În calitate de preşedinte, Donald Trump a dezvăluit selectiv informaţii strict secrete din diferite motive, fie pentru a-şi ataca adversarii, fie pentru a obţine avantaje politice, fie pentru a impresiona sau a intimida guverne străine, în unele cazuri punând în pericol surse din serviciile americane de informaţii.
În calitate de fost preşedinte, există toate motivele de îngrijorare că va proceda la fel, constituind astfel o problemă de securitate naţională pentru administraţia Joe Biden, relatează ”The Washington Post”, citând foşti oficiali şi analişti în spionaj.
”Caracteristicile unui risc clasic de contraspionaj”
Toţi preşedinţii americani ies din Biroul Oval cu secrete valoroase în cap, de la proceduri de lansare a armelor nucleare, la capacităţi de colectare a informaţiilor până la dezvoltarea de sisteme de arme noi şi avansate.
Însă niciun nou preşedinte nu a fost nevoit să se teamă că predecesorul său ar putea expune secrete aparţinând naţiunii, aşa cum este cazul acum.
Trump nu doar că are un istoric al dezvăluirilor de informaţii secrete, ci şi caracteristicile unui risc clasic de contraspionaj – este profund îndatorat şi supărat pe o parte a administraţiei SUA, mai exact pe ceva ce numeşte el ”statul paralel”, pe care îl prezintă drept o contrapondere la preşedinţia sa.
Este acea forţă nevăzută care, susţine el, i-a pus piedici în alegerile din 2016 şi s-a opus realegerii sale în 2020, arată cotidianul american, citat de adevarul.ro.
Riscul în cazul lui Trump este enorm
”Orice persoană nemulţumită, dezamăgită sau supărată riscă să dezvăluie informaţii clasificate, fie că este actual sau fost titular al funcţiei. Trump se potriveşte în mod evident acestui profil”, spune David Priess, fost ofiţer CIA.
Riscul în cazul lui Trump este enorm. Ori precedentele există. În 2017, de exemplu, s-a lăudat în faţa ministrului rus de Externe Serghei Lavrov cu informaţii clasificate primite de la un aliat.
Conform unor informaţii obţinute de hackeri israelieni, jihadiştii din Statul Islamic pregăteau mai multe bombe care să treacă nedetectate la controalele de pe aeroporturi şi care semănau cu nişte baterii de laptop.
Trump a pus în pericol agenții secreți americani
Acesta ar fi fost motivul pentru care administraţia Trump a susţinut ideea implementării unei interdicţii a laptopurilor la bordul avioanelor care intră în teritoriul american.
Dezvăluindu-i lui Lavrov informaţii pentru care partea israeliană ceruse grijă maximă, Trump ar fi expus astfel agenţi infiltraţi în reţeaua teroristă.
A procedat la fel de neglijent în 2019, când, într-o încercare de a ameninţa regimul de la Teheran, a postat pe Twitter o imagine aeriană detaliată a unui lansator iranian.
Astfel de fotografii sunt printre cele mai protejate informaţii, deoarece pot dezvălui detalii precise despre capacităţile tehnice ale spionajului american, notează sursa citată.