Fostul preşedinte al SUA, Donald Trump, a dat de înţeles la un post indian de televiziune că ar putea candida pentru președinția Statelor în 2024. Trump a precizat că acest lucru „ar face multă lume fericită”, informează joi AFP.

„Toată lumea vrea să mă prezint (la alegeri). Sunt în fruntea sondajelor”, a declarat Trump, potrivit unui fragment din interviul pe care postul indian NDTV urmează să-l difuzeze în integralitate joi mai târziu. „În toate sondajele, în sondajele republicane şi în sondajele democrate”, a subliniat republicanul.

„Voi lua o decizie într-un viitor foarte apropiat, presupun. Şi eu cred că această decizie va face fericiţi mulţi oameni”, a continuat Trump.

FBI a întreprins o amplă percheziţie luna trecută la reşedinţa lui Trump

Miliardarul de 76 de ani, fostă vedetă a unui reality-show din SUA, a respins încă o dată în interviul acordat rezultatele alegerilor din 2020, pe care le-a pierdut în faţa actualului preşedinte democrat Joe Biden, argumentând că acestea au fost fraudate. „Există în acest sens dovezi enorme, există dovezi enorme”, a afirmat fostul președinte.

FBI a întreprins o amplă percheziţie luna trecută la reşedinţa lui Trump din Mar-a-Lago, în Florida, suspectându-l că păstrează acolo în mod ilegal documente confidenţiale din timpul mandatului său la Casa Albă (2017-2021). Sâmbătă, în timpul unui miting de campanie în Pennsylvania, Donald Trump a denunţat acest „raid ruşinos” pe care l-a calificat drept „parodie de justiţie”.

Donald Trump e vizat de asemenea de anchete asupra încercărilor sale de a răsturna rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2020 şi mai ales asupra rolului său în asaltul violent al susţinătorilor săi asupra Capitoliului, pe 6 ianuarie 2021. Deocamdată, în mod oficial, pe numele lui Donald Trump nu a fost deschis niciun dosar penal.

Donald Trump ar putea deveni primul preşedinte american urmărit penal după încheierea mandatului

Departamentul Justiției din cadrul FBI a păstrat o mare tăcere cu privire la investigațiile pe care le-a făcut asupra fostului președinte, dar asta s-a întâmplat până în această lună, când FBI a percheziționat casa acestuia din Palm Beach, Florida, într-un caz legat de o serie de documente considerate secrete.

Percheziția de la locuința unui fost președinte care se confruntă cu o anchetă penală ridică mari semne de întrebare cu privire la democrația americană.

Atacul fără precedent al lui Trump la adresa integrității democrației americane necesită o anchetă penală. Detaliile tulburătoare ale erodilor sale postelectorale, adunate meticulos de comisia de anchetă pe tema evenimentelor din 6 ianuarie, lasă puține îndoieli legate de faptul că Trump a căutat să submineze Constituția și să încalce voința poporului american.