Dorin Cojocaru, APRIL: Suntem nevoiți să plătim pentru distrugerea zerului de la lapte când alții îl valorifică

Președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), Dorin Cojocaru, a prezentat, în cadrul conferinței Capital “Cum valorificăm la maximum producția agricolă și alimentară”, organizată la CCIR, câteva dintre greutățile cu care se confruntă mediul de afaceri din acest sector.

Potrivit lui Dorin Cojocaru, tema evenimentului ar trebui să fie mai degrabă o întrebare și să nu existe cuvântul maximum, întrucât industria românească este încă departe de a discuta despre maximizare în situația în care nu suntem să stare să valorificăm și să procesăm materia primă.
În acest sens, președintele APRIL a dat ca exemplu numărul mari de unități de procesare a laptelui care existau în România anilor ‘80-’90 și numărul actual. “Aveam peste 400 de fabrici de lapte și acum dacă mai avem 100 de unități”, a spus el.

Dorin Cojocaru a menționat că nu ar trebui să ne mirăm de ce cresc importurile agroalimentare în situația în care noi nu avem fabrici prin care zerul de la lapte să fie valorificat. “Noi plătim să distrugem zerul, pentru nu avem unde s=ăl procesăm. Pe câmp nu-l putem arunca, la porci îl putem da doar într-o mică măsură”, a spus președintele APRIL. Asociația reprezintă peste trei sferturi din capacitatea totală de procesare a laptelui din România, de la mici procesatori până la Lactalis.

“Știați că în România nu există o făbricuță cu linie de ambalat unt în pachețele mici pentru horeca. Tot untul servit la micul dejun de către hotelieri este din import”, a mai spus Dorin Cojocaru.

Președintele APRIL a menționat că am putea spă ne focusăm exporturile și către statele care nu sunt membre ale UE. “Am putea avea clienți din afara UE, dar nu ne preocupăm”, a spus Cojocaru, menționând că în urmă cu câteva luni s-a aflat la un mic pas să exporte produse românești în Qatar, doar că nu a mai reușit din cauza embargoului impus de la Bruxelles.

“Guvernanții nu sunt calificați să negocieze, să ceară anumite lucruri pentru oamenii de afaceri din România. Avem nevoie de un birou al Ministerului Agriculturii care să ne reprezinte la Bruxelles”, a mai spus acesta. 

Conferința CAPITAL. Macovei (Agrointeligența): Marile țări europene îndoctrinează copiii să cumpere produse autohtone

 

Cornel Ștefan (MADR), Conferința Capital: Există plăți efectuare 1,89 miliarde euro și un grad absorbție 25,6%

Mircea Isvoranu (Carrefour), la Conferinţa Capital: „Am eliminat intermediarii şi preţul este mai bun”

Emil Dumitru, Pro Agro, la Conferința Capital: Unele decizii UE defavorizează Agricultura românească