Jorge Bezares a scris o opinie pentru publicația spaniolă Publico în care a vorbit despre fostul președinte al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump. Acesta este de părere că lumea a fost mai urâtă de când Trump a fost la conducerea SUA.
Albert Camus spunea că „orice formă de dispreț, dacă intervine în politică, pregătește sau instaurează fascismul”. Această temere i-a cuprins pe democrații planetei Pământ în 2016, când Donald Trump a câștigat, în mod surprinzător, alegerile prezidențiale în fața lui Hillary Clinton.
Timp de patru ani, cel de-al 45-lea președinte al Statelor Unite a urmat steaua de care mulți dintre noi s-au temut, iar fascismul care l-a inspirat a fost condimentat cu mostre continue de rasism, xenofobie, homofobie, machism, negativism climatic și altele asemenea de rău augur, care li se potrivesc celor de teapa lui.
I-a disprețuit, practic, pe cei care nu au simțit, gândit sau trăit ca el, ca un soi de refugiu pentru Omul de Neanderthal în plin secol XXI, cu o meșă blond deschis, care nici măcar în Orașul celor blestemați (Village of the Damned, un film american de science-fiction-horror din 1995/nr) nu e demn.
Lumea a fost mai urâtă
Lumea, cu acest clovn pe post de comandant suprem, a fost mai urâtă, mai întunecată, ca un film prost rulat la nesfârșit… Parcă, odată cu apariția sa, s-ar fi deschis larg ușile pentru toți proștii deosebit de periculoși care, până atunci, erau niște bufoni ascunși în cufărul cu vechituri al umanității.
Trump a creat o școală și de sub bagheta sa au ieșit ucenici de vrăjitori precum Bolsonaro, Salvini, Johnson, Santiago Abascal, Orbán, Le Pen, Ventura… Partide de extremă dreapta sau populiste care, în Europa, au rămas în afara parlamentelor din Irlanda, Malta, Luxemburg, Croația și România.
Dar au facilitat guverne de coaliție în Estonia, Bulgaria și Finlanda – și în Spania, în special în Madrid și Andaluzia. Și în aproape toate țările europene, cu excepția Portugaliei, Greciei, Lituaniei și Ciprului, acestea au reprezentări parlamentare de peste 10%.
Este posibil ca trump-ismul să îi supraviețuască lui Trump. Așa se spune.
Aici, în Spania, fără a merge prea departe, avem în Comunitatea Madrid o președintă, Isabel Díaz Ayuso, care merge pe urmele președintelui care vorbea cu mingile de golf.
Fata bună la toate, cu certificat ISO 9001, vrea să ne vândă motto-ul că Madridul este o referință națională și internațională în lupta împotriva COVID-19. Să-l întrebe pe Moreno Bonilla, nu?
Apropo, de ce această Spanie din Spania spaniolilor nu cere Ministerului Apărării mai mulți oameni ai Armatei pentru urmăriri? Vom vedea până unde merge această castă sfântă, pură și mincinoasă.
S-a terminat epoca lui Trump
Oricum, important este că, pe 3 noiembrie, s-a terminat epoca lui Trump, un artizan al alarmismului: 75 de milioane de americani l-au pus la zid și s-au descotorosit de el și de prostiile lui. Este adevărat că alte 70 de milioane de americani au vrut să aibă un al doilea mandat, încă patru ani, dar, din fericire pentru ei înșiși, nu au reușit.
Acum, când rezultatul este definitiv – experții nu îi prezic niciun succes în procesul judiciar, oricât de mult ar controla Curtea Supremă – vedem ce e mai rău în acest om dizgrațios, care se văicărește ca un copil într-un acces de furie, care flutură o plângere de fraudă, fără dovezi împotriva lui Biden și a democraților. Un om care nu știe să piardă, la limita sacrilegiului.
Slavă Domnului că trei rețele de televiziune, ABC, CBS și NBC, i-au tăiat elanul în direct, pentru a spune că minte, că denunță frauda electorală fără a furniza dovezi și că discursul său este periculos.
Și așa era: mulți dintre adepții săi, de îndată ce Biden a început să conducă numătăroarea, au ieșit în stradă înarmați până în dinți, gata să facă orice pentru a-l apăra pe cel mai indecent pistolar de pe această parte a Mississippi-ului. Acesta este cel mai prost portret al unei președinții lipsite de respect chiar și față de sine.
Victima acestui prădător
Poate că ați citit deja discursul lui John McCain, care a acceptat victoria lui Barack Obama la alegerile prezidențiale din 2008. Acel republicanism rațional și cinstit a fost, de asemenea, victima acestui prădător, în ton cu tăcerea asurzitoare a Partidului Republican, după ce Biden a depășit cele 270 de voturi ale electorilor.
Pentru Biden, un bărbat mai în vârstă – are 77 de ani, oricât ar alerga el de fiecare dată când ajunge pe scenă – va fi suficient să recâștige decența, pentru a finaliza un mandat bun. Și, desigur, va trebui să salveze respectul și să reactiveze bunul simț comun pentru a evita fascismul și a învinge ciuma.