Sloganul „Drill, baby, drill!” (n.red. Forează frate, forează!) apărut în timpul campaniei lui Donald Trump a fost menit să anunțe vremuri mai bune pentru sectoarele minier și energetic. Totuși, există riscul ca planurile lui Trump să facă rău acestor industrii?
Donald Trump și paradoxul energetic. O creștere semnificativă a producției de petrol din SUA ar putea duce la o scădere a prețurilor petrolului. Potrivit unui comentariu realizat de Bogdan Maioreanu, analist eToro, istoria a arătat că în timpul ultimelor președinții Trump și Biden am avut un paradox energetic.
Sloganul lui Donald Trump a fost menit să anunțe vremuri mai bune
Când Donald Trump a devenit președinte al Statelor Unite, la 20 ianuarie 2017, investitorii în petrol și gaze aveau speranțe mari. Și pentru o scurtă perioadă începând cu luna iulie a aceluiași an, prețurile acțiunilor companiilor din domeniu au crescut vertiginos. Dar la sfârșitul mandatului său, ETF-ul XOP, care acoperă explorarea și producția de petrol și gaze, a pierdut peste 60% din valoarea sa din cauza scăderilor puternice ale prețurilor petrolului.
De fapt, marele câștigător al primului mandat prezidențial al lui Trump a fost energia curată. ETF-ul ICLN, care acoperă acest domeniu, s-a apreciat cu peste 314% în acea perioadă. În timpul președinției Biden, paradoxul a rămas.
În timp ce democrații erau văzuți ca sprijinind inițiativele de mediu, prețul ETF-ului de energie curată a scăzut cu peste 60%, în timp ce cel de petrol și gaze, XOP, a câștigat peste 120%, deoarece multe proiecte ambițioase de energie verde s-au dovedit neprofitabile, rezultând pierderi semnificative, în timp ce războiul din Ucraina și situația tensionată din Orientul Mijlociu au făcut ca prețurile petrolului și gazelor să crească vertiginos.
Istoria s-ar putea repeta
Istoria s-ar putea repeta. Investitorii în sectoarele energetice au în prezent emoții de toate felurile. Optimismul inițial în urma victoriei lui Trump a început să scadă, deoarece analiștii se tem că politicile sale ar putea avea efectul opus asupra prețurilor petrolului. Trump ar putea crește producția de petrol prin eliminarea reglementărilor și eliberarea mai multor permise de foraj, ceea ce ar putea duce la scăderea prețurilor petrolului. Iar confirmarea faptului că republicanii au câștigat majoritatea de control atât a Senatului, cât și a Camerei Reprezentanților, crește probabilitatea de dereglementare.
Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), piețele globale de petrol s-ar putea confrunta cu un excedent de peste un milion de barili de țiței pe zi anul viitor, deoarece cererea în China continuă să slăbească, atenuând presiunile asupra prețurilor în ciuda instabilității din Orientul Mijlociu și nu numai. Și cu tarifele vamale planificate de Trump, economia chineză ar putea slăbi și mai mult. În consecință, unii analiști prevăd că prețul țițeiului Brent ar putea scădea până la 60-65 de dolari pe baril anul viitor. Dar acest lucru ar putea fi un lucru bun pentru inflația de pe ambele maluri ale Atlanticului, deoarece prețurile la energie se vor stabiliza. Între timp, producția de energie verde va continua să crească, dar investitorii vor fi mai precauți în ceea ce privește proiectele pe care le susțin.
Investitorii sunt foarte atenți la ceea ce se întâmplă în acest sector
Producția globală de energie electrică din surse regenerabile în 2030 ar urma să crească cu aproape 90% față de 2023, conform IEA. Acest lucru ar fi suficient pentru a satisface cererea combinată de energie electrică a Chinei și a Statelor Unite până la acea dată. În 2030, sursele de energie regenerabilă vor fi utilizate pentru 46% din producția globală de electricitate, iar energia eoliană și energia solară fotovoltaică vor reprezenta împreună 30%. Cu toate acestea, până în 2030, energia solară fotovoltaică va deveni cea mai importantă sursă de energie electrică regenerabilă, urmată de energia eoliană, ambele depășind energia hidroelectrică.
Investitorii, inclusiv cei individuali, sunt foarte atenți la ceea ce se întâmplă în acest sector. Conform celui mai recent sondaj eToro Retail Investor Beat, 44% dintre investitorii individuali români și 38% dintre cei globali au investiții în sectorul energetic. De asemenea, 9% dintre investitorii globali și 14% dintre cei români au declarat că vor continua să își crească investițiile în sector în perioada următoare.