Trump consideră că nu există un preț prea mare pentru deportarea imigranților ilegali

Președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, a declarat joi pentru NBC News că una dintre primele sale priorități, odată cu preluarea mandatului în ianuarie, va fi consolidarea graniței pentru a o face „fermă și puternică”.

Referitor la promisiunea sa din campanie privind deportările în masă, Trump a afirmat că administrația sa „nu va avea de ales” și că, pentru acest scop, niciun preț nu este prea mare.

Trump a declarat că vede victoria sa zdrobitoare asupra vicepreședintelui Kamala Harris ca un mandat „de a aduce bunul-simț” în țară.

„Evident, trebuie să consolidăm granița, să fie fermă și puternică, dar, în același timp, trebuie să ne dorim ca oamenii să vină în țara noastră”, a declarat el.

„Și, știți, nu sunt genul de persoană care să spună: Nu, nu puteți veni aici. Vrem ca oamenii să vină”, a afirmat Trump.

Pe parcursul campaniei, el a promis în repetate rânduri că va desfășura „cel mai mare efort de deportare din istoria Americii”.

Întrebat despre costul planului său, el a declarat: „Nu este vorba de niciun preț. Nu există – într-adevăr, nu avem de ales. Când oamenii au ucis și au omorât, când baronii drogurilor au distrus țări, acum se vor întoarce acasă, pentru că nu vor rămâne aici. Nu există niciun preț” pentru asta, a asigurat președintele ales.

Numărul imigranților fără acte din SUA nu este clar, însă directorul interimar al Agenției pentru Imigrație și Frontieră (ICE), Patrick J. Lechleitner, a declarat pentru NBC News în iulie că un efort de deportare în masă ar reprezenta o provocare logistică și financiară uriașă.

Doi foști oficiali ai administrației Trump, implicați în chestiuni de imigrație în timpul primului său mandat, au afirmat pentru NBC News că un astfel de efort ar necesita cooperarea între mai multe agenții federale, inclusiv Departamentul de Justiție și Pentagonul.

Care este, în opinia lui Trump, motivul victoriei sale?

Victoria lui Donald Trump a inclus câștiguri record în rândul alegătorilor latino-americani, pe care democrații au încercat să îi atragă, criticând retorica lui Trump despre imigranți și gluma rasistă a unui comediant pro-Trump despre Puerto Rico.

În interviul telefonic acordat joi pentru NBC News, Trump a afirmat că o parte din victoria sa se datorează mesajului său legat de imigrație.

„Oamenii vor să aibă granițe și apreciază ca alți oameni să vină aici, dar aceștia trebuie să vină cu dragoste de țară. Ei trebuie să vină legal”, a declarat Trump.

Fostul președinte a subliniat, de asemenea, coaliția diversă de alegători pe care a reușit să o atragă, evidențiind câștigurile în rândul alegătorilor latini, tinerilor, femeilor și americanilor de origine asiatică, comparativ cu alegerile din 2020.

„Am început să observ că o realiniere este posibilă, pentru că democrații nu se aliniază cu gândirea țării.

Nu poți lăsa poliția fără fonduri și alte măsuri de genul acesta. Ei nu vor să renunțe și nu funcționează, iar oamenii înțeleg asta”, a explicat Trump.

El a discutat și despre convorbirile sale telefonice cu vicepreședinta Kamala Harris și cu președintele Joe Biden.

„Convorbiri foarte bune, foarte respectuoase din partea ambelor părți”, a declarat Trump, adăugând că Harris, contracandidata sa, „a vorbit despre tranziție și a spus că și-ar dori ca aceasta să fie cât se poate de lină, lucru cu care sunt de acord, desigur”, a menționat Donald Trump.

Joe Biden vs Donald Trump
SURSA FOTO: colaj Dreamstime

Trump a discutat cu Biden despre posibilitatea de a lua masa „curând”.

În discursul său de recunoaștere a înfrângerii, susținut miercuri la Universitatea Howard, Kamala Harris a menționat că i-a spus lui Donald Trump că îl va ajuta cu tranziția de putere, iar aceasta va implica „un transfer pașnic al puterii”. Biden, care s-a adresat națiunii joi dimineață de la Casa Albă, a îndemnat alegătorii să „accepte alegerea făcută de țară” prin realegerea lui Trump.

Trump a adăugat că el și Biden au convenit la telefon să ia masa împreună „cât de curând”.

Trump a adăugat că a discutat cu „probabil” 70 de lideri mondiali începând de miercuri dimineață, inclusiv cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, o convorbire pe care președintele ales a descris-o drept „foarte bună”.

Președintele ales a confirmat că a discutat și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, dar nu a oferit detalii despre această conversație.

În schimb, el a spus că nu a discutat încă cu președintele rus Vladimir Putin, dar „cred că vom vorbi”, a adăugat Trump.

În timpul campaniei electorale, Donald Trump a promis că va încheia războiul dintre Rusia și Ucraina, dacă va fi ales, afirmând în septembrie că va negocia un acord „care să fie bun pentru ambele părți”, reamintește NBC.