ultimul loc cu 2,6 kilograme”, spune Dorin Lazu, profesor universitar la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Banatul si presedinte al Asociatiei Pescarilor Sportivi Timisoara. Ca argument, prezinta o harta a industriei piscicole din estul Europei. Romania este o pata mare, galbena, cu doar doua puncte marcate. Alaturi de noi, in Ungaria, functioneaza zeci de afaceri. Profesorul Lazu pune insa la cale un proiect care va schimba lucrurile. Intr-o ferma a universitatii de la Padurea Verde din Timisoara, s-a inceput amenajarea primei crescatorii de sturioni din Banat. „Ideea este sa cream un loc din care sa se poata aproviziona cu puiet cei care isi deschid ferme familiale. In Germania sau Olanda, aduce profituri enorme”, explica Lazu. Despre cresterea sturionilor pentru carne, se poate spune ca este o afacere de succes. Colectarea icrelor este „trasnet”. Puietul se cumpara cu 0,2 pana la un euro bucata, cega fiind mai ieftina, si morunul cel mai scump. La maturitate, cega se vinde cu 10 euro kilogramul, iar morunul, cu 30 de euro kilogramul. Un kilogram de icre se vinde cu 4.000-5.000 de euro. Nu oricine poate asigura insa conditii pentru reproducerea pestilor si colectarea icrelor.
Prima incercare de infiintare a unei crescatorii a esuat
Incercarea de a se crea un centru care sa sustina dezvoltarea unei retele de ferme in vestul Romaniei a trecut printr-un prim derapaj. Profesorul Lazu spune ca la baza proiectului erau considerente ecologice. In 1998, in Germania s-a infiintat asociatia Euro-Sturio. Mai multi oameni de afaceri au decis sa sprijine amenajarea unor ferme in Europa de Est pentru a stopa scaderea drastica a populatiilor de sturioni din Dunare. Acum, in fluviu mai sunt doar din speciile Nisetru, Morun, Cega si Pastruga. Construirea barajului de la Portile de Fier a impiedicat migratia pestilor. In Ungaria, ultimul sturion a fost pescuit acum 12 ani, iar in Germania, acum 22 de ani. „Ideea de inceput a fost crearea unor crescatorii in care sa se poata face repopularea. Ele se pot sustine, pentru ca sunt si bune afaceri”, explica Lazu. Asociatia Euro-Sturio a infiintat o filiala in Romania si a demarat un proiect in colaborare cu primaria localitatii Jimbolia. Finantatorul german promisese asigurarea unei sume de cinci milioane de dolari. Jimbolia parea o locatie perfecta, pentru ca acolo exista ape termale, si astfel se putea asigura apa calda pentru crestere intensiva. Daca pestele e tinut in apa cu temperatura constanta de 16 grade si in perioada iernii, ritmul de crestere se dubleaza. In mod normal, morunul atinge maturitate pentru reproducere la 16 ani, dar prin crestere cu apa calda iarna se poate reproduce la opt ani. Proiectul Jimbolia a fost tergiversat mai multi ani, pentru ca terenul de 100 de hectare nu avea o situatie juridica certa. Dupa ce procesul de retrocedare a fost finalizat, s-a incheiat un contract intre asociatie si primarie, in valoare de 260.000 de euro. Afacerea a cazut cand a decedat presedintele din Germania al asociatiei. „El era initiatorul proiectului, si ceilalti membri nu au mai fost interesati de Europa de Est”, isi aminteste Lazu. Ideea nu a fost insa abandonata.
