Dorian Popa a recunoscut marți, într-un clip postat pe YouTube că s-a drogat. Artistul a spus că a consumat canabis. Cu toate acestea, el a susținut că nu a făcut acest gest în ziua în care a fost oprit de poliție.
Cu toate acestea, a precizat că era conștient că poți ieși pozitiv la această substanță chiar și după câteva zile după ce ai consumat, lucru pe care l-ar fi confirmat și o investigație preliminară realizată la IML.
Dorian Popa ar putea face închisoare
Vlad Zaha, un criminolog român educat la Universitatea Oxford, a venit cu detalii pentru a clarifica problema distincției dintre prezența și influența drogurilor în ceea ce privește conducerea sub influență.
Potrivit criminologului, rezultatele de la IML sunt detaliate și oferă cantitățile precise de substanțe identificate în organism, chiar la nivelul microgramelor. Cu toate acestea, există o problemă în justiția română: chiar dacă Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis în 2021 că, din punctul său de vedere, legislația nu face distincție între cantitățile găsite în corp, majoritatea judecătorilor interpretează situația în sensul legii penale.
Acest aspect poate duce la pedepse cu închisoarea între 1 și 5 ani pentru orice prezență de droguri în corp. Este valabilă pentru conducerea sub influență, indiferent de cantitatea sau efectul substanțelor.
„Dacă vine raportul de la IML, în care se confirmă orice cantitate, majoritatea judecătorilor vor interpreta situația în sensul legii penale, adică pedeapsă cu închisoarea între 1-5 ani. Nu vorbim despre accidente, ci doar despre condusul sub influență.
Dar există și o practică minoritară, în care unii judecători acceptă rapoartele foarte detaliate, înregistrate ca dovezi de către apărare, în care se prevede foarte clar și medical că acele cantități infime, reziduale, nu au afectat, de fapt, abilitatea persoanei respective.
Deci, acea decizie a ÎCCJ poate fi invocată ca argument persuasiv de către procurori, dar există puține instanțe care iau în considerare prezența onestă a drogurilor în corp, adică și din punct de vedere calitativ, nu doar cantitativ”, a spus Vlad Zaha, potrivit DCNews.
Soluția la această problemă ar necesita schimbări legislative
Criminologul Vlad Zaha, alături de diverse foruri medicale din România, inclusiv medici psihiatri și toxicologi, susțin că trebuie introdusă o lege care să facă distincția între prezența și influența drogurilor, asemenea legii existente pentru consumul de alcool.
Această lege ar trebui să stabilească limite foarte mici care să diferențieze între o cantitate reziduală și conducerea sub influența substanțelor, pentru a evita pedepsirea unor oameni nevinovați.
„Trebuie să se facă o distincție referitoare la impact pentru că, realist vorbind, dacă doar au existat reziduuri, care nu au influențat cu nimic, atunci nu ar trebui să se intre sub incidența legii penale. Este o aberație, pur și simplu. Am putea zice că se favorizează și consumul de alcool, unde există acele limite de 0,40, unde este contravenție, respectiv 0,80, unde este dosar penal. La droguri nu este prevăzută diferența asta deloc, chiar dacă vorbim despre un consum rezidual de acum 2 săptămâni. (…)
Ar fi nevoie de schimbări legislative, iar asta este și ceea ce spun o grămadă de foruri medicale din România, în special medici psihiatrii, medici toxicologi, inclusiv medicul Gabriel Gorun, un toxicolog foarte faimos sau Gabriel Diaconu. E nevoie de o lege care să facă această delimitare, precum la alcool. Să nu mai fie doar cantitativ -„dacă există sau nu există” – pentru că pedepsim și oameni nevinovați. Trebuie să definim niște limite, bineînțeles, extrem de mici. Aceste limite trebuie să facă doar diferența între o cantitate reziduală și condusul, real, sub influență”, a mai declarat criminologul.