Câştigătorul alegerilor prezidenţiale din SUA, Donald Trump, s-a întâlnit miercuri cu directorii unora din cele mai importante companii din sectorul tehnologiei, în încercarea de a îmbunătăţi relaţiile dintre cele două părţi şi a promova crearea de locuri de muncă şi schimburi comerciale, informează AFP.
Acesta a fost primul summit major între liderii sectorului tehnologiei şi Donald Trump, care în timpul campaniei electorale a criticat în mod public companii precum Apple şi Amazon. Potrivit echipei de tranziţie a lui Trump, participanţii la reuniune au discutat subiecte precum îmbunătăţirea securităţii cibernetice a SUA, repatrierea profiturilor de peste hotare ale companiilor americane şi accesul pe piaţa chineză.
"Sunt aici să vă ajut să prosperaţi. Vrem să continuaţi să inovaţi. Nu există nimeni ca voi în lume", le-a spus Trump directorilor prezenţi la reuniune.
Potrivit reporterilor cărora le-a fost permis accesul pentru scurt timp la debutul reuniunii, Trump şi vicepreşedintele Mike Pence au fost înconjuraţi de nume importante din sectorul tehnologiei precum Tim Cook, director general la Apple, Satya Nadella CEO la Microsoft, şi Larry Page de la Alphabet (Google). De asemenea, printre directorii care au mai participat se numără fondatorul şi directorul Amazon, Jeff Bezos, fondatorul şi directorul SpaceX, Elon Musk, directorul operaţional de la Facebook, Sheryl Sandberg şi şeful Oracle, Safra Catz.
Secretar de stat american, decorat de Putin
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat marţi oficial că directorul general al concernului ExxonMobil, Rex Tillerson, este nominalizarea sa pentru funcţia de secretar de stat în viitoarea administraţie de la Washington, potrivit publicațiilor internaționale.
Rex Tillerson a fost decorat cu ”Ordinul Prieteniei” în 2013 de către preşedintele rus Vladimir Putin.
''Tenacitatea sa, ampla sa experienţă şi înţelegerea profundă a geopoliticii îl fac (pe Rex Tillerson, n.r.) o alegere excelentă pentru funcţia de secretar de stat. El va promova stabilitatea regională şi se va concentra pe interesele esenţiale de securitate naţională ale Statelor Unite'', a menţionat Donald Trump într-o declaraţie dată publicităţii de echipa sa de tranziţie.
La conducerea gigantului petrolier ExxonMobil, Rex Tillerson (64 de ani) a coordonat operaţiuni în mai mult de 50 de ţări.
În 2011, ExxonMobil a semnat un acord cu Rosneft, cea mai mare companie petrolieră de stat din Rusia, pentru explorare comună de petrol şi producţie. De atunci, cele două companii au încheiat zece acorduri joint-venture pentru proiecte în Rusia. Tillerson şi-a construit legături strânse cu Igor Sechin, directorul executiv al companiei petroliere Rosneft, care este un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin.
Consilierul lui Trump, în vizită la Moscova
Carter Page, consilier al preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, din perioada campaniei electorale, a efectuat o vizită la Moscova, unde a avut programate o serie de convorbiri cu oameni de afaceri și lideri de opinie.
Anterior, Page declarase că administraţia preşedintelui ales al SUA are nevoie de oameni care cred în potenţialul relaţiilor ruso-americane, scrie agenţia de presă rusă.
În martie 2016, Donald Trump îl prezentase pe Page în calitate de consilier de politică externă.
Finanţist de profesie, Carter Page a lucrat timp de câţiva ani în trecut la Moscova, fiind implicat direct în deschiderea filialei băncii de investiţii Merrill Lynch în Rusia şi a fost consultant într-o serie de operaţiuni-cheie cu Gazprom, Liniile Energetice Unite ale Rusiei şi alte companii importante ruse. El este fondatorul companiei de consultanţă şi investiţii Global Energy Capita, specializată în sectorul energetic.
De altfel, după cum relata recent Newsweek, fostul consilier al lui Trump, Carter Page, este investigat de serviciile americane şi europene sub suspiciunea că în vară ar fi fost angajat în discuţii secrete cu oficiali ai guvernului rus. Page a recunoscut că a călătorit în Rusia, dar a negat orice contact inadecvat cu oficiali ruşi.
AGERPRES