Pesti scumpi in Padurea Verde
Un nou pas a fost facut in 2004, prin implicarea Universitatii in proiect. S-a luat decizia ca la fermele de cercetare de la Padurea Verde sa se amenajeze o crescatorie care sa ofere puiet crescatoriilor mai mici. S-au adus mai multe bazine speciale, din fibra de sticla. Anul acesta, se incearca accesarea unei finantari SAPARD de un milion de euro. In paralel, vor avea loc discutii la Ministerul Educatiei si Cercetarii pentru obtinerea unor fonduri. Se mizeaza pe trei-patru miliarde de lei. O a treia varianta complementara de finantare ar fi un credit de la Banca Mondiala, in valoare de 500.000 de euro, petru programe de dezvoltare a acestei industrii. Existenta acestei statii de aprovizionare va crea o retea de ferme in gospodarii, in fapt, o serie de mici afaceri foarte profitabile. „Este necesar un spatiu inchis, o hala sau un fost grajd. Acolo se pun bazinele. Trebuie asigurata apa din put forat si un sistem de incalzire. Mai e nevoie de pompe speciale, care sa oxigeneze apa incontinuu. Investitia pentru o familie care vrea sa intre in afacere este de aproximativ 10.000 de euro”, spune Dorin Lazu. Astfel de crescatorii ar trebui sa apara din 2006, daca lucrurile merg bine. In Timis, sunt infiintate deja trei societati comerciale care asteapta finalizarea investitiei de la Padurea Verde. Puietul se aduce de la Dunare, din Tulcea si Galati. Ulterior, este vandut crescatorilor individuali, centrul Universitatii avand rolul de a asigura asistenta, consiliere si de a supraveghea cresterea populatiilor. Aici se va incerca reproducerea sturionilor pentru colectarea icrelor. Procedeul cere conditii speciale, si de aceea nu se poate face decat de catre specialisti. Pentru micii fermieri, afacerea consta in cresterea pestilor si vanzarea lor pentru carne.
puncte tari / puncte slabe ale afacerii
Investitii initiale si costuri de operare mici. Produsul finit se vinde insa la preturi foarte ridicate. Sturionii au o valoare mare pe piata, atat vanduti ca puiet, cat si pentru carne sau icre. Nu sunt necesari multi angajati, putand fi o afacere de familie. Dupa trei ani, in conditii bune de crestere, un exemplar poate cantari intre sase si opt kilograme. Inexistenta unei concurente in domeniu face ca, in urmatorii ani, viitorii producatori sa-si poata vinde marfa rapid si la preturi avantajoase.
Perioada lunga in care afacerea aduce profit. Este necesara o suma destul de mare pentru a cumpara puiet. Trebuie asteptat cel putin trei ani pentru ca prima generatie sa se dezvolte. Au nevoie de atentie speciala 24 de ore din 24. Neatentia poate duce la imbolnavirea pestilor si compromiterea unei intregi populatii. Pentru icre negre, cel mai scump produs, trebuie asteptat peste opt ani si sunt necesare conditii cu totul speciale.
Business Start
Investitie:
Este nevoie de minimum 10.000 de euro. Pentru a porni o mica afacere cu o crescatorie de sturioni, sunt necesare, in primul rand, bazinele. Intr-o ferma mica, se pot monta pana la opt bazine. Acestea trebuie puse in spatiu inchis, pentru evita furtul si a asigura temperatura optima. Fostele garaje, grajdurile sau chiar serele sunt ideale. Pentru apa, trebuie forat un put la adancimea minima de 30 de metri. Bazinele trebuie dotate cu sisteme de pompe de aer care sa oxigeneze apa si un sistem de incalzire. Temperatura apei trebuie sa fie constanta, intre 16 si 20 de grade. Foarte importanta este asigurarea cu unul sau doua generatoare electrice de rezerva. Din cauza aglomeratiei din bazine, in cazul intreruperii functionarii pompelor de aer, chiar si pentru scurt timp, pestii se pot sufoca.
Functionarea:
Puietul se cumpara de la centrul special si este transportat in apa, in saci de plastic. Mancarea pestilor se poate procura de la centre specializate. Jumatate din valoarea kilogramului de peste reprezinta valoarea furajelor. Trebuie asigurata hranirea si supravegherea atenta a pestilor. Mediul acestora trebuie tinut permanent sub observatie. Curatenia este foarte importanta.