"Sunt un susţinător al investiţiilor chineze, dar China are un comportament specific de investiţii, nu e ca o economie din Europa Occidentală. Chinezii investesc pe bază de mesaje politice clare. Ei asta aşteaptă, iar dacă noi la nivel de ţară nu dăm mesaje de politică clare cum că investiţiile chineze sunt dorite aici nu vom vedea mari investiţii chineze", a spus Lionăchescu într-un interviu acordat "Capital".
Potrivit lui, China aşteaptă de la România un mesaj care să-i recunoască actuala poziţie şi importanţă în lume. "Noi continuăm să tratăm relaţia cu China cu nostalgia aniilor ‘90 . Ei în aştia 20 de ani s-au poziţionat ca a doua economie a lumii şi vor de la România recunoaşterea acestor stări de fapt. Noi nu am dat încă acest mesaj, iar după mine relaţia cu China este tratată marginal, nu avem ambasador acolo, nu avem zbor direct, nu există un efort constant de stimulare a investiţiilor chineze. Noi am avut un statut privilegiat şi am putea să-l pierdem, eram cineva în relaţia cu China acum 25 de ani, iar ei nu uită uşor acest lucru", precizează preşedintele casei de investiţii Capital Partners.
Ce domenii îi interesează pe chinezi
"Trebuie clarificat politic interesul României, trebuie înţeles compartamentul investitorului chinez. Ei nu investesc doar aşa să se afle în treabă, ei tot ceea ce fac gândesc strategic. Axele lor de interes sunt securitatea alimentară pentru popor, investiţii în Africa sau zone cu potenţial mare de a deveni producător de alimente, a doua linie strategică este securitatea energetică, resurse energetice fie exploatare, fie prelucrare, fie ambele, a treia linie – să dea de lucru marii mase de chinezi, mari proiecte de infrastuctură", explică Lionăchescu.
Conform acestuia, dacă chinezilor nu le dăm mari proiecte pe liniile astea strategice nu avem cum să-i atragem. "Ei ar vrea să facă în România un cap de pod investiţional", a menţionat preşedintele Capital Partners.
Chinezii şi-au asumat un nou plan de investiţii pentru următorii ani. Acesta vizează stimularea investiţiilor chineze în străinătate, stimularea puternică a consumului chinez, "iar asta înseamnă o piaţă fenomenală dacă ştim cum să intrăm acolo. Din păcate relaţia noastră cu China este una dramatică", consideră Lionăchescu.
Citeşte în numărul viitor al revistei Capital ce crede Doru Lionăchescu despre companiile de stat din România şi care ar fi cea mai bună soluţie de eficientizare.