Fostul președinte Donald Trump a declarat joi că președinții Statelor Unite ar trebui să beneficieze de imunitate totală împotriva urmăririi penale chiar dacă „depășesc limita” în timpul mandatului. Trump așteaptă o decizie din partea unei curți federale de apel din Washington cu privire la încercările sale de a anula alegerile din 2020.
Donald Trump vrea imunitate totală
„Chiar și evenimentele care ‘depășesc limita’ trebuie să intre sub incidența imunității totale”, a susținut Trump într-o postare cu majuscule pe site-ul Truth Social.
„Un președinte al Statelor Unite trebuie să aibă imunitate totală, fără de care i-ar fi imposibil să funcționeze în mod corespunzător”, a postat Trump, potrivit CNN.
Trump a încercat să se folosească de statutul său de acuzat în instanță pentru a-și inspira susținătorii politici în cadrul alegerilor primare republicane. Postarea reiterează, de asemenea, convingerea sa că o putere absolută a autorității prezidențiale l-ar putea proteja – chiar dacă nu mai este președinte – o afirmație care a stârnit temeri în rândul adversarilor și criticilor săi înaintea alegerilor prezidențiale din 2024.
O comisie federală de apel și-a exprimat săptămâna trecută un profund scepticism cu privire la cererea de imunitate formulată de avocații lui Trump și s-a întrebat dacă aceasta ar permite președinților să vândă grațieri sau chiar să asasineze adversari politici.
Donald Trump vrea ca justiția americană să respingă procesul penal de subversiune electorală intentat de avocatul special Jack Smith împotriva sa. Smith l-a acuzat pe Trump de patru capete de acuzare legate de eforturile sale de a rămâne la putere după ce a pierdut alegerile prezidențiale, iar Trump a pledat nevinovat la toate acuzațiile.
Echipa consilierului special a susținut în cadrul audierii de săptămâna trecută că un președinte nu este mai presus de lege și că ar fi „teribil de înfricoșător” dacă nu ar exista un mecanism penal care să îi oprească pe viitorii președinți să încalce intenționat legea, inclusiv prin luarea de măsuri ilegale pentru a rămâne la putere.
Curtea de Apel analizează în prezent această chestiune a imunității prezidențiale, iar Curtea Supremă a SUA ar putea fi solicitată în cele din urmă să intervină.
Fostul președinte, acuzat pentru încercarea de a anula alegerile din 2020
Donald Trump a insistat joi pentru o „imunitate totală”, dar avocații săi în acest caz au pledat pentru protecții cu unele avertismente. Aceștia au susținut în instanță că imunitatea privind urmărirea penală în jurul președinției ar trebui să acopere acțiunile care ar putea fi atribuții oficiale ale funcției. Trump a reluat anterior acest argument juridic, spunând că efortul său public de a pune la îndoială rezultatul alegerilor din 2020 a făcut parte din sarcina sa de a guverna țara.
De asemenea, unul dintre avocații lui Trump a declarat săptămâna trecută la Curtea Federală de Apel din Washington că un fost președinte ar putea fi acuzat de o infracțiune doar dacă Senatul îl condamnă pe președinte în urma unei destituiri în Camera Reprezentanților. Cel puțin un judecător din completul de trei judecători, care s-ar putea pronunța în orice moment asupra chestiunii imunității, a pus dur la îndoială acest răspuns, iar un alt judecător și-a exprimat clar îndoiala că protecțiile constituționale s-ar putea întinde pe scară largă asupra a aproape tot ceea ce a făcut un președinte.
Donald Trump a fost pus sub acuzare de Camera Reprezentanților în urma revoltei din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliu, dar Senatul l-a achitat în cele din urmă. La vremea respectivă, mai mulți senatori, inclusiv liderul majorității de atunci, Mitch McConnell, au declarat că instanțele și sistemul de justiție ar putea totuși să-l tragă la răspundere pe Trump.
Cazul de imunitate este una dintre singurele oportunități ale lui Trump de a deraia procesul său, care este stabilit pentru începutul lunii martie. Acesta pune o întrebare majoră cu privire la separarea constituțională a puterilor și este posibil să modeleze președinția americană.