Donald Trump, vizat de o nouă anchetă. Ce a făcut fostul lider al SUA

Justiția americană a primit o solicitare din partea Arhivelor Naționale să deschidă o anchetă împotriva lui Donald Trump, asta după ce instituția a fost nevoită să recupereze 15 cutii cu documente pe care fostul președinte american le-a luat cu el atunci când a plecat de la Washington la începutul anului 2021.

De asemenea, în ultimele săptămâni, modul în care fostul locatar al Casei Albe a ales să gestioneze arhivele prezidențiale a devenit un subiect de discuție.

Arhiva Națională spune că a trebui să trimită oameni până în Florida pentru a recupera cutiile cu documente, subliniind că printre acestea se află și corespondența dintre Barack Obama și Kim Jong Un.

O lege din anul 1978 prevede ca președinții americani să trimită toate scrisorile, email-urile și alte documente de lucru la Arhivele Naționale. Tot în același an a fost interzisă ruperea documentelor de lucru, însă Arhivele Naționale spun că Donald Trump nu respecta această lege.

Unele documente au fost lipite, altele nu

Potrivit presei internaționale, unele file rimise Arhivelor au fost ”lipite cu scotch” de către ”însărcinaţi cu gestionarea documentelor Casei Albe”, iar altele au fost lăsate rupte.

Unele dintre aceste documente au fost trimise de către Arhivele Naţionale unei comisii parlamentare însărcinată să ancheteze cu privire la rolul lui Donald Trump în asaltul de la Capitoliu al susţinătorilor acestuia, la 6 ianuarie 2021.

Arhivele Naţionale şi Departamentul american al Justiţiei, contactate de AFP, nu au dorit să confirme şi nici să infirme o cerere a instituţiei de deschdere a unei anchete împotriva lui Donad Trump.

Biden, acuzații dure la adresa lui Donald Trump

Joe Biden lansează acuzații dure la adresa fostului președinte american, Donald Trump, la un an de la atacul asupra Capitoliului. Actualul lider de la Casa Albă consideră că Trump „a creat și răspândit o rețea de minciuni”.

Preşedintele american Joe Biden l-a acuzat joi pe predecesorul său Donald Trump că „a încercat să împiedice transferul paşnic de putere” la 6 ianuarie anul trecut, când a avut loc asaltul asupra Capitoliului, pe care liderul democrat de la Casa Albă îl consideră „o insurecţie armată”.

„Pentru prima dată în istorie, un preşedinte nu doar că a pierdut alegerile, dar a încercat să împiedice transferul paşnic de putere”, a declarat preşedintele democrat într-un discurs susţinut în Congres, în cadrul unei ceremonii de comemorare a evenimentului din urmă cu un an.

Susţinătorii lui Trump care au comis asaltul asupra Capitoliului, sediul Congresului american, „nu erau un grup de turişti, ci a fost vorba de o insurecţie armată”, a spus Biden, după cum informează AFP.