Donatorii democraţi au doborât recordul de generozitate după decesul, vineri, al judecătoarei de la Curtea Supremă a SUA Ruth Bader Ginsburg, punând la dispoziţia candidaţilor democraţi şi a grupurilor progresiste peste 90 de milioane de dolari în puţin peste 24 de ore, relatează duminică Reuters, citat de Agerpres.
Nu mai puţin de 91,4 milioane de dolari au încasat candidaţii democraţi şi cauzele democrate în 28 de ore începând de la ora 8 p.m. vineri, când s-a aflat de decesul venerabilei judecătoare, a indicat organizaţia de colectare de fonduri ActBlue.
Este un record absolut, ca donaţii înregistrate într-o singură zi şi dolari donaţi pe oră, a precizat Erin Hill, directoarea organizaţiei non-profit.
Suma anunţată provine din 1,5 milioane de donaţii.
Decesul judecătoarei Ginsburg cu atât de puţin timp înainte de alegerile din 3 noiembrie i-a pus în priză atât pe susţinătorii democraţilor, cât şi pe cei ai preşedintelui republican Donald Trump. Dacă Trump reuşeşte să instaleze în funcţie un succesor conservator în locul liberalei Ginsburg, acest lucru ar consolida o majoritate conservatoare de 6 la 3 la Curtea Supremă, notează Reuters.
Este vorba despre Ruth Bader Ginsburg, judecătoare celebră a Curții Supreme a SUA. Aceasta a fost numită la instanța supremă federală în 1993 de fostul președinte democrat Bill Clinton, conform news.ro
Ginsburg considerată cea mai puternică reprezentantă a aripii liberale a Curții înclinând balanța în favoarea progresiștilor în cazul unor voturi în chestiuni controversate ce divizau societatea.
Cu anii a căpătat faima unei adevărate vedete și era poreclită „Notorious R.B.G.”, în analogie cu starul rap „Notorious B.I.G.”, relatează CNN.
Cea mai veche judecătoare în funcție a Curții Supreme
Ginsburg se lupta de mai mulți ani cu cancerul. Aceasta a avut nu mai puțin de cinci recidive, iar la începutul acestui an o biopsie a relevat leziuni hepatice. Aceasta făcut chimioterapie și a dat asigurări că rezultatele sunt bune și că își poate continua activitatea. De asemenea, spunea că a fi activă o ajută să lupte cu boala și spera să-și servească țara până la 90 de ani. Era cea mai veche judecătoare în funcție a Curții Supreme, din care a făcut parte 27 de ani.
Curtea Supremă a SUA are nouă judecători care sunt numiți pe viață de președinte. Locul devenit vacant reprezintă o oportunitate pentru Donald Trump, care se află în fața alegerilor prezidențiale, să consolideze majoritatea conservatoare a Curții. Donald Trump a numit în mandatul său doi judecători la Curtea Supremă, iar în actuala componență instanța era conservatoare la limită, cu 5 la 4 voturi.