia trecută, la bordul aeronavei prezidenţiale cunoscute ca Air Force One, Trump a mărturisit presei că este nerăbdător să îşi prezinte realizarea în materie de politică externă. Planul ar fi trebuit să fie dezvăluit anul trecut, însă momentul a fost amânat din cauza crizei politice din Israel. În prezent, preşedintele Statelor Unite se confruntă la Washington cu procedura de destituire (impeachment) declanşată împotriva sa de Congres, conform Agerpres.