Ce s-ar întâmpla în NATO, dacă Donald Trump ar redeveni președintele SUA?
Donald Trump vs NATO. Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a dat asigurări că Donald Trump NU reprezintă un pericol pentru NATO. S-a mai lucrat cu oficialul american și-n trecut. Pe vremea primului său mandat prezidențial.
Alianța Nord Atlantică are „toată încrederea” că este pentru SUA „locul în care au cei mai mulți aliați într-o singură organizației”. În contextul actual, în care poporul chinez cunoaște o ascensiune fulminantă, SUA sunt conștiente „cât de prețioasă” este NATO.
SUA au nevoie de aliații săi, un lucru recunoscut atât de republicani, cât și de democrați.
„Fiecare țară are propriul său joc democratic și trebuie să avem respectul și răbdarea să vedem ce decide poporul american. Noi am mai lucrat cu Trump și, de aceea, avem toată încrederea că NATO este pentru America locul în care au cei mai mulți aliați într-o singură organizație, 31 de aliați, pentru că intră și Suedia foarte curând.
În această lume complicată, în care China are o ascensiune fulminantă, în care vedem China, Rusia, Coreea de Nord și Iranul, creând niște patrulatere foarte complicate, SUA își dau seama încă o dată în 75 de ani cât de prețioasă este NATO și alianțele Americii în jurul lumii.
De aceea, să-i lăsăm pe americani să-și facă ce face orice democrație, să se pregătească de alegeri, să aibă candidați și după aceea suntem convinși că tot ceea ce înseamnă interesele superioare, dincolo de o campanie electorală, va face ca lucrurile să continue să fie într-o ordine logică constructivă.
America are nevoie de aliații săi azi cât au și aliații nevoie de America și e un lucru recunoscut și de republicani și de democrați”, a zis, vineri, Mircea Geoană în cadrul unui interviu acordat pentru Digi24.
Ce va face Donald Trump, dacă va fi reales în funcția de președinte al SUA?
Dacă va fi reales președinte al SUA, Donald Trump a declarat că implicarea SUA în NATO va fi condiționată de modul în care europenii gestionează relațiile cu SUA. Încheierea unui acord cu țările care dețin sute de arme nucleare nu reprezintă o chestiune negativă.
În același timp, el a criticat președinția „slabă” a lui Joe Biden. A reiterat anumite amenințări pe care le exprimase anterior, pe vremea când era la Casa Albă. Afirmațiile lui vin în urma declarațiilor Comisarului European Thierry Breton. Acesta a dezvăluit că, în 2020, fostul președinte al SUA i-a spus președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că SUA nu vor interveni în ajutorul Europei în caz de atac.
În timpul primului său mandat prezidențial, între anii 2017 și 2021, Donald Trump s-a confruntat în mod repetat cu aliații tradiționali, mai ales în privința chestiunilor comerciale și a cheltuielilor în materie de apărare.
Într-o altă ordine de idei, el l-a criticat pe Joe Biden atunci când a comentat conflictele din Ucraina și Israel. Referitor la conflictul din Gaza, fostul președinte al SUA a fost un susținător ferm al Israelului în primul său mandat, facilitând semnarea acordurilor istorice Abraham, care au condus la normalizarea relațiilor diplomatice cu anumite state arabe.
În timpul războiului din Israel, a afirmat că un asemenea conflict nu s-ar fi produs dacă el ar fi rămas președinte.