Echipa de tranziție a lui Donald Trump plănuiește retragerea SUA din acordul climatic de la Paris

Echipa de tranziție a președintelui ales Donald Trump se pregătește să adopte o serie de măsuri importante care reflectă promisiunile făcute în timpul campaniei sale, având în vedere impactul semnificativ asupra politicii de mediu și economiei.

Printre ordonanțele executive și proclamațiile ce urmează a fi emise se numără retragerea Statelor Unite din Acordul de la Paris privind schimbările climatice și o serie de modificări destinate să favorizeze exploatarea resurselor naturale ale țării.

Donald Trump, Make America great again
SURSA FOTO: Dreamstime

Măsurile pe care dorește să le ia Donald Trump

Conform unui raport publicat de New York Times și preluat de agenția Reuters, Trump se pregătește să reducă dimensiunile unor zone cu statut de monumente naționale, ceea ce ar permite extinderea activităților economice în aceste regiuni, inclusiv mineritul și alte forme de extracție a resurselor.

De asemenea, se așteaptă ca președintele ales să anuleze pauza impusă de administrația anterioară asupra permiselor de export pentru gaze naturale lichefiate (GNL), un pas menit să intensifice livrările către piețele din Asia și Europa, regiunile cu cea mai mare cerere pentru acest tip de combustibil.

O altă măsură semnificativă se referă la revocarea unei derogări care permitea statelor ca California să impună standarde mai stricte privind emisiile de poluanți. Această acțiune ar putea reduce puterea autorităților statale de a reglementa poluarea, într-o perioadă în care Statele Unite se află într-o perioadă de reconsiderare a politicii de mediu.

Purtătoarea de cuvânt a echipei de tranziție, Karoline Leavitt, a subliniat faptul că victoria sa electorală îi conferă un „mandat” pentru implementarea acestor promisiuni. Măsurile reflectă viziunea pro-business a noului președinte și dorința de a reduce reglementările guvernamentale care, în opinia sa, împiedică dezvoltarea economică și utilizarea eficientă a resurselor naturale ale Statelor Unite.

SUA
SURSA FOTO: Dreamstime

Promisiunea lui Trump de a destrăma politicile climatice ale lui Biden ar putea dura ani de zile

Deja activiștii pentru climă se pregătesc să apere reglementările federale de mediu existente care reduc poluanții nocivi din aer și emisiile de gaze cu efect de seră.

„Majoritatea lucrurilor pentru care putem acorda credit administrației Biden [în politica de mediu] … au fost realizate prin autoritatea sa executivă sau prin reglementări, iar aceste reglementări pot fi anulate”, a declarat Adrian Shelley, directorul pentru Texas al grupului de supraveghere guvernamentală Public Citizen. „Nu pot anticipa ce reguli individuale vor fi vizate, dar cred că administrația Trump va acționa rapid pentru a revoca cât mai multe dintre ele.”

Între timp, liderii din industria petrolului și gazelor se așteaptă ca administrația să favorizeze politicile care accelerează și promovează producția de combustibili fosili. Liderii din industrie au declarat că vor continua să respecte regulile privind poluarea aerului, dar au adăugat că cerințele de raportare a metanului trebuie relaxate.

„Nu este un secret că am avut mai multe dezacorduri cu politicile energetice ale administrației Biden în ultimii trei ani și jumătate”, a spus Dustin Meyers, vicepreședinte senior pentru politică, economie și afaceri de reglementare la American Petroleum Institute. „Au fost momente în care s-a simțit ca și cum energia ar fi sub un adevărat atac de reglementări, așa că mesajul nostru pentru viitoarea administrație se concentrează pe prioritățile noastre principale.”

Shelley a spus că tranziția la o a doua administrație Trump va aduce din nou un „șoc de reglementare”, deoarece noul președinte este de așteptat să elimine mai multe dintre reglementările de mediu ale predecesorului său.

Reducerea emisiilor de metan

Grupurile pro-petrol și gaze au declarat că speră să vadă modificări ale regulilor legate de emisiile de metan, pe care le consideră contradictorii și confuze.

Administrația Biden a aprobat o regulă pentru reducerea cantității de metan, un gaz cu efect de seră puternic, care acționează ca o pătură în atmosferă, reținând căldura și împiedicând răcirea acesteia. Regulile, primele de acest fel, elaborate cu aportul industriei, impun operatorilor să identifice și să repare echipamentele care pierd metan. Efortul include sondele de petrol și gaze noi și abandonate și este, de asemenea, destinat să limiteze practica de ardere a gazelor naturale în exces. Această măsură ar trebui să prevină eliberarea a 58 de milioane de tone de emisii de metan în atmosferă între 2024 și 2038.

O altă regulă este „Taxa pentru Emisiile Irosite”, adoptată prin Legea Reducerii Inflației în 2022, care impune o penalizare financiară anumitor facilități de petrol și gaze care depășesc pragul stabilit de EPA (Agenția pentru Protecția Mediului) pentru a descuraja „super-emitenții” – operatori care emit cantități mari de metan. Penalizarea începe de la 900 de dolari pe tonă metrică de metan anul acesta și crește la 1.500 de dolari pe tonă metrică de metan până în 2026.

Legea Reducerii Inflației include și un efort de extindere a cerințelor de raportare a emisiilor de metan, ca parte a unui program numit Subpart W.

Jon Goldstein, vicepreședinte asociat pentru tranziția energetică la Environmental Defense Fund, a spus că regulile au fost concepute pentru a asigura respectarea reglementărilor federale de către operatori.

„Dacă ești preocupat de taxă și nu vrei să fii afectat de aceasta, are sens să te conformezi,” a spus el.

Cerințele de raportare s-au schimbat cu fiecare nouă regulă

Ben Sheppard, președintele Asociației Petrolului din Permian Basin, a spus că cerințele de raportare s-au schimbat cu fiecare nouă regulă, făcând dificil pentru operatori să înțeleagă ce informații trebuiau să transmită și către ce agenție. El a menționat că regulile afectează și operatorii mai mici, care nu au aceleași resurse ca firmele mari de energie.

„Cred că agenția a mers mai departe decât s-a intenționat inițial,” a spus Sheppard. „Și afectează… micii producători. Creează un obstacol economic major și va avea, dacă rămâne în vigoare, un efect de descurajare real asupra unei mari părți a industriei.”

Ar dura ani pentru a anula regulile, fie că au fost adoptate prin autoritate executivă, fie prin Congres.

De exemplu, regula federală privind metanul ar trebui revizuită din nou de către autoritățile federale pentru a decide ce părți să fie păstrate sau abrogate. Anularea unei reguli federale ar necesita, de asemenea, consultarea publicului.

Orice reglementare adoptată prin legislație trebuie revizuită de Congres, spun experții în politici de mediu.