DORA, o prioritate pentru sistemul financiar din România. ASF și Master Communications International aduc în prim-plan reziliența operațională digitală

ASF, Autoritatea de Supraveghere Financiară

SURSA FOTO: Facebook, ASF

Digital Operational Resilience Act (DORA) reprezintă un set cuprinzător de reglementări elaborate de Uniunea Europeană. Scopul acestora este acela de a consolida reziliența operațională digitală a instituțiilor financiare.

Acest cadru normativ vizează întărirea protecției împotriva riscurilor cibernetice și asigurarea continuității activității în cazul unor perturbări tehnologice. 

DORA va intra în vigoare începând cu data de 17 ianuarie 2025 și va fi obligatoriu aplicat de toate instituțiile financiare din statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv România.

Astfel, instituțiile financiare românești vor trebui să își ajusteze procesele și infrastructura pentru a respecta noile cerințe impuse de legislația europeană, asigurându-se că sunt pregătite să gestioneze riscurile tehnologice și să protejeze datele clienților lor într-un mediu digital din ce în ce mai complex.

Conferință DORA, organizată de ASF și Master Communications International

Există o urgentare a implementării acestor măsuri în sistemul financiar românesc. Master Communications Internationl în parteneriat cu ASF organizează un seminar cu tema DORA- o prioritate a sistemului financiar. 

Această conferință se adresează băncilor, companiilor și intermediarilor de asigurări și reasigurări, firmelor de investiții, depozitărilor centrali de titluri de valori.

De asemenea, reprezintă un punct de interes și pentru societățile de administrare, pentru furnizorii de servicii de raportare a datelor și instituțiile pentru  pentru furnizarea de pensii ocupaționale. Și furnizorii de servicii de finanțare participativă și de terți de servicii TIC sunt vizați de acest seminar.

În cadrul conferinței va fi prezent președintele ASF, Alexandru Petrescu, dar și directori și specialiști din departamentele de profil. 

Printre subiectele ce vor fi abordate se numără: managementul riscurilor TIC, gestionarea, clasificare și raportarea incidentelor TIC. De asemenea, se va avea în vedere și testarea rezilienței operaționale digitale, dar și gestionarea riscurilor TIC generate de părțile terțe. 

Experții vor aborda și subiectul privind schimbul de informații între entități cu privire la amenințările cibernetice în vederea consolidării rezilienței operaționale digitale. 

Acest eveniment va avea loc pe data de 21 noiembrie 2024 de la ora 09:30. Se va desfășura în incinta Holiday INN, de pe Bulevardul Decebal 19. 

Despre ASF

ASF, Autoritatea de Supraveghere Financiară este o instituție cheie în România. Aceasta este responsabilă cu reglementarea, supravegherea și controul piețelor financiare nebancare.

În cadrul ASF sunt domenii precum asigurările, pensiile private și piața de capital. ASF are ca obiectiv principal menținerea stabilității, integrității și eficienței acestor piețe. În același timp protejează drepturile consumatorilor de produse și servicii financiare.