Președintele PAS și al Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a recunoscut meritele guvernului Nataliei Gavrilița.
„În ultimul an, ţara noastră s-a confruntat cu mai multe crize fără precedent, cu ameninţări de ordin economic, social, energetic şi chiar existenţiale. În pofida gravităţii provocărilor, ţara a fost guvernată responsabil, cu multă atenţie, cu muncă dedicată.
Mulţi au vrut ca Moldova să cadă, însă graţie acestui guvern, graţie doamnei Gavriliţa şi echipei, în ţara noastră a fost menţinută pacea şi stabilitatea.
Datorită eforturilor Guvernului, am asigurat ţara cu energie, am identificat ajutor financiar crucial de la partenerii noştri internaţionali, am acordat compensaţii şi majorări pentru a fi alături de oameni. Mulţumim mult, Natalia”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.
Securitatea, este, în prezent, prioritatea Republicii Moldova
Natalia Gavrilița a vorbit, de asemenea, despre problema securității atunci când și-a dat demisia.
„Echipa cu care am lucrat la Guvern a fost o echipă cu expertiză în domeniul de dezvoltare economică. Acum prioritatea este securitatea”, a declarat aceasta.
Președintele Maia Sandu i-a mulțumit, la rândul său, premierului demisionar și a anunțat că va avea consultări cu partidele parlamentare, urmând a desemna un candidat la funcţia de premier, conform procedurilor. Ulterior, Maia Sandu l-a desemnat pentru funcţia de prim-ministru pe Dorin Recean.
Apoi, premierul desemnat va avea la dispoziție 14 zile pentru a-și forma echipa și programul de guvernare, cu care va merge în Parlament pentru a obține o investitură.
Demisia premierului Natalia Gavrilița și importanța dată securității vin după ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a comunicat liderilor UE că a informat-o pe Maia Sandu în legătură cu un plan al rușilor de a destabiliza Republica Moldova, descoperit de către serviciile ucrainene de spionaj.
Premierul desemnat, Dorin Recean: Suntem în cel mai înalt risc de provocări
Premierul desemnat al Republicii Moldova, Dorin Recean, susține că Republica Moldova este, de la Al Doilea Război Mondial până în prezent, „ în cel mai înalt risc de provocări” și este nevoie de consolidarea sectorului de securitate.
„Voi purcede imediat la formarea garniturii guvernamentale și acțiunile care sunt necesare pentru implementarea programului de guvernare. Vom purcede imediat la acțiuni pe trei dimensiuni, cele mai importante. Primul este ordinea și disciplina în instituții, Instituțiile trebuie să deservească cetățeni, trebuie să deservească mediul de afaceri.
Da, există rezistență, dar o vom depăși. A doua acțiune de intervenție rapidă este să avem o nouă viață pentru economie. Aceasta înseamnă să oferim mai multe resurse accesibile, în special pentru investițiile în domeniul de afaceri, în IMM-uri. Asta e calea să avem locuri de muncă, salarii mai mari și să creăm bunăstare pentru fiecare dintre noi”, a declarat acesta.
Dorin Recean a adăugat că cea de-a treia direcție este pacea și stabilitatea.
„Trebuie să conștientizăm că de la Al Doilea Război încoace suntem în cel mai înalt risc de provocări. Avem nevoie să consolidăm sectorul de securitate în așa fel încât toată lumea să se simtă în siguranță.
Dominanta programului de guvernare este integrarea europeană. trebuie să accelerăm procesul de armonizare a legislației și să implementăm toate condiționalitățile”, a conchis acesta.
Dorin Recean și rolul în conflictul din Transnistria
În februarie 2022, el a fost desemnat de Maia Sandu consilier prezidențial pe probleme de securitate și secretar general al Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova. În timpul escaladării tensiunilor din Transnistria generate atât de războiul din Ucraina cât și daunele provocări cu nuanțe militare din teritoriul separatist, Dorin Recean s-a constituit în principalul negociator cu partea transnistreană.
Astfel, acesta a înlocuit-o pe președintele Maia Sandu în negocierile cu regimul de la Tiraspol. Acțiunile lui Recean în tratativele cu Transnistria s-au derulat pe mai multe paliere:
– o primă prioritate a constituit-o dezescaladarea situației din regiunea separatistă astfel încât structurile militare transnistrene (circa 13 000 de soldați încadrați în diferite structuri militare) să nu fie folosiți militar în războiul din Ucraina sau să încerce destabilizarea militară a Republicii Moldova, reușind păstrarea păcii pe Nistru și evitându-se un nou conflict în spatele Ucrainei atacate;
– un al doilea palier al activității lui Recean pe dimensiunea transnistreană a reprezentat-o identificarea și impunerea unor mecanisme care să aducă business-ul transnistrean în spațiul legal al Republicii Moldova astfel încât să se evite colapsul financiar al regiunii în care se află 250 000 de cetățeni moldoveni, iar pe de altă parte să creeze o dependență totală a Transnistriei de Republica Moldova;
– un al treilea palier l-a reprezentat crearea mecanismului de consultări, în caz de nevoie, ce permite comunicarea cu liderii separatiști în cazul tensionării relațiilor dintre cele două maluri ale Nistrului.
De asemenea, Dorin Recean, în calitate de consilier pe securitate al Maiei Sandu și secretar al Consiliului Suprem de Securitate, a supervizat și coordonat reforma în sectorul de apărare al Republicii Moldova, atât pe zona militară cât și pe zona de intelligence a SIS-ului. Numele său a fost speculat ca un posibil șef al SIS-ului, fapt care nu s-a întâmplat.