Capital: Domnule secretar de stat, de ce este emigratia romineasca atit de dezbinata?Doru Ionescu: Pentru ca este formata din straturi diferite, itre care n-a existat itotdeauna continuitate si comunicare: legionarii, valul din 1945, cei de dupa 1990. Pe linga trauma ruperii de tara, au suportat si lipsa unei legaturi cu aceasta. Numai regimul comunist din Rominia si-a tratat emigrantii ca pe niste dusmani.Capital: Cum se integreaza noul val, de dupa 1990? Doru Ionescu: Coeziunea este greu de re
Capital: Domnule secretar de stat, de ce este emigratia romineasca atit de dezbinata?
Doru Ionescu: Pentru ca este formata din straturi diferite, itre care n-a existat itotdeauna continuitate si comunicare: legionarii, valul din 1945, cei de dupa 1990. Pe linga trauma ruperii de tara, au suportat si lipsa unei legaturi cu aceasta. Numai regimul comunist din Rominia si-a tratat emigrantii ca pe niste dusmani.
Capital: Cum se integreaza noul val, de dupa 1990?
Doru Ionescu: Coeziunea este greu de realizat. Suspiciunea si prejudecatile ica persista; chiar si acum, cei veniti dupa 1990 sunt conotati drept comunisti. Dar i ultimii 6-7 ani se simte o apropiere si o destindere. Restabilirea comunicarii este una dintre prioritatile noastre. Dar mai sunt fracturi si de alta natura. De pilda, exista i Boston strazi itregi cu romini banateni. S-au tras unii pe altii si sunt foarte solidari. Dar nu si cu rominii regateni.
Capital: Este actualul val de emigranti diferit de celelalte?
Doru Ionescu: Emigratia de azi este economica si profesionala. Unii pleaca sa cistige o piine; muncesc ca zilieri, la negru, pentru ca acasa n-au de lucru. Cunosc un mecanic din Sf.Gheorghe care a ramas somer si a plecat sa lucreze la ferme din Ungaria si Grecia. Altii pleaca pentru un cistig mai mare. in fine, mai sunt si matematicienii, informaticienii, fizicienii, care cauta un mediu profesional de virf pentru a se realiza. De fapt, exista o migratie a muschilor si una a creierelor.
Capital: Care dintre ele va preocupa mai mult?
Doru Ionescu: Migratia creierelor este un fenomen natural, care are loc pretutindeni, de la est spre vest si de la nord spre sud. Nici Germania nu le poate opri sa migreze i SUA. Pentru noi, problema este ca avem o migratie de masa a specialistilor, nu doar a virfurilor. Exista multi parinti care isi pregatesc copiii i aceasta perspectiva. Lucrul asta ne doare. Adevarul este ca Rominia are creiere foarte bune, isa aici ele baltesc, mucegaiesc.
Capital: si cum le-am putea tenta sa ramina?
Doru Ionescu: Migratia muschilor este reversibila. Ei se itorc de cele mai multe ori. Mai disciplinati, cu alta experienta, alt stil de viata, cu modele si savoir-faire, chiar cu ceva bani. Este un mare cistig. Pentru ei trebuie sa dezvoltam industrii si servicii care sa stabilizeze forta de munca, dar aceasta migratie va continua multi ani. Portugalia, care este o democratie de 25 de ani si de peste 15 ani i UE, abia recent a iceput sa-si recupereze cetatenii plecati prin Europa. in locul lor vin mai ales polonezii.
Capital: Migratia creierelor este reversibila?
Doru Ionescu: Va fi, i parte, atunci cind Rominia le va oferi oportunitati, fie de investitii, fie pentru a lucra la companii multinationale. Dar si cei care nu se itorc pot fi un mare cistig, mai ales profesionistii tineri care reusesc sa faca rapid cariera. Ei pot face lobby pentru Rominia mult mai bine decit un romin onest care sta de o viata i Chicago, dar nu vorbeste bine limba engleza.
Capital: Sunt aceste cistiguri mai importante decit pierderile generate de fenomenul emigrarii?
Doru Ionescu: Noi trebuie sa icepem sa ne educam copiii i ideea ca vor trai itr-o tara a Uniunii Europene si ca vor avea o sansa si traind i Rominia. De la 1918 icoace, este cel mai important moment din istoria noastra. si cred i acesti copii ai nostri, pentru ca ei mereu sunt cu un pas iainte: datorita televiziunii si Internetului, ei sunt deja niste cetateni universali.