Josh Dowsey și Carol D. Leonnig au scris o opinie pentru publicația americană The Washington Post în care vorbesc despre președintele în exercițiu, Donald Trump, și despre consilierii săi. În timp ce Trump promite să își continue lupta, consilierii acestuia se pregătesc să plece.
Vicepreședintele Pence a început să-și caute o nouă locuință prin împrejurimile Washingtonului, plănuind totodată o vizită de rămas bun care ar urma să înceapă în ziua când Congresul va număra voturile colegiului electoral.
Șeful Administrației, Mark Meadows, a discutat despre deschiderea unei firme de consultanță împreună cu alți consilieri și apropiați ai Casei Albe.
Principalul consilier pentru probleme economice, Larry Kudlow, le-a spus prietenilor că intenționează să revină în radioteleviziune și că are deja câteva planuri.
Trump încă nu-și recunoaște înfrângerea
Președintele Trump rămâne pe poziție, refuzând să recunoască public că, pe 3 noiembrie, a pierdut. În cursul unei recente întâlniri cu aliații, el a discutat despre mobilizarea armatei în vederea reluării alegerilor și a desemnat-o pe Sidney Powell în funcția de consilier special în materie de fraudă electorală.
Și totuși, toate semnalele de la Casa Albă indică faptul că acest vârtej din ultimii patru ani se apropie de sfârșit. Consilierii își caută în liniște următorul serviciu, prietenii caută favoruri de ultim minut, iar secretarii (miniștrii) Cabinetului acordă interviuri de adio.
Toate aceste pregătiri din spatele ușilor închise relevă realitatea, iar pentru Trump, oricât de mult ar dori el să agite morile de vânt, prestația sa ca președinte al Statelor Unite se apropie de sfârșit.
Consilierii au început să răsfoiască materiale pentru eventuale cărți post-prezidențiale, hotărând care anume merită atenție și care trebuie lăsate la o parte, după cum afirmă o persoană la curent cu tot acest proces, care însă a dorit să își păstreze anonimatul ca să poată vorbi despre aceste deliberări din interior. Potrivit aceleiași persoane, Jason Miller, un consilier din campanie, tocmai se află în toiul unui asemenea proces, deși aprobarea finală îi revine lui Trump.
Cereri de favoruri – ultime prânzuri în tot tărăboiul de la Casa Albă, fotografii făcute în West Wing (Aripa de Vest a Casei Albe, locul unde se iau cele mai importante decizii, n. red.) – curg zilnic pe birourile înalților oficiali.
“Oamenii cer tot felul de lucruri. Tururi prin West Wing, vizite la magazinul de suveniruri, meniuri, niște ultime fotografii făcute în Casa Albă pentru a le pune pe felicitările lor de Crăciun – toți încearcă să lingă pentru o ultimă oară cornetul de înghețată (al Casei Albe)“, a declarat un înalt oficial al administrației, care, ca să vorbească deschis, a dorit să rămână anonim. “Fiecare vrea să facă un ultim tur de Crăciun. Fiecare vrea câte ceva“.
Membrii Congresului invadează Casa Albă cu cereri de grațiere, sperând o iertare de ultim minut din partea unui președinte dispus să își exercite această atribuție într-un mod liberal înainte de a pleca. Mai mulți consilieri s-au declarat surprinși de acest asalt. “Sunt mii”, a declarat cineva.
Vineri după-amiază, administrația a avut o nouă reuniune pe tema grațierilor.
Secretarii Cabinetului (miniștrii guvernului, n. red.) acordă presei niște ultime interviuri și fac cadouri angajaților. Recent, secretarul american al educației (echivalentul ministrului învățământului, n. red.), Betsy DeVos, a acordat un interviu Institutului American pentru Afaceri (American Enterprise Institute – AEI, n. red.), în care ea a dat niște sfaturi celui (sau celei) care o va urma în această funcție. “Există un singur și simplu principiu pe care l-aș recomanda să fie respectat nu doar de viitorul secretar al educației, ci de orice educator sau îndrumător din domeniu: puneți elevii pe primul plan“, a spus ea.
Nu există planuri serioase pentru un al doilea mandat, iar patru oficiali afirmă că zona West Wing este mult mai ‘adormită’ decât era pe vremuri, consilierii petrecându-și zile întregi la interviuri pentru vreun post sau lucrând de la domiciliu. Biroul Oval, ceva mai îndepărtat, un veșnic punct de trafic pentru cei care voiau să îl vadă pe președinte, nu mai este animat de energia de pe vremuri.
Unii oficiali de prim rang ai campaniei electorale – inclusiv șeful campaniei, Bill Stephen – au dispărut cu totul de pe orbită, spun unii consilieri. După cum relatează The New York Post, Jared Kushner și Ivanka Trump și-au cumpărat o proprietate în valoare de $30 milioane pe o insulă izolată de lângă Miami. Ivanka Trump a început să posteze zilnic fotografii din timpul mandatului prezidențial sau cu copiii în diverse locuri de interes turistic, precum Lincoln Memorial (mausoleul ridicat în memoria președintelui Abraham Lincoln, pe Colina Capitoliului din Washington, n. red.)
