Donald Trump convinge pe europenii reticenţi să participe la o forţă de observare de aproximativ 1.000 de oameni, menită să-i protejeze pe aliaţii kurzi, relatează AFP.

”Eu nu dau înapoi”, a dat asigurări vineri Trump, care a anunţat în decembrie o întoarcere ”imediată” a celor aproximativ 2.000 de militari americani angajaţi în lupta împotriva grupării Statul Islamic (SI) în Siria, scrie news.ro.

 Casa Albă a anunţat joi seara că Statele Unite menţin aproximativ 200 de militari în nord-estul Siriei.

”Un mic grup de menţinere a păcii, de aproximativ 200 de militari va rămâne în Siria o anumită vreme”, a anunţat o purtătoare de cuvânt a Executivului american, Sarah Sanders, în urma unei convorbiri la telefon între Trump şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan.

Senatorul republican Lindsey Graham, care s-a opus în mod public retragerii militare totale din Siria, s-a felicitat, pe postul Fox News, de decizia preşedintelui american, care şi-”a ajustat politica”.

”Acesta este un plan foarte bun”, a declarat Graham, care a apărat această idee în ultimele zile, la Conferinţa Securităţii de la Munchen (MSC), săptămâna trecută. ”Aceşti 200 de militari vor atrage probabil 1.000 de europeni”, a apreciat el.

 ”Mii de europeni au fost ucişi de combatanţi SI veniţi din Siria în Europa”, a declarat senatorul, exagerând – cu mult – numărul atentatelor atribuite SI în Europa. ”Acum, sarcina îi revine Europei. 80% din operaţiune ar trebui să fie europeană, iar poate 20% nouă”.

Potrivit estimărilor din Global Terrorism Index – întocmit anual de centrul de cercetare Institute for Economics and Peace -, terorismul s-a soldat cu aproximativ 700 de morţi în Europa începând din 2014, anul autoproclamării SI al ”califatului” său într-un vast teritoriu de o parte şi de alta a frontierei în Siria şi Irak.