Forumul Economic Mondial de la Davos a găzduit o intervenție mult așteptată din partea fostului președinte al Statelor Unite, Donald Trump. Deși nu a participat fizic, acesta a transmis un discurs video care a captat atenția numeroșilor lideri, directori și oficiali internaționali prezenți.
Printre aceștia s-au numărat personalități importante precum șefa Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, și fostul secretar de stat american, John Kerry. În cadrul intervenției, Trump a abordat subiecte precum dereglementarea, politica energetică, relațiile internaționale și reforma fiscală, reiterând viziunea sa pentru o „Americă deschisă pentru afaceri.”
Donald Trump: „O revoluție a bunului simț” în dereglementare
Donald Trump a început prin a evidenția eforturile administrației sale de a dereglementa numeroase industrii, descriind acest proces drept o „revoluție a bunului simț.”
„La ceea ce a fost martor lumea în ultimele 72 de ore este nimic mai puțin decât o revoluție a bunului simț. Administrația mea a început cea mai mare campanie de dereglementare din istorie”, a spus el pe un ton direct.
Acesta a criticat vehement inițiativele precum Green New Deal, pe care le-a numit „Green New Scam,” și a explicat retragerea din Acordul de la Paris drept o măsură necesară pentru a proteja economia SUA.
„Am încetat ridicolul și incredibil de risipitorul Green New Deal. Îl numesc Green New Scam, m-am retras din acordul unilateral de la Paris privind clima și am încheiat mandatul nebunesc și costisitor de vehicule electrice”, a declarat Trump.
De asemenea, liderul american a reafirmat angajamentul său pentru exploatarea resurselor energetice naționale, subliniind că:
„Statele Unite au cea mai mare cantitate de petrol și gaze din orice țară de pe Pământ și o vom folosi”, a spus Președintele.
Trump a promis că va oferi consumatorilor libertatea de a alege ce mașini vor să conducă, criticând reglementările care obligau companiile auto să adopte standarde mai stricte.
„Vom lăsa oamenii să cumpere mașinile pe care doresc să le cumpere”.
Reducerea taxelor și tarifele comerciale
În ceea ce privește politica fiscală, Donald Trump a vorbit despre planurile de reducere masivă a taxelor pentru muncitori, familii și producători.
„Majoritățile noastre din Cameră și Senat, pe care le-am luat împreună cu președinția, vor aproba cea mai mare reducere de taxe din istoria Americii, inclusiv reduceri masive de taxe pentru lucrători și familie și mari reduceri de taxe pentru producătorii autohtoni” a afirmat el.
Trump a lansat și un apel către companiile internaționale să-și mute operațiunile în SUA, promițând taxe reduse și condiții favorabile de afaceri.
„Mesajul meu pentru fiecare afacere din lume este foarte simplu, vino să-ți faci produsul în America și îți vom oferi printre cele mai mici taxe decât oricărei națiuni de pe pământ” a transmis acesta.
În același timp, a avertizat că produsele fabricate în alte țări vor fi supuse unor tarife semnificative, menite să atragă venituri importante pentru economia americană.
„Dacă nu îți faci produsul în America, care este prerogativa ta, atunci e foarte simplu, va trebui să plătești un tarif. Sume diferite. Dar un tarif care va direcționa sute de miliarde de dolari și chiar trilioane de dolari în trezoreria noastră pentru a ne consolida economia și a plăti datoria”, a spus Trump.
Relațiile internaționale și pacea globală
„Înainte de a prelua mandatul, echipa mea a negociat un acord de încetare a focului în Orientul Mijlociu, care nu s-ar fi întâmplat fără noi.
Eforturile noastre de a asigura un acord de pace între Rusia și Ucraina sunt acum, sperăm, în desfășurare. Este atât de important să facem acest lucru”, a transmis Trump.
Ulterior, el a abordat și subiectul referitor la relațiile cu China și războiul dintre Rusia și Ucraina.
Întrebat despre relațiile cu Beijingul, acesta a declarat:
„Cred că vom avea o relație foarte bună. Tot ce ne dorim este corectitudine. Vrem doar condiții de joc echitabile. În acest moment, nu este o relație corectă, deficitul este masiv.
Îmi place foarte mult președintele Xi, mi-a plăcut întotdeauna”, a spus el.
Trump a reiterat importanța Chinei în negocierile pentru încetarea conflictului din Ucraina, exprimându-și speranța că influența acestei puteri va contribui la o soluționare rapidă.
„Sperăm că China ne poate ajuta să oprim războiul cu, în special Rusia, Ucraina. Au o mare putere asupra acestei situații. Și, vom lucra cu ei. Și am menționat asta în timpul conversației noastre telefonice cu președintele Xi”, a spus el”.
Liderul american a subliniat, de asemenea, necesitatea unei cooperări mai strânse între națiuni pentru a rezolva conflictele internaționale.
„Aș dori să mă pot întâlni în curând cu președintele Putin pentru a pune capăt războiului,” a declarat Trump, adăugând că eforturile sale sunt axate pe promovarea păcii și stabilității.
Totodată, Trump a declarat că va face apel către Arabia Saudită și OPEC pentru a scădea prețul petrolului.
„Voi cere, de asemenea, Arabiei Saudite și OPEC să reducă costul petrolului, trebuie să-l reduceți. Dacă prețul ar scădea, războiul Rusia-Ucraina s-ar fi încheiat imediat,” a subliniat liderul american.
Dereglementare și impact economic
Întrebat despre ritmul și efectele dereglementării, Donald Trump a promis acțiuni rapide și decisive, menționând că măsurile luate vor avea un „impact pozitiv imens” asupra economiei americane.
„Va avea un impact imens asupra economiei, un impact pozitiv imens. Vom cere respect de la alte națiuni. Canada, avem un deficit enorm cu Canada. Nu vom mai avea așa ceva. Avem de-a face cu Mexic, cred că este foarte bine. Vrem doar să fim tratați corect cu alte națiuni”.
Acesta a criticat politicile comerciale ale Uniunii Europene, descriindu-le ca fiind nedrepte față de SUA.
„Din punctul de vedere al Americii, UE ne tratează foarte, foarte nedrept, foarte rău. Au o taxă mare. Ei, în esență, nu iau produsele noastre din fermă și nu ne iau mașinile, totuși ne trimit mașini la milioane de dolari” a spus Trump, argumentând că produsele americane sunt deseori excluse de pe piețele europene.
De asemenea, Trump a precizat că politica sa economică va reduce inflația și va stimula crearea de locuri de muncă.
„Cred că de fapt va reduce inflația. Va crea locuri de muncă. Vom avea multe locuri de muncă. Vom avea o mulțime de companii care se mută” a explicat acesta.
Energia și aprovizionarea globală
În contextul energetic, Trump a promis să susțină aprovizionarea Europei cu gaze naturale lichefiate din SUA, afirmând:
„Marea problemă este că avem nevoie de dublul energiei pe care o avem în prezent în Statele Unite”, a declarat acesta.
Președintele și-a reafirmat sprijinul pentru industriile de cărbune și gaze naturale, prezentând aceste resurse ca fiind cruciale pentru securitatea energetică globală.
„Avem deficite de sute de miliarde de dolari cu UE și nimeni nu este mulțumit de asta. Și vom face ceva în privința asta, dar nimeni nu este mulțumit de asta. Așa că cred că UE trebuie să-și accelereze procesul”, a mai declarat el.
Aceste declarații au fost completate de răspunsuri detaliate la întrebările liderilor economici, subliniind angajamentul lui Trump față de viziunea sa economică și de politica externă echilibrată.