Dorin Recean: Gruparea criminală ce vrea să destabilizeze Moldova, susţinută cu fonduri cât 2% din PIB-ul ţării

dorin recean

SURSA FOTO: Facebook

Republica Moldova se află într-o luptă acerbă împotriva unei grupări criminale organizate susținute de finanțări externe. Premierul Dorin Recean a subliniat că acest atac fără precedent vizează destabilizarea democrației și coruperea procesului electoral, ceea ce pune în pericol securitatea și viitorul țării. Guvernul moldovean lucrează la un plan pentru a reforma justiția și a combate aceste amenințări externe, urmând să fie prezentat în curând.

Moldova se află într-o perioadă de turbulență politică, confruntându-se cu o serie de provocări grave, inclusiv cu influențe externe care subminează integritatea procesului electoral și statul de drept.

Premierul Dorin Recean a tras un semnal de alarmă, avertizând despre pericolele reprezentate de o grupare criminală organizată, care beneficiază de sprijin financiar din afaceri externe și care pune sub semnul întrebării stabilitatea democratică a țării. În acest context, guvernul moldovean a început să elaboreze un plan de reformă a justiției, care va fi prezentat public în următoarele zile, pentru a răspunde acestei amenințări.

Republica Moldova se confruntă cu o amenințare externă majoră

Premierul Dorin Recean a declarat miercuri că Republica Moldova se confruntă cu o amenințare gravă din partea unei grupări criminale organizate, care beneficiază de finanțare substanțială din afaceri externe.

Potrivit acestuia, gruparea criminală este susținută cu fonduri ce reprezintă aproape 2% din Produsul Intern Brut al țării, o sumă impresionantă care face ca statul să fie vulnerabil la atacuri externe.

În acest context, guvernul moldovean a elaborat un plan de reformă a justiției, care urmează să fie prezentat public joi.

Un atac fără precedent asupra fundamentului democratic al țării

„Un astfel de atac este fără precedent, este o nouă formă a războiului hibrid, unde este atacat fundamentul democraţiei”, a afirmat premierul Recean.

El a subliniat că în fața unei astfel de amenințări, autoritățile moldovene nu pot adopta o atitudine pasivă sau de așteptare.

„Trebuie să avem o abordare sistematică și, așa cum am spus, nu putem continua cu mănușile albe”, a adăugat șeful guvernului de la Chișinău.

Întrebat ce înseamnă această afirmație despre „scoaterea mănușilor albe” și dacă va implica o încălcare a normelor legale, Recean a răspuns clar:

„Categoric nu. Toate modificările vor fi făcute în cadrul constituțional”, informează NewsMaker.

Premierul a detaliat că, în procesul de reformă a justiției, au fost consultate mai multe instituții importante, inclusiv Ministerul Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor.

„Prima versiune a acestui plan va fi prezentată chiar mâine (joi – n.r.). În aceste zile am lucrat (…) pentru ca să arătăm cum să ne pregătim pentru următorul val de fraudare, pentru că am observat acest fenomen. El parţial a putut fi stăvilit de către intervenţia, în mod special, a poliţiei, a CNA-ului şi a câtorva procurori şi judecători.

Dar trebuie să avem o abordare sistemică şi noi, după cum s-a mai menţionat, nu putem să mergem cu mănuşile albe. Trebuie să schimbăm şi abordarea”, a declarat presei Dorin Recean.

Furtuna electorală și scandalul corupției

În contextul alegerilor recente, inclusiv alegerile prezidențiale și referendumul din 20 octombrie, Republica Moldova a fost lovită de acuzații grave de corupție electorală. Potrivit autorităților, organizația criminală asociată oligarhului fugar Ilan Șor a orchestrat o serie de acțiuni pentru a influența rezultatele celor două scrutinuri.

Aceasta a folosit fonduri de la PSB Bank, o bancă rusă sancționată internațional, și a mobilizat peste 130.000 de persoane pentru a manipula voturile, în scopul de a cumpăra sprijinul alegătorilor.

Președintele Maia Sandu a declarat, la încheierea scrutinului, că Moldova a fost supusă unui „atac fără precedent asupra libertății și democrației”, subliniind că „grupări criminale, sprijinite de forțe externe, au investit zeci de milioane de euro în minciuni și propagandă”.

De asemenea, Sandu a precizat că obiectivul principal al acestor grupuri a fost acela de a cumpăra 300.000 de voturi.

Lupta pentru integritate și justiție corectă

După încheierea scrutinului, Maia Sandu a dezvăluit existența unei rețele imense de cumpărare de voturi și a subliniat că instituțiile statului trebuie să își facă datoria și să sancționeze persoanele vinovate de aceste fraude electorale.

„Am fost întrebați dacă ar trebui să nu recunoaștem aceste alegeri și să organizăm alegeri repetate, dar am considerat că procesul electoral trebuie să continue”, a explicat șefa statului.

Totodată, Sandu a lansat un apel la schimbări radicale în lupta împotriva corupției.

„Bunele practici internaţionale în materie de reforma justiţiei s-au dovedit insuficiente, ineficiente pentru cazul Moldovei, unde această corupţie a pătruns prea adânc. Şi aceşti oameni din sistem, după paravanul independenţei justiţiei, iată au ajuns să trădeze ţara, să pună în pericol viitorul acestei ţări.

Aşa nu se mai poate. Deci imediat după aceste alegeri, Parlamentul şi Guvernul trebuie să ia măsuri total diferite de ce s-a făcut până acum”, a spus ea.

În opinia președintelui, fără reforme profunde în justiție, „viitorul Moldovei pentru decenii întregi este în pericol”.

Sandu a adăugat că metodele internaționale de reformare a justiției s-au dovedit insuficiente în cazul Moldovei, unde corupția a pătruns prea adânc.

„Nu poți face reforma justiției cu «mănuși albe»”, a subliniat ea.

În concluzie, președinta Maia Sandu a cerut Parlamentului și Guvernului să ia măsuri decisive, radical diferite față de ce s-a făcut până acum, pentru a preveni pericolele ce amenință viitorul țării.