Critici dure la adresa guvernanţilor din România, în urma protestelor fermierilor din ţara noastră.
Critici pentru guvernanţi, din partea lui Dorin Florea: Sunt învăţaţi doar să reacţioneze zgomotos şi incompetent
Dorin Florea, fostul primar al municipiului Târgu Mureş, consideră nejustificate reacţiile unor oficiali împotriva protestului fermierilor care a dus la blocarea circulaţiei cu peste 200 de tractoare şi vorbeşte despre „superficialitatea şi amatorismul nepermis al guvernanţilor români”.
„Protestele fermierilor români sunt pentru a scoate la iveală o situaţie mult mai gravă decât pare de fapt, pentru a nu ştiu cât oară, superficialitatea şi amatorismul nepermis al guvernanţilor români, învăţaţi doar să reacţioneze zgomotos şi incompetent, incapabili să analizeze şi să prevină situaţiile grave apărute.
Nu se doreşte sub nicio formă şi în niciun fel să se înţeleagă perioada istorică pe care o traversăm. Ne comportăm de parcă am avea un parcurs în capitalism de sute de ani. Copiem şi adoptăm măsuri de afară şi de la unii care au experienţă istorică în domeniul economiei de piaţă şi nu vrem să traducem aceste acţiuni prin realitatea românească, care ne copleşeşte pe zi ce trece.
România are nevoie de strategii clare în toate domeniile şi mai ales în ceea ce reprezintă siguranţa naţională, agricultura, iar siguranţa alimentaţiei populaţiei o impune ca prioritate”, a declarat fostul edil din Târgu Mureş, într-un interviu acordat agenţiei Agerpres.
Este nevoie de o strategie naţională în sprijinul fermierilor. Concurenţii au o experienţă de sute de ani în spate
Dorin Florea explică faptul că fermierii din România „au nevoie de o garanţie şi de o strategie naţională ce trebuie urmată de toţi politicienii”, pentru a-i proteja de concurenţii care au sute de ani de experienţă în faţa lor, în timp ce agricultorii noştri sunt abia la prima generaţie de capitalişti.
„Se confruntă cu grave probleme invite, atât cu creditele, cu garantarea produselor, cu achiziţionarea lor, cu desfacerea lor, nemaivorbind de asigurarea recoltelor.
Unele ţări din jurul nostru, tot cu experienţă ca noi, au reuşit prin politici clare privind comportamentul şi atitudinea cooperantă cu multinaţionalele, au dezvoltat reţele naţionale privind procesarea şi desfacerea produselor autohtone şi, chiar mai mult, au făcut o educaţie serioasă a populaţiei pentru produsele autohtone.
Fermierii români acum au nevoie de o garanţie şi de o strategie naţională ce trebuie urmată de toţi politicienii, nu să-i lăsăm pradă concurenţei cu cei care o experienţă de sute de ani şi pentru care o situaţie intempestivă apărută, ca acum, nu-i afectează atât de mult şi nu-i scoate definitiv de pe piaţă”, a mai precizat politicianul.
Mai bine de 200 de tractoare au blocat vineri, 7 aprilie, circulaţia în municipiul Târgu Mureş, în timpul unui protest al fermierilor împotriva preţurilor de dumping practicate prin desfacerea produselor agricole ucrainene, precum şi împotriva preţurilor la produsele lactate şi la lapte practicate de lanţurile de magazine.