În multe privințe, toată această activitate nu este neobișnuită. “Mereu s-au organizat niște ultime tururi, s-a căutat obținerea unor grațieri, s-au făcut eforturi pentru a găsi niște slujbe“, afirmă Julian Zelizer, istoric specializat în președinții de la Universitatea Princeton. “De obicei, constați niște eforturi de a se obține orice, profitând de ultimele zile ale puterii executive. Anormale sunt însă toate aceste atacuri la adresa legalității alegerilor și toate aceste încercări de a schimba rezultatul. Asta e partea neobișnuită“, a adăugat Zelizer.
Trump încă își concentrează atenția asupra guvernării
Biroul de presă al Casei Albe afirmă că președintele își mai concentrează încă atenția asupra guvernării. “Președintele Trump rămâne concentrat asupra asigurării stimulului economic atât de necesar americanilor, el asigurându-se totodată că statele și comunitățile au tot ce le trebuie ca să riposteze în fața maladiei COVID-19 și ca să asigure distribuirea vaccinurilor angajaților din prima linie și capacități de tratament mai îndelungat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Judd Deere.
Dar apropiații săi oferă un alt tablou.
După cum afirmă patru persoane care au intrat recent în contact cu el, Trump își petrece cea mai mare parte din timp telefonându-le aliaților și afirmând pe Twitter, în mod fals, că a câștigat alegerile. Un consilier care a vorbit recent cu Trump afirmă că președintele cochetează cu ideea de a mai rămâne în funcție și după 20 ianuarie. “Era furios și stătea într-un loc întunecos. Nu sunt sigur dacă el chiar a vorbit serios“, a declarat consilierul.
Întâlnire cu o serie de aliați
Vineri, Trump s-a întâlnit cu o serie de aliați, printre care s-au numărat Giuliani, Meadows, fostul consilier pentru securitate națională, Michael Flynn, și avocatul Casei Albe, Pat Cipollone. Trump a întrebat dacă să mobilizeze armata ca să reia alegerile – o idee pe care Flynn a vehiculat-o într-un interviu de pe Newsmax.
Propunerea a fost respinsă de Meadows și de Cipollone, după cum afirmă o sursă care a dorit să vorbească sub condiția anonimatului ca să poată oferi asemenea detalii despre această reuniune privată. “Cred că reuniunea a deraiat. A fost o discuție incredibil de încinsă“.
Despre această reuniune a relatat pentru prima dată ziarul The New York Times.
Trump a pus în discuție și ideea ca guvernul să confiște aparatura de vot pentru a fi examinată în privința eventualelor fraude.
Doi dintre consilieri au spus că, în ultimele zile, Peter Navarro, care, practic, este consilier pentru probleme legate de comerț și economie, i-a înaintat președintelui câteva dintre cele mai subversive și mai false idei. Navarro nu a răspuns cererii de a comenta versiunea.
După ce, marți, liderul majorității din Senat, Mitch McConnell, senator republican din statul Kentucky, l-a felicitat pe Biden pentru victoria sa, Trump a telefonat ca să spună că Senatul nu trebuie să-l declare pe Biden președinte-ales. Purtătorii de cuvânt ai lui McConnell și Trump au refuzat să comenteze evenimentul, deși surse apropiate lui McConnell, care au dorit să își păstreze anonimatul, au observat că liderul majorității nu și-a schimbat mesajul.
Trump li s-a plâns consilierilor că o serie de oficiali republicani, precum senatorul Brian Hagedorn, un judecător de la Curtea Supremă din Wisconsin, pe care el l-a sprijinit, acum nu mai ține cu el. El complotează cum să-l învingă pe guvernatorul Georgiei, republicanul Brian Kemp, în 2022.
În căutare de vești bune
Trump își contactează aliații căutând să afle vești bune și bazându-se pe informațiile unor susținători precum Andy Biggs, un reprezentant republican din statul Arizona. Potrivit unor oficiali, el îi întreabă tot timpul pe consilieri ce opțiuni ar mai avea la dispoziție, de la a-i ‘pisa la cap’ pe electori până la presiuni asupra reprezentanților (deputaților) și senatorilor.
Patru consilieri spun că nu se așteaptă ca Trump să asiste la ceremonia de instalare a lui Biden sau să se întâlnească cu el în Aripa de Vest. Aceleași persoane afirmă că Trump a început deja să îi sondeze pe oameni în vederea unor contraprograme, pe care să le lanseze în apropierea zilei când Biden va depune jurământul.
Dar Trump se pregătește totodată să plece în Florida – admițând astfel, tacit, că acest capitol (al președinției) s-a încheiat, chiar dacă el nu recunoaște asta.