DOSAR CAPITAL.RO: Cât te costă să naşti într-o clinică privată

Dezvoltarea din ultimii ani a pieţei de servicii medicale private din România a adus şi la noi primele materităţi private. Aici, mămicile care nu doresc să apeleze decât la spitalele de stat scot din buzunare sume generoase, care pot ajunge şi la 14.000 de lei, aproximativ 3.200 de euro. La rândul lor, maternităţile de stat oferă şi ele în ultima vreme servicii „extra”, care nu intră în pachetul standard decontat de casele de asigurări de sănătate. Poveştile cu

Dezvoltarea din ultimii ani a pieţei de servicii medicale private din România a adus şi la noi primele materităţi private. Aici, mămicile care nu doresc să apeleze decât la spitalele de stat scot din buzunare sume generoase, care pot ajunge şi la 14.000 de lei, aproximativ 3.200 de euro. La rândul lor, maternităţile de stat oferă şi ele în ultima vreme servicii „extra”, care nu intră în pachetul standard decontat de casele de asigurări de sănătate.

Poveştile cu întâmplările nefericite din spitalele de stat, spectrul şpăgilor pentru medici, dar şi condiţiile uneori inadecvate le împing pe foarte multe femei însărcinate să apeleze la clincile private atunci când vine vorba de naştere. Marile reţele de servicii medicale vin în întâmpinarea celor mai pretenţioase cliente. Preţurile bat, însă, sumele vehiculate în legătură cu „atenţiile” pentru medicii din maternităţile de stat, care se învârt, conform informaţiilor capital.ro, la 1.000 de euro.

Medlife: de la 7.000 la 11.000 de lei

Medlife, cel mai mare operator de servicii medicale private din România după cifra de afaceri, are trei opţiuni pentru viitoarele mămici. Potrivit oficialilor companiei, preţurile pachetelor pleacă de la 7.800 de lei şi ajung la 11.000 de lei.

Pachetul Silver (cu un pat – 7.800 de lei şi cu două paturi – 7.000 de lei) este destinat naşterii cu operaţie cezariană şi include manevrele pre şi post naştere necesare desfăşurării în cele mai bune condiţii ale naşterii sau cezarienei. De asemenea, este inclusă  asistenţa medicală la naştere şi supravegherea în lăuzia precoce. În plus, toate investigaţiile necesare şi tratamentele sunt incluse în acest preţ. La toate acestea se adaugă asigurarea meselor pentru proaspăta mămică şi cele 3 zile de spitalizare obligatorii.

Pachetul Gold costă 9.200 lei. Pe lângă toate beneficiile incluse în opţiunea Silver, pachetul Gold pune la dispoziţia mămicii o persoană dedicată care realizează training de alăptare şi alimentaţie pentru nou-născut. În plus, în acelaşi preţ se include şi recoltarea de celule stem şi şedinte de fizioterapie în scopul creşterii confortului pre şi post operator.

Medlife propune şi pachetul Diamond, care are un preţ de 11.000 de lei. Acesta aduce în plus un pachet de analize medicale gratuite (ecografie de control, hemoleucograma, glicemie etc), valabil în primele 6 săptămâni de la naştere.

Cazare de lux la maternitate

Pachetele Silver şi Gold includ şi cazarea în rezerve de lux, în cele 3 zile obligatorii. Aici, serviciile medicale sunt completate cu unele specifice hotelurilor de lux: steward la simpla apăsare a unui buton, meniuri personalizate, facilităţi de comunicare, gimnastică medicală de recuperare şi masaj.

După finalizarea celor 3 zile, dacă pacienta este nevoită să rămână în maternitate, costul rezervelor este destul de mare. Tariful pentru cazare în camera single este de 580 lei zilnic, în timp ce pentru un apartament (unde poate sta şi un alt membru al familiei) este de 650 lei pe zi.

CMU: 980 de euro doar naşterea

În cazul Centrului Medical Unirea, un alt mare jucător de pe piaţa locală a serviciilor medicale private, costul pentru o naştere naturală pleacă de la 980 de euro, 4.200 de lei, dacă pacienta dispune de un bilet de trimitere de la un medic aflat în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. „La acest preţ se adaugă 200 de euro (850 de lei) zilnic pentru cazare. Pentru o naştere cezariană se adaugă 400 de euro (1.700 de lei). Dacă pacienta doreşte să nască cu un medic care nu este angajat CMU, atunci la aceste preţuri se adaugă tariful medicului”, au declarat pentru capital.ro oficialii Maternităţii „Regina Maria”. În cazul în care mămica nu dispune de decontarea CAS, CMU percepe un preţ mai ridicat.

Preţurile ajung la 14.000 lei

Şi CMU a creat trei pachete speciale pentru femeile însărcinate.  „Am dezvoltat un sistem de servicii integrate, putând acorda asistenţă şi un sistem complet de consultaţii, analize, investigaţii din momentul în care un cuplu decide să aibă un copil, urmărirea sarcinii, naşterea în cele mai moderne condiţii, recoltarea de celule stem şi depozitarea acestora în Bucureşti, în cadrul Centrului de Diagnostic si Tratament al CMU, urmărirea noului născut în primele sale luni de viaţă”, spun oficialii reţelei de clinici.
 
Primul pachet, Maternitate + Bebe Special, este destinat femeilor care după ce nasc doresc să beneficieze de un pachet de urmărire a copilului în primele 6 luni. Preţul standard pentru femeile care aduc bilet de trimitere de la un medic aflat în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate este de 1.780 euro pentru o naştere naturală (7.650 de lei) şi 2.180 de euro (9.360 de lei) pentru cezariană.

Cel de-al doilea pachet, Maternitate + Celule Stem + Bebe Special, este creat pentru situaţia în care o viitoare mămică este interesată să nască şi să beneficieze la CMU de un preţ special care va include şi recoltarea şi depozitarea de celule stem, şi pachetul Bebe Special. Ca şi în situaţia de mai sus, pentru naşterea normală se percepe un tarif de 2.850 de euro (12.200 de lei) şi ajunge la 3.250 de euro (14.000 de lei) pentru naştere prin operaţie cezariană.

Ultimul pachet din portofoliul CMU, Stem + Bebe Special, este compus din recoltarea şi depozitarea de celule stem la Stem Health Unirea, pentru care se oferă bonus acelaşi pachet Bebe Special. Preţul este de 1.600 de euro (6.900 lei) şi reprezintă costul pentru prelevarea şi depozitarea pe 20 de ani a celulelor stem.

La Euroclinic, preţuri de la 6.500 lei

În cazul Spitalului Euroclinic, preţurile pentru o naştere pleacă de la 6.500 de lei şi ajung la 9.500 de lei. Prima opţine este pentru o naştere naturală, pentru ca cea de-a doua să fie al unei naşteri prin cezariană. Preţurile includ cele 3 zile de cazare obligatorii, tratamentul şi consumabilele. În cazul în care apar complicaţii la naştere sau intervin probleme suplimentare, pacienta va trebui să scoată din buzunar mai mulţi bani.

Şi aici, clientele cu dare de mână pot opta pentru rezerve separate, standard sau VIP. Preţurile sunt şi ele pe măsură: 500 de lei pe zi pentru cea standard, şi 850 de lei pe zi pentru cea VIP.

Şi clinicile de stat oferă servicii exclusiviste

Maternităţile de stat nu impun tarife, însă orice român ştie că trebuie să scoată destui bani din buzunar pentru a fi tratat cum se cuvine.

Cu toate acestea, spitalele de stat au învăţat să profite şi ele de pe urmă pacienţilor care vor linişte şi curăţenie. Astfel, la Maternitatea Giuleşti „Panait Sârbu” din Capitală au fost înfiinţate rezerve private. Cele de două paturi au un preţ de 50 de lei pentru o persoană/zi, iar cele cu un singur pat costă 100 de lei pentru o persoană/zi. Preţurile sunt mai mici decât cele practicate de clinicile private, dar şi condiţiile sunt pe măsură.