Fostul președinte al Consiliului European şi lider al opoziției poloneze, Donald Tusk, este de părere că „partidul polonez de guvernământ” a devenit „o problemă pentru întreaga UE”.
Donald Tusk consideră partidul polonez de guvernământ drept o problemă pentru toată UE
Donald Tusk a criticat vineri, 22 octombrie, rolul partidului polonez conservator Lege şi Justiţie (PiS), conform informațiilor transmise de dpa-international.com
„PiS a devenit o problemă pentru întreaga UE. Între timp, prim-ministrul Morawiecki se întâlneşte la Bruxelles cu susţinătoarea eurosceptică a lui Putin şi lidera extremei drepte Marine Le Pen”, a postat Donald Tusk pe Twitter.
Acesta a spus că că toţi interlocutorii săi de la Bruxelles, inclusiv preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, sunt preocupaţi de dilema privind modul de a menţine Polonia în UE, prezervând statul de drept şi deblocând în acelaşi timp fondurile UE pentru Polonia, potrivit sursei menționate.
Şefa extremei drepte franceze a denunțat „șantajul inacceptabil” al Comisiei Europene
Şefa extremei drepte franceze, Marine Le Pen, s-a întâlnit vineri la Bruxelles cu Mateusz Morawiecki, faţă de care şi-a exprimat sprijinul în criza cu UE, denunţând astfel „şantajul inacceptabil” al Comisiei Europene, conform afp.com
„Onorată să fiu primită astăzi de şeful guvernului polonez Mateusz Morawiecki”, a postat pe Twitter candidata formaţiunii Rassemblement National la alegerile prezidenţiale franceze din 2022, alături de o fotografie în care îi strânge mâna premierului polonez.
„Am evocat împreună în special şantajul inacceptabil exercitat de Comisia Europeană asupra Poloniei şi am ţinut să-mi exprim susţinerea”, a mai precizat Marine Le Pen, care urmează să se deplaseze luni la Budapesta pentru a se întâlni cu premierul conservator ungar Viktor Orban.
La jumătatea lui octombrie, Marine Le Pen a evocat „discuţii” în vederea unei alianţe a „mişcărilor naţionale” în Parlamentul European „pentru a transforma Uniunea Europeană, îngreunată de toate greşelile sale, într-o alianţă europeană de naţiuni mult mai respectuoase cu suveranitatea statelor”.
Premierul Viktor Orban nu pare să se teamă deloc de lupta cu oficialii de la Bruxelles
Anterior, premierul Viktor Orban a semnat un decret guvernamental, prin care salută decizia recentă a Tribunalului Constituțional din Polonia, potrivit secretarului de presă al premierului ungar, citat de agenţia MTI.
Viktor Orban cere astfel Uniunii Europene “să respecte suveranitatea statelor membre”.
„Întâietatea legislației europene se aplică doar în acele zone unde UE are putere, cadrul legal pentru aceasta este stabilit în tratatele europene”, citează MTI decretul guvernamental, potrivit Reuters.
UE trebuie să respecte identitatea națională a statelor, mai menţionează decretul ce poartă semnătura lui Viktor Orban.