Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a descris măsura anunțată de președintele american Donald Trump drept „o lovitură majoră” pentru economia globală și a susținut că UE va răspunde adecvat.

Von der Leyen a reacționat după măsura anunțată de Donald Trump

Regretând profund această decizie, von der Leyen a afirmat că UE este pregătită să reacționeze și lucrează deja la un nou pachet de contramăsuri în cazul în care negocierile cu administrația americană vor eșua.

Ea a susținut că UE a dorit să mențină dialogul cu Statele Unite și a făcut eforturi considerabile pentru a evita o escaladare a conflictului comercial. Comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic, rămâne în contact permanent cu omologii săi americani, încercând să găsească soluții prin negocieri.

„Nu este prea târziu pentru a răspunde preocupărilor prin negocieri. (…) Ne vom strădui să reducem obstacolele, nu să le ridicăm. (…) Încă de la început, am fost întotdeauna hotărâţi să negociem cu Statele Unite pentru a elimina ultimele obstacole rămase în calea comerţului transatlantic. În acelaşi timp, suntem pregătiţi să reacţionăm. (…) Suntem deja în curs de finalizare a unui prim pachet de contramăsuri ca răspuns la tarifele la oţel. Şi pregătim acum şi alte contramăsuri pentru a ne proteja interesele şi afacerile dacă negocierile eşuează”, a spus șefa Comisiei Europene, conform Reuters.

Mesajul poate fi urmărit aici.

UE, angajată să reducă obstacolele comerciale

În timpul unui summit Uniunea Europeană-Asia Centrală, desfășurat la Samarkand, Uzbekistan, aceasta a susținut că Uniunea Europeană a fost întotdeauna hotărâtă să negocieze cu SUA pentru eliminarea ultimelor bariere din calea comerțului transatlantic. Cu toate acestea, UE este pregătită să răspundă în cazul în care măsurile protecționiste ale SUA vor continua.

În acest context, președintele Comisiei Europene a anunțat că UE finalizează un prim pachet de contramăsuri ca răspuns la tarifele impuse oțelului european. De asemenea, se pregătesc noi măsuri pentru protejarea intereselor economice ale Uniunii Europene, în cazul în care negocierile nu vor da rezultatele așteptate.

Ursula von der Leyen și-a susținut discursul de trei ori consecutiv, în engleză, franceză și germană.

Trump acuză partenerii comerciali ai SUA de exploatarea economiei americane

Între timp, președintele american Donald Trump a justificat măsurile anunțate printr-o „declarație de independență economică”. Acesta a acuzat partenerii comerciali ai SUA de exploatarea economiei americane și a subliniat că țara sa a fost „jefuită și devastată” de alte națiuni, atât aliate, cât și ostile.

„Ţara noastră a fost jefuită, jefuită, violată şi devastată de naţiuni apropiate şi îndepărtate, aliaţi şi duşmani deopotrivă”, a declarat Donald Trump, înainte de a afişa o listă a partenerilor comerciali implicaţi.

Casa Albă a impus tarife vamale suplimentare fără precedent, începând cu un plafon de 10% pentru toate importurile și suprataxe adiționale pentru țările considerate deosebit de ostile în domeniul comercial.

Noile măsuri afectează în mod deosebit China, ale cărei exporturi vor fi taxate suplimentar cu 34%, pe lângă tarifele de 20% deja existente. Produsele provenite din Uniunea Europeană vor fi supuse unor taxe de 20%, în timp ce Japonia va suporta tarife de 24%, India 26%, iar Vietnam 46%.

Au sosit mai multe reacții din UE

La rândul lui, președintele Comisiei pentru Comerț Internațional din Parlamentul European, Bernd Lange, a reacționat după anunțul planului tarifar impus de administrația Trump.

El susține că decizia lui Trump de a introduce o taxă de 20% pe importurile din UE ar fi „nejustificată, ilegală și disproporționată”.

Bernd Lange spune și că planul tarifar poate declanșa o spirală economică descendentă la nivel global.

„În timp ce președintele Trump poate că numește ziua de azi Ziua Eliberării, din perspectiva cetățenilor obișnuiți, aceasta este mai degrabă Ziua Inflației. Vom răspunde prin măsuri legale, legitime, proporționale și decisive. Nu vom da înapoi. Ne vom apăra suveranitatea și nu vom modifica legislația pe care am construit-o democratic și în interesul cetățenilor europeni, chiar dacă acest lucru nemulțumește anumiți miliardari americani.

Sper ca această administrație să fie cu adevărat interesată de dialog, dar nu sunt încrezător. Însă speranța mea este că fermitatea noastră va convinge Statele Unite să revină la masa negocierilor. Ușa UE rămâne deschisă pentru găsirea unei soluții”, a declarat Lange.

Decizia administrației americane a generat reacții imediate din partea mai multor state

Decizia președintelui american Donald Trump de a impune taxe vamale foarte mari împotriva Chinei și a Uniunii Europene a generat reacții imediate din partea mai multor state.

Australia a condamnat măsura, considerând-o complet nejustificată și avertizând că relația cu SUA ar putea fi afectată.

„Aceste tarife nu sunt neaşteptate, dar să fim clari: sunt complet nejustificate”, a declarat premierul australian Anthony Albanese

Brazilia a reacționat rapid prin adoptarea unei „legi a reciprocității”, care oferă guvernului său mijloacele necesare pentru a răspunde barierelor comerciale impuse exporturilor braziliene.

Canada a anunțat că va riposta cu propriile contramăsuri, considerând că aceste taxe vor schimba fundamental comerțul internațional.

„Vom lupta împotriva acestor tarife cu contramăsuri”, a anunţat premierul Mark Carney

În Columbia, președintele Gustavo Petro și-a exprimat îndoiala cu privire la eficiența măsurii americane, avertizând că aceasta ar putea fi o mare greșeală.

„Guvernul american crede că prin mărirea taxelor vamale asupra importurilor sale în general, poate creşte producţia, bogăţia şi ocuparea forţei de muncă. După părerea mea, aceasta s-ar putea dovedi a fi o mare greşeală”, a susținut preşedintele Gustavo Petro.

Danemarca a subliniat că globalizarea a adus beneficii tuturor și a criticat decizia SUA de a iniția un război comercial, afirmând că Europa va răspunde în mod unit și proporțional.

„Comerţul globalizat a adus beneficii tuturor. (…) Nu înţeleg de ce Statele Unite vor să declanşeze un război comercial împotriva Europei. Nimeni nu câştigă, toată lumea pierde”, a declarat ministrul de Externe Lars Lokke Rasmussen.

Elveția, afectată de tarife de 31%, a declarat că își va defini rapid strategia de răspuns, punând accent pe respectarea dreptului internațional și a comerțului liber.

„Interesele economice pe termen lung ale ţării sunt prioritare”, a spus președintele Karin Keller-Sutter.

Au sosit reacții din mai multe țări

Germania a evidențiat impactul negativ asupra industriei sale chimice și auto, solicitând Uniunii Europene să acționeze cu unitate și determinare, dar să mențină deschiderea spre negociere.

Irlanda a exprimat un regret profund față de noile tarife și a cerut un răspuns proporțional pentru a proteja interesele economice europene.

„Orice acţiune trebuie să fie proporţională şi să vizeze apărarea intereselor companiilor noastre, ale lucrătorilor şi cetăţenilor noştri”, a declarat prim-ministrul Michael Martin.

Italia a criticat măsura luată de SUA și și-a exprimat dorința de a evita un război comercial care ar putea slăbi Occidentul.

„Introducerea de tarife de către Statele Unite împotriva UE este o măsură pe care o consider greşită”, a declarat premierul italian Giorgia Meloni, punctând că dorește „să se ajungă la un acord cu Statele Unite, pentru a evita un război comercial care ar slăbi inevitabil Occidentul în beneficiul altor jucători mondiali”.

Regatul Unit, deși afectat de taxe, a anunțat că nu va riposta imediat, optând în schimb pentru negocieri cu SUA pentru a minimiza impactul măsurii.

„Statele Unite fiind cel mai apropiat aliat al nostru, abordarea noastră constă în a rămâne calmi şi a ne angaja să încheiem acest acord care sperăm să atenueze impactul a ceea ce a fost anunţat”, a declarat ministrul Comerţului, Jonathan Reynolds.

Thailanda a declarat că are un plan solid pentru a răspunde taxelor vamale de 36% impuse exporturilor sale și speră să obțină o reducere a acestora prin negocieri.

Japonia a calificat tarifele americane drept „extrem de regretabile” și a avertizat că acestea ar putea încălca regulile Organizației Mondiale a Comerțului și acordurile bilaterale.

Tokyo a informat Washingtonul cu privire la aceste preocupări și își pregătește un răspuns diplomatic adecvat, potrivit unui anunț făcut de ministrul Comerţului şi Industriei, Yoji Muto.