Donald Trump tocmai a primit lovitura supremă: „Pune în pericol democraţia şi securitatea naţională americane”

President Donald Trump speaks at a news conference in the James Brady Press Briefing Room at the White House, Monday, Aug. 31, 2020, in Washington. (AP Photo/Andrew Harnik)

Mai mulți foști responsabili republicani privind securitatea națională a Statelor Unite îl somează pe Donald Trump sa-și recunoască înfrângerea. Aceștia consideră că prin acest refuz președintele dă dovadă de „atitudine periculoasă pentru instituții și nedemocratică”.

Peste 100 de foşti responsabili republicani din domeniul securităţii naţionale din SUA au cerut luni ca liderii Partidului Republican să denunţe refuzul lui Donald Trump de a-şi recunoaşte înfrângerea în faţa lui Joe Biden la alegerile din 3 noiembrie, considerând această atitudine drept periculoasă pentru instituţii şi nedemocratică, relatează Reuters, conform Agerpres.

Acest grup – compus din foşti oficiali ai administraţiilor lui Ronald Reagan, George H.W. Bush, George W. Bush şi preşedintelui în exerciţiu – s-a fost format în august şi de atunci l-a susţinut în mod public pe candidatul democrat.

El denunţă îndeosebi tăcerea majorităţii republicanilor din Congres în timp ce Donald Trump şi-a intensificat gherilă judiciară pentru a contesta un scrutin pe care îl consideră afectat de fraude, fără a aduce cea mai mică dovadă.

„Încurajând manevrele de tergiversare ale preşedintelui Trump sau păstrând tăcerea, liderii republicani pun în pericol democraţia şi securitatea naţională americane”, scrie grupul autointitulat „Foşti oficiali republicani ai securităţii naţionale pentru Biden”.

Printre membrii săi figurează generalul în rezervă Michael Hayden, fost şef al NSA, William Webster, fost director CIA şi al FBI, John Negroponte, primul director naţional pentru informaţii (DNI), sub preşedinţia lui George W. Bush.

Potrivit rezultatelor publicate de posturile de televiziune americane, democratul Joe Biden a câştigat alegerile prezidenţiale cu 306 de voturi în colegiul electoral faţă de 232 pentru preşedintele aflat la final de mandat, în condiţiile în care 270 de voturi sunt suficiente pentru a fi ales. De asemenea, candidatul democrat îl devansează pe actualul preşedinte republican cu peste şase milioane de voturi.

Trump se desparte de avocata Sidney Powell după o declarație controversată

Pe de altă parte, echipa de campanie a preşedintelui american Donald Trump a anunţat duminica aceasta că nu va mai lucra cu avocata Sidney Powell, controversată după ce a afirmat că au existat fraude masive în timpul alegerilor din 3 noiembrie fără a oferi dovezi pentru mass-media, informează AFP şi dpa.

„Sidney Powell practică dreptul în mod individual. Ea nu este un membru al echipei juridice a lui Trump”, a declarat într-un comunicat avocatul personal al lui Trump, fostul primar al New York-ului, Rudy Giuliani. „Ea nu este nici avocatul personal al preşedintelui”, a adăugat Giuliani.

Trump, care nu recunoaşte că a pierdut alegerile prezidenţiale, a afirmat pe 14 noiembrie pe Twitter că Sidney Powell ar fi un membru al echipei sale juridice, la fel ca Giuliani şi Jenna Ellis, o consilieră juridică a campaniei lui Trump.