Donald Trump NU este eligibil să candideze la alegerile prezidențiale din Colorado

Într-o hotărâre surprinzătoare și fără precedent, Curtea Supremă l-a exclus, marți, pe Donald Trump de pe buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 2024 din Colorado întrucât nu îndeplinește criteriile de eligibilitate din cauza „interdicției de insurecție” stipulată în al 14-lea amendament.

În plus, instanța de judecată a respins argumentele lui Donald Trump cu privire la libertatea de exprimare, afirmând că discursul său din 6 ianuarie nu a fost protejat de Primul Amendament.

Decizia strânsă, cu un vot de 4-3, va fi suspendată până pe 4 ianuarie 2024, așteptându-se un posibil apel al lui Donlad Trump la Curtea Supremă a SUA. În ciuda faptului că decizia Curții Supremese aplică doar în Colorado, impactul istoric al hotărârii sale este evident în contextul campaniei prezidențiale din 2024.

Autoritățile electorale din Colorado au subliniat importanța soluționării acestei chestiuni până la 5 ianuarie 2024, termenul limită legal pentru stabilirea listei de candidați în vederea alegerilor primare republicane programate pentru 5 martie 2024.

„Preşedintele Trump nu a incitat pur şi simplu la insurecţie. Chiar şi atunci când asediul asupra Capitoliului era în plină desfăşurare, el a continuat să îl susţină cerându-i în mod repetat vicepreşedintelui (Mike) Pence să refuze să îşi îndeplinească datoria constituţională şi sunându-i pe senatori pentru a-i convinge să oprească numărarea voturilor electorale.

Aceste acţiuni au constituit o participare evidentă, voluntară şi directă la insurecţie. Concluzionăm că dovezile de mai sus, a căror mare parte a fost necontestată la proces, au stabilit că preşedintele Trump s-a implicat în insurecţie.

Eforturile directe şi exprese ale preşedintelui Trump, timp de mai multe luni, prin care şi-a îndemnat susţinătorii să mărşăluiască spre Capitoliu pentru a împiedica ceea ce el a caracterizat în mod fals ca fiind o presupusă fraudă asupra poporului acestei ţări au fost în mod incontestabil evidente şi voluntare”, au stabilit judecătorii americani.

Al 14-lea Amendament, ratificat după Războiul Civil, interzice oficialilor care depun jurământ de susținere a Constituției SUA să ocupe funcții viitoare dacă „s-au implicat în insurecție”. Totuși, formularea vagă a amendamentului nu menționează în mod explicit președinția și a fost aplicată doar de două ori din 1919.

Cei șapte judecători de la Curtea Supremă au fost numiți de guvernatori democrați. Șase dintre ei au câștigat ulterior alegeri de menținere în funcție la nivel de stat, în timp ce cel de-al șaptelea a fost numit în 2021 și nu s-a confruntat încă cu alegătorii.

Donald Trump va depune „rapid apel” împotriva deciziei Curții Supreme

Echipa electorală a oficialului american a anunțat că va depune „rapid apel” împotriva deciziei Curții Supreme, exprimându-și încrederea că instanțele superioare vor emite o hotărâre favorabilă.

„Curtea Supremă din Colorado a emis în această seară o decizie complet eronată şi vom depune rapid un apel la Curtea Supremă a Statelor Unite şi o cerere concomitentă de suspendare a acestei decizii profund nedemocratice.

Avem încredere deplină că Curtea Supremă a SUA va decide rapid în favoarea noastră şi va pune în sfârşit capăt acestor procese antiamericane”, a declarat, marți, Steven Cheung, purtătorul de cuvânt al campaniei electorale a lui Donald Trump.

Reacția aliaților lui Donald Trump

De altfel, aliații lui Donald Trump au fost șocați de decizia neașteptată a Curții Supreme de a-l exclude de pe buletinul de vot din Colorado. În urma acestei hotărâri, Donald Trump, favorit pentru nominalizarea republicană la președinția SUA, a obținut sprijinul unor membri ai Congresului SUA.

Președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, a criticat decizia instanței statale, caracterizând-o drept „nesăbuită”.

„Hotărârea de astăzi prin care se încearcă descalificarea preşedintelui Trump de pe buletinul de vot din Colorado nu este altceva decât un atac partizan subţire voalat.

Indiferent de afilierea politică, fiecărui cetăţean înregistrat pentru a vota nu ar trebui să i se refuze dreptul de a-l susţine pe fostul nostru preşedinte şi pe individul care este lider în fiecare sondaj al alegerilor primare republicane.

Avem încredere că Curtea Supremă a SUA va lăsa deoparte această decizie nesăbuită şi va permite poporului american să decidă cine va fi următorul preşedinte al Statelor Unite”, a zis, marți, Mike Johnson, potrivit CNN.