Preşedintele american Donald Trump a declarat marţi că nu ar avea ‘nicio problemă’ să vândă avioane de vânătoare F-35 Emiratelor Arabe Unite (EAU), în pofida opoziţiei Israelului, într-un moment când cele două ţări din Orientul Mijlociu urmează să semneze un acord de normalizare a relaţiilor dintre ele la Casa Albă, relatează France Presse.
‘Personal, nu aş avea nicio problemă cu aceasta, nu aş avea nicio problemă să le vând F-35’, a spus preşedintele SUA la canalul de televiziune Fox New cu trei ore înainte de ceremonia semnării, evidenţiind ‘numeroase locuri de muncă’ pe care le-ar crea un astfel de contract de partea americană.
Acord istoric între Israel și Emiratele Arabe Unite
Israelul şi Emiratele au anunţat la 13 august încheierea, sub egida SUA, a unui acord istoric care face din monarhia petrolieră din Golf a treia ţară arabă ce recunoaşte statul israelian, după Egipt şi Iordania. Bahreinul a decis săptămâna trecută să procedeze în mod similar.
Dar un prim impas între părţile acestui acord a apărut în jurul avioanelor de luptă stealth (invizibile pe radar) pe care EAU vor să le cumpere de multă vreme.
Misterul persistă dacă Washingtonul s-a angajat să le vândă, notează AFP.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus că se opune acestei vânzări pentru a menţine superioritatea militară a ţării sale în regiune.
Legea privind superioritatea militară israeliană
Or, SUA s-au angajat să nu pună la îndoială această superioritate militară calitativă, un obiectiv înscris de acum şi în legislaţia americană.
‘Este ceva despre care discutăm, este în fază de consultare’, a afirmat săptămâna trecută Jared Kushner, consilier şi ginere al preşedintelui american, referitor la avioanele multirol de generaţia a cincea.
El a asigurat că guvernul american va respecta legea privind superioritatea militară israeliană.
‘Dar Emiratele Arabe Unite sunt o mare armată parteneră a Americii’, a remarcat Kushner. EAU ‘se află la frontiera cu Iranul şi se confruntă cu ameninţări reale’, a subliniat el, asigurând că o livrare a F-35 se discută ‘foarte serios’ la Washington.