Dormi cu gura deschisă? Pericolul ascuns din spatele acestui obicei

V-ați trezit vreodată din somn, cu gura larg deschisă, cu gâtul uscat ca în Sahara și cu o pată de salivă pe pernă? Cu siguranță vi s-a întâmplat măcar o dată și ați dat vina pe poziția în care ați dormit. Pe lângă gura uscată și petele de salivă, v-ați trezit și cu o durere în gât, răgușeală, dureri de cap și cearcăne.

Există, totuși, o explicație medicală a faptului că dormim cu gura deschisă?  Iată ce au explicat câțiva medici specialiști pentru Huffington Post.

„Chiar dacă există cauze diferite ale acestor simptome, o combinație a lor crește probabilitatea ca o persoană să respire pe gură, noaptea”, a declarat dr. Charles Ebert Jr., expert în neurologie la UNC School of Medicine din Carolina de Nord. În ceea ce privește motivul, acesta depinde în mare măsură de persoană. S-ar putea să respiri pe gură pur și simplu din obișnuință sau corpul tău îți trimite astfel un semnal de alarmă că ceva nu este în regulă.

Cauze comune ale respirației cu gura deschisă în timpul nopții

Pe măsură ce ațipiți, mușchii feței se relaxează treptat, dând frâu liber gurii să se deschidă. „Respirația pe gură se poate întâmpla în orice moment al nopții, dar apare mai frecvent în stadiile de somn profund, când oamenii au un control mai mic asupra mușchilor din căile aeriene superioare”, a declarat pentru HuffPost dr. Christine DeMason, profesor asistent de otolaringologie la Universitatea de Medicină din Carolina de Nord.

Gura deschisă în timpul somnului nu duce, automat, la respirație pe gură. Uneori este vorba și de gravitație, care își face treaba, și de o creștere a rezistenței nazale – în cazul în care o obstrucție face ca respirația pe nas să fie îngreunată, astfel încât corpul trece la ”modul” respirației pe gură, în încercarea de a îmbunătăți fluxul de aer.

Poziția în care dormim, sforăitul, apneea în somn

Unele obstrucții de bază sunt temporare, cum ar fi congestia nazală sau blocajele cauzate de alergii sau răceli. Anumite medicamente pot provoca și ele congestie, explică Ebert, inclusiv medicamente pentru tensiunea arterială și antidepresive. Alte obstrucții sunt anatomice și, prin urmare, mai dificil de combătut – deviație de sept, polipi nazali sau amigdale mărite.

O mare responsabilitate o poartă și un grup afecțiuni caracterizate prin modele anormale de respirație în timpul somnului (sforăitul, apneea în somn). Puteți fi predispus la respirație pe gură, în timpul nopții, dacă dormiți pe spate: poziția permite limbii și gurii să cadă mai mult înapoi în gât, îngustându-ți în cele din urmă căile respiratorii, spune DeMason. Și un pahar de alcool băut înainte de culcare poate provoca  relaxarea mușchilor căilor respiratorii, crescând posibilitatea ca gura să se deschidă și căile aeriene superioare să se prăbușească în timpul somnului. De asemenea, fumatul poate provoca inflamarea cavității nazale.

Cum vă poate afecta sănătatea

„Nu există dovezi că respirația pe gură cauzează daune semnificative”, a declarat dr. Chris Winter, neurolog și expert în somn. Este mai probabil ca respirația pe gură să creeze un efect de domino în organism, care poate încuraja anumite probleme de sănătate să se manifeste în timp. Gura uscată din cauza lipsei salivei poate provoca respirație urât mirositoare, carii și boli ale gingiilor, explică DeMason.

Fără salivă, care neutralizează acizii produși de bacterii în gură, suntem mai expuși la microbi care se pot multiplica și pot duce la inflamații, infecții și boli în alte părți ale corpului, inclusiv endocardită (un tip de infecție cardiacă) și boli cardiovasculare, potrivit Clinicii Mayo. Pe de altă parte, există avantaje importante ale respirației pe nas pe care le ratezi atunci când respiri pe gură: „Respirația nazală permite filtrarea, încălzirea și umidificarea aerului”, a spus Ebert. „Acest lucru reduce riscul de infecție, umezește căile respiratorii și îmbunătățește circulația oxigenului”, susține medicul. Dacă nu știați, nasul produce oxid nitric, un stimulent al sistemului cardiovascular și al sistemului imunitar, potrivit Clinicii Mayo.