Donald Trump plănuiește să recupereze banii acordați Ucrainei
Donald Trump a declarat sâmbătă că încearcă să „recupereze banii” din ajutorul american acordat Ucrainei începând cu invazia rusă, în contextul discuțiilor dintre Washington și Kiev pentru un acord privind resursele minerale ale Ucrainei, potrivit agenției France Presse.
„Cerem pământuri rare și petrol, orice putem obține”, a spus președintele american la reuniunea conservatorilor americani (CPAC), care a avut loc lângă Washington.
„Încerc să recuperez banii sau să îi asigur. Vreau să primim ceva în schimbul tuturor banilor pe care i-am investit”, a adăugat Trump, care a schimbat complet poziția Statelor Unite față de războiul din Ucraina și s-a apropiat de Moscova.
De câteva săptămâni, Donald Trump solicită despăgubiri echivalente cu 500 de miliarde de dolari în pământuri rare, considerând că acest sprijin american acordat Kievului ar trebui compensat astfel. În acest moment, condițiile propuse sunt inacceptabile pentru Ucraina.
Peședintele ucrainean „nu este pregătit” să semneze un acord
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski „nu este pregătit” să semneze un acord cu Statele Unite pentru a le oferi acces preferențial la resursele minerale ale țării, a spus o sursă apropiată de acest subiect din Ucraina pentru AFP.
Donald Trump a promis să pună capăt rapid războiului din Ucraina, care a început cu invazia rusă acum trei ani. După o convorbire telefonică cu omologul său rus Vladimir Putin, însă, Trump a adoptat retorica Kremlinului, responsabilizând autoritățile ucrainene pentru conflict și numindu-l pe Volodimir Zelenski „dictator”.
Vineri, Trump a declarat că prezența președintelui ucrainean la discuțiile pentru încheierea războiului „nu este foarte importantă”. Această apropiere între Washington și Moscova a stârnit îngrijorări în majoritatea capitalelor europene, care se tem că Rusia ar putea deveni și mai influentă pe continent.
Se pregătește un nou ajutor militar pentru Ucraina
Liderii europeni sunt în proces de finalizare a unui pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de cel puțin 20 de miliarde de euro, în timp ce Statele Unite par tot mai mult să se alinieze Moscovei, au declarat trei diplomați UE pentru Politico.
Această acțiune survine după ce președintele american Donald Trump l-a acuzat pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, pentru declanșarea războiului din Ucraina, numindu-l un „dictator” care a manipulat Statele Unite să cheltuiască miliarde de dolari în ajutor militar.
Ajutorul european ar include echipamente militare, cum ar fi proiectile de artilerie și rachete, precum și fonduri, iar valoarea acestuia ar putea crește și mai mult.
Diplomații europeni continuă consultările înainte de reuniunea miniștrilor de Externe, programată pentru luni, la Bruxelles.
Acest demers de suplimentare a sprijinului militar pentru Ucraina este coordonat de cel mai înalt diplomat al Uniunii Europene, fostul prim-ministru al Estoniei, Kaja Kallas, și are ca scop depășirea ajutoarelor anterioare.
Zelenski a purtat numeroase discuții cu liderii europeni în ultimele zile, în special în urma rupturii relațiilor cu președintele SUA Donald Trump.
Starmer sprijină Ucraina în discuțiile cu Trump
Premierul britanic Keir Starmer a anunțat că va discuta despre importanța suveranității Ucrainei în întâlnirea sa cu Donald Trump de săptămâna viitoare, într-o convorbire telefonică cu Volodimir Zelenski. Starmer a reiterat „sprijinul de fier” al Regatului Unit pentru Kiev.
Cei doi lideri au avut sâmbătă a doua discuție telefonică în patru zile, după decizia președintelui american de a redeschide relațiile cu Rusia și de a încerca să pună capăt războiului din Ucraina, potrivit BBC.
Biroul prim-ministrului britanic a precizat că Starmer a subliniat că „Ucraina trebuie să fie în centrul oricăror negocieri menite să pună capăt războiului” și că Zelenski poate fi sigur de „angajamentul Regatului Unit de a asigura o pace justă și durabilă care să pună capăt războiului ilegal al Rusiei”.
Starmer și Zelenski au convenit că acest moment este crucial pentru viitorul Ucrainei și pentru securitatea europeană în general. Premierul britanic a mai adăugat că „Protejarea suveranității Ucrainei este esențială pentru a descuraja o viitoare agresiune din partea Rusiei”.
De asemenea, Starmer a afirmat că „va continua aceste discuții importante în zilele și săptămânile următoare, inclusiv cu Trump, în timpul vizitei sale la Washington DC de săptămâna viitoare”.
Zelenski a declarat că discuția cu Starmer a fost productivă și că au abordat „cooperarea noastră militară, măsurile comune și angajamentele pentru săptămâna viitoare, care va fi foarte activă”.
„Regatul Unit și poporul său sunt printre cei mai mari susținători ai Ucrainei, iar noi apreciem profund acest lucru”, a scris președintele ucrainean pe platforma